Görerek değil hissederek örüyorlar
Amasya Engelsiz Yaşam Merkezinde düzenlenen kursta 17-50 yaş arasındaki 15 görme engelli kursiyer, metal şişleri kullanarak elleriyle yoklama ve sayma yöntemiyle örgü örmeyi öğreniyor.
El becerileriyle yelek, kazak, patik, çorap gibi ürünler yapan görme engelli kadınlar, kurs saati boyunca kendi aralarında şarkı ve türkü söyleyerek gönüllerince de eğleniyor.
Altı Nokta Körler Derneği Amasya Şube Başkanı Musa Demiryarar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kurs ile hayata küsmüş, evden çıkmayan engelli bireyleri, sosyalleştirerek hayata tutunmalarını sağlamayı amaçladıklarını söyledi.
Türkiye'de binlerce engellinin kendini eve kapattığına ve toplumla bağlarını koparttığına dikkati çeken Demiryarar, "Temel hedefimiz engelli bireylerin evden çıkmaları, topluma uyum sağlamalarıdır. Engelli arkadaşlarımız burada istedikleri ve inandıkları zaman başaramayacakları hiçbir şeyin olmadığını gösterdiler. Diğer engelli arkadaşlarına örnek oldular." dedi.
"Elişi yaparken dertlerini unutuyorlar"Kurs öğreticisi Neslihan Kalaycıoğlu ise ilk defa görme engelli kursiyerlere örgü eğitimi verdiğini belirterek, "Umutla yola çıktık ve başardık. Elişi yaparken dertlerini unutuyorlar, hiçbir şeyi düşünmüyor ve mutlu oluyorlar." diye konuştu.
"İnsan isteyince ve inanınca her şeyi başarıyor"Görme engelli kursiyer 38 yaşındaki Fadime Duman da bu zamana kadar evinden hiç dışarı çıkmadığını, hiç arkadaşı olmadığını vurguladı.
Kurs sayesinde dışarı çıktığını, arkadaş ortamının oluştuğunu belirten Duman, "Burada arkadaşlarımla çok mutlu ve huzurluyum. Zamanın nasıl geçtiğini anlamıyoruz." diye konuştu.
Başta "örgü yapamayız" diye çok korktuklarını ama öğreticilerinin kendilerini teşvik ettiğini anlatan Duman, şöyle konuştu:
"Görme engelli arkadaşlarımız hayata küsmesinler, böyle kurslara katılıp sosyal hayata uyum sağlasınlar. İnsan böyle bir uğraşı olduğunda rahatlıyor, dertlerini unutuyor. İnsan isteyince ve inanınca her şeyi başarıyor, başaramayacağı hiçbir şey yok. Biz görmüyoruz ama hissederek örüyoruz."
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.