Dolar (USD)
34.57
Euro (EUR)
36.00
Gram Altın
3010.54
BIST 100
9549.89
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Google'dan Nüzhet Gökdoğan'a özel Doodle

Google, astronomi uzmanı ve akademisyen Prof. Dr. Nüzhet Gökdoğan'a özel bir "Doodle" ile anıldı.
Google'dan Nüzhet Gökdoğan'a özel Doodle
14 Ağustos 2023 08:00:00
Google, astronomi uzmanı ve akademisyen Prof. Dr. Nüzhet Gökdoğan'a özel bir "Doodle" ile anıldı.

Google, ana sayfasında bugünün özel "Doodle"ında, "Nüzhet Gökdoğan'ın 113. doğum günü" başlığıyla Türkiye'nin ilk kadın gökbilimcilerinden biri olan Türk astronom ve matematikçi Nüzhet Gökdoğan'ı onurlandırdı.

Bu özel "Doodle"da, gezegen ve kitap görsellerinin yanı sıra Gökdoğan'ın çizgi portresine de yer verildi.

Kullanıcılar "Doodle"a tıkladığında, 14 Ağustos 1910 tarihinde İstanbul'da doğan Prof. Dr. Nüzhet Gökdoğan hakkında daha fazla bilgi ve haberlere ulaşabilecekleri bir sayfaya yönlendiriliyorlar.

Prof. Dr. Nüzhet Gökdoğan, 1954 yılında İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Dekanı olarak seçilerek, ilk kadın dekan unvanını elde etti.

nuzhet-gokdogan_6adbe43d15ff6fa719a5f59f88c3d58b.jpg

Doodle uygulaması nedir?

Google'ın "Doodle" uygulamaları, dünya çapında önemli günler, tatiller, kültürel etkinlikler ve tarihsel kişilikler gibi çeşitli konuları vurgulayarak ilgi çekmeyi amaçlıyor. Kullanıcılar, özel tasarlanmış logoya tıklayarak, o güne, kişiye veya konuya dair daha fazla ayrıntılı bilgiye erişebiliyorlar.

Hatice Nüzhet Gökdoğan kimdir?

Hatice Nüzhet Gökdoğan (14 Ağustos 1910, İstanbul - 24 Nisan 2003), Türk gökbilimci ve akademisyen olarak tanınır. Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk bilim kadınlarından biri olarak öne çıkar. "Türkiye'nin ilk kadın gökbilimcisi ve ilk kadın dekanı" olarak bilinir. İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi kayıtlarında bir numaralı doktora tezinin sahibidir ve Fakülte'deki Astronomi Kürsüsü'nde görev yapan ilk Türk doçent olma özelliğini taşır. Aynı zamanda 1954-1956 ve 1978-1980 yılları arasında İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi dekanlığı yapmıştır.

Siyasetçi Ali Mukbil Gökdoğan'ın eşi ve Cumhuriyet tarihinin ilk kadın keman profesörü Gönül Gökdoğan'ın annesi olarak da bilinir.

1910 yılında İstanbul'da doğdu. Babası Atatürk'ün silah arkadaşlarından tümgeneral Mehmet Zihni Toydemir, annesi ise Nebihe Hanım'dır. Eğitimine Erenköy Kız Lisesi'nde başladı ve 1928 yılında mezun olduktan sonra Fransa'ya devlet bursu kazanarak matematik-fizik lisansı yapmak üzere gönderildi. Lyon Kız Lisesi'nde Fransızca öğrendikten sonra matematik ağırlıklı eğitim almak için Erkek Lisesi'ne geçti. Lyon Üniversitesi'nde matematik lisansını tamamladıktan sonra 1933 yılında Paris Üniversitesi'nde fizik öğrenimi görmeye başladı. Paris Gözlemevi'nde staj yapma fırsatı bulduktan sonra Türkiye'ye döndü.

İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi'nde Astronomi Enstitüsü'ne ilk Türk doçenti olarak atandı. Üniversite bahçesine gözlemevi kurma çabalarına katkı sağladı. Aynı zamanda Yüksek Mühendis Mektebi'ne (İstanbul Teknik Üniversitesi) müderris muavini olarak atandı ve bu kurumun ilk kadın çalışanı oldu. Matematik doçenti olarak görev yaptığı 1946 yılına kadar bu pozisyonda kaldı.

1937 yılında İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi'nde doktora tezini tamamladı. Bu tez, fakülte kayıtlarında "bir" numaralı tez olarak kayıtlıdır. 1948 yılında profesör unvanını aldı.

Türk Matematik Derneği (1948) ve Türk Kadınlar Derneği'nin (1949) kurucularından biri olarak yer aldı. Ayrıca çeşitli dönemlerde Türk Kadınlar Derneği'nin başkanlığını üstlendi. 1954 yılında Türk Astronomi Derneği'ni birkaç astronom arkadaşıyla birlikte kurdu ve 20 yıl boyunca başkanlığını sürdürdü.

1951-1952 yıllarında Amerika Birleşik Devletleri'ne giderek Michigan eyaletinde çalışmalar yaptı. 23 Haziran 1954'te İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi dekanı oldu ve Türkiye'nin ilk kadın dekanı olarak iki yıl boyunca bu görevi üstlendi. 1958'den itibaren 22 yıl boyunca Astronomi Kürsüsü başkanlığını üstlendi ve bu dönemde Fransa, İsviçre, İtalya gibi ülkelerle ortak araştırma programları geliştirdi.

1980 yılında dekanlık ve bölüm başkanlığı görevlerini sürdürürken emekli oldu. Akademik kariyeri boyunca 6 ders kitabı çevirdi, 3 ders kitabı yazdı ve 13 bilimsel makale yayınladı. TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi'nin kurulmasında da önemli bir rol oynadı.

24 Nisan 2003 tarihinde vefat etti ve Zincirlikuyu Mezarlığı'nda defnedildi.

En son gelişmelerden haberdar olmak için whatsapp kanalımızı takip edin