Dolar (USD)
35.50
Euro (EUR)
36.56
Gram Altın
3048.94
BIST 100
9715.86
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

GÖKKUBBE C-RAM görevlerine hazır

ASELSAN tarafından geliştirilen GÖKKUBBE Hava Savunma Sistemi, C-RAM (Karşı-Artan Roket ve Top Mühimmatı) görevlerini yerine getirmeye hazır hale geldi. Sistemin ilk atışlı testleri başarıyla tamamlandı.
GÖKKUBBE C-RAM görevlerine hazır
13 Eylül 2023 11:28:07
ASELSAN tarafından geliştirilen GÖKKUBBE Hava Savunma Sistemi, C-RAM (Karşı-Artan Roket ve Top Mühimmatı) görevlerini yerine getirmeye hazır hale geldi. Sistemin ilk atışlı testleri başarıyla tamamlandı.

Birleşik Krallık'ın başkenti Londra'da düzenlenen DSEI 2023 Uluslararası Savunma ve Güvenlik Ekipmanları Fuarı, bugün kapılarını ziyaretçilere açtı. ASELSAN, DSEI 2023 fuarı kapsamında GÖKKUBBE ve KORKUT ürünlerini uluslararası alanda sergileme fırsatını elde etti.

Artan ve gelişen hava tehditlerine karşı ASELSAN, GÖKKUBBE Hava Savunma Sistemi’ni geliştirdi. ASELSAN tarafından geliştirilen her türlü hava savunma sistemi ile sensöre ev sahipliği yapabilecek sistem, ihtiyaca göre farklı konfigürasyonlara sahip.

Nokta, alan ve bölge hava savunması gerçekleştirebilecek kapasitedeki GÖKKUBBE’de; KORKUT, HİSAR-A+, HİSAR-O+, GÖKDEMİR, GÖKER, GÖKBERK ve SİPER gibi hava savunma sistemleri görev yapabilecek. Öte yandan yine STR, KALKAN, MAR ve AKR gibi radar sistemleri de GÖKKUBBE’de bulunuyor.

gokkubbe_0696dea731736c454b49bca5be1a44d0.jpg

İlk görev: KORKUT C-RAM

GÖKKUBBE Sistemi’nin geliştirme faaliyetleri devam ederken, paralelinde test faaliyetlerine başlanıldı. Bu kapsamda KORKUT Hava Savunma Top Sistemi ile C-RAM görevlerini gerçekleştirilmesi yönünde önemli bir kazanım elde edildi.

KORKUT Hava Savunma Top Sistemi, 2016 yılından beri Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından aktif olarak kullanılıyor. KORKUT üzerinde birtakım değişiklikler yapan ASELSAN, sistemi C-RAM diye bilinen roket, top ve havan tehditlerine karşı etkili hale getirdi.

Bu doğrultuda kısa süre önce gerçekleştirilen testler sırasında KORKUT, C-RAM kategorisindeki bir hava hedefine karşı başarıyla denendi. Test senaryosu kapsamında radarla tespit ve takip edilen hedefe, KORKUT Silah Sistemi tarafından üzerinde bulunan AKR Radarı aracılığıyla kilit atıldı ve angajman gerçekleştirildi.

KORKUT tarafından ateşlenen parçacık sayısı arttırılmış 35mm’lik ATOM Akıllı Mühimmatı ile söz konusu hava hedefi, az sayıda mühimmat sarf edilerek başarıyla imha edildi. Böylelikle GÖKKUBBE Sistemi içerisinde yer alan KORKUT’un, C-RAM görevini gerçekleştirebileceği doğrulanmış oldu.

C-RAM ihtiyacına yerli çözüm

Dünya’da birçok ülke tarafından seyir füzesi ve uçak gibi hava soluyan hedeflere ve balistik füzelere karşı savunma sistemi geliştirirken; roket, havan ve top mühimmatlarını imha etme kabiliyetine sahip sistemlerin sayısı bir elin parmaklarını geçmiyor.

Bu alandaki temel zorluğun ise roket, havan ve top mühimmatlarının hem düşük radar kesit alanına sahip olması hem de kolay konuşlandırabilmeleri sayesinde ani saldırılarda kullanımları olarak biliniyor.

Hem sensör hem de silah sistemi alanlarındaki tecrübelerini birleştiren ASELSAN, böylelikle hem Türk Silahlı Kuvvetleri’nin hem de dost ve müttefik ülkelerin C-RAM ihtiyaçlarını karşılamayı hedefliyor.

Kaynak: SavunmaSanayiST.com

En son gelişmelerden haberdar olmak için whatsapp kanalımızı takip edin