Dolar (USD)
34.52
Euro (EUR)
36.07
Gram Altın
2989.54
BIST 100
9501.32
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

'Göç' şairleri İstanbul'da

Dünya'nın bir tarafı gülerken, ağlayarak vatanlarından kopartılan göçmenlerin feryatlarını duyuran şairler İstanbul'da buluşuyor. 4. İstanbulensis Şiir Festivali 26-29 Mayıs tarihleri arasında 15 ülkeden 38 şairin katılımıyla gerçekleştirilecek.
'Göç' şairleri İstanbul'da
26 May 2016 09:59:00
Dünya'nın bir tarafı gülerken, ağlayarak vatanlarından kopartılan göçmenlerin feryatlarını duyuran şairler İstanbul'da buluşuyor. 4. İstanbulensis Şiir Festivali 26-29 Mayıs tarihleri arasında 15 ülkeden 38 şairin katılımıyla gerçekleştirilecek.

İsmail ZELVİ

Göçmenlerin yaşadıkları dram, 4.İstanbulensis Şiir Festivali'nde mısralarla dünyanın nasırlaşmış vicdanına haykıracak.

Sultanbeyli Belediyesi'nin organize ettiği 4. İstanbulensis Şiir Festivali 26-29 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Festivalin tanıtımı, Sepetçiler Kasrı'nda düzenlenen basın toplantısı ile gerçekleştirildi.

Tanıtım toplantısına Sultanbeyli Belediye Başkanı Hüseyin Keskin, festivalin onur konuğu Cahit Koytak, Organizatör tarihçi. Doç. Dr. Cengiz Tomar, şairler ve basın mensupları katıldı.

Sultanbeyli Belediye başkanı Hüseyin Keskin, ilçelerinde 20 bin Suriyeliye ev sahipliği yaptıklarını dile getirerek, "Geçin yıl festivalimizin temasını mazlum coğrafyalar üzerine kurgulamıştık. Bu yıl Göçü, göçün zorluklarını, doğduğu, büyüdüğü topraklardan ölmemek için kopartılan insanların feryatlarını şairlerimiz dünya vicdanına Sultanbeyli'den haykıracaklar" dedi.

DÜNYA MÜLTECİLERE DUYARSIZ Başkan Keskin, "Göçmenler, ne zaman Avrupa için bir tehdit oluşturduğunu düşündüler ondan sonra hareketlenmeye başladılar. Sayın Merkel'in beş ayda beşinci Türkiye ziyareti gerçekleştirdi. Yine ona bir şey demiyoruz, çünkü, onların içinde en duyarlı olanı, diğerlerinde ise ses seda yok. Biz Türkiye olarak 10 milyar doları harcamışız, tüm dünyanın harcadığı rakam ise 450 milyondur" dedi. Festivalin onur konuğu Şair Cahit Koytak, "Göç olgusu tarihçiler, sosyal bilimciler tarafından anlatılır. Ancak Göç'ü en iyi anlatan şairlerdir. Dünyanın kanayan yarası olan bu olguyu gündeme getiren organizatörlere teşekkür ediyorum" dedi.

Tarihçi Doç. Dr. Cengiz Tomar ise, göçün sadece dram olarak ele alınamayacağını, göç eden insanların, kültür ve edebiyat dünyasına yaptıkları katkıları anlattı.

Filistinli direniş şairi Fatva Tukan'ın 'Yurdumda ölmek yeter bana" mısrasını sloganıyla duyurulan festivalin ana temasını "göç" oluşturacak. 15 ülkeden 38 şair göçün ve göçmenin sesi olacaklar. Somali, Kenya, G.Afrika, Irak, Filistin, Lübnan, Bosna-Hersek, Azerbaycan, Hindistan, Yunanistan, Kırım, İngiltere, Suriye, ve Urumçi Çin'den gelen şairler İstanbulluları şiire doyuracak.

Açılışı Sultanbeyli Kültür Merkezi'nde yapılacak olan Festival kapsamında 10 okulda öğrenciler şairlerle buluşacaklar. Topkapı Sarayı bahçesindeki Aya İrini Kilisesi'nde gerçekleştirilecek şiir dinletisinin ardından festival Aydos Kalesi'nde özel programla sona erecek.

En son gelişmelerden haberdar olmak için whatsapp kanalımızı takip edin