Giderken, yarım milyon ölü bıraktı
Çalışma ABD, Kanada ve Irak'ta üniversitelerden araştırmacıların rastgele seçilmiş 2 bin hanede yaptıkları anketlere dayanıyor. Bu sayı sadece işgal ve sonrasındaki isyanla gelen şiddetin neden olduğu ölümleri değil, altyapı çöküşü ile bağlantılı olan önlenebilir ölümleri de içeriyor.
Bu sayı, Iraq Body Count (Irak Ölü Sayımı) tarafından bildirilen şiddet kaynaklı 112 bin sivil ölümünü aşıyor. Son bir yıl içinde Irak'taki mezhep çatışması kaynaklı şiddette keskin bir artış oldu. Birleşmiş Milletler'e göre Ocak-Eylül ayları arasındaki saldırılarda yaklaşık 5 bin sivil öldürüldü. 2012 yılında da 3.000'den fazla kişinin öldürüldüğü söyleniyor.
Altyapı sorunları ve şiddet
Washington Üniversitesi, Johns Hopkins Üniversitesi, Simon Fraser Üniversitesi ve Mustansiriya Üniversitesi'nden araştırmacılar tarafından yapılan son çalışma, Mart 2003'den Haziran 2011 tarihine kadarki dönemi ele alıyor. Çalışmada 2001 yılı Mayıs ve Temmuz ayları ararsında, Irak'ın 18 ilinden 100 coğrafi kümede 2 bin rastgele seçilen hane incelendi Hane halklarına, Irak'ın altyapısının uluslararası yaptırımlar nedeniyle çökmeye başladığı 2001'den itibaren aile üyeleri arasında ölümler soruldu. Araştırmacılar "savaş zamanı ölüm oranını" 1000 kişi başına 4.55 olarak belirledi. Bu işgal öncesinden % 50 daha yüksek bir oran. Bu orandan yola çıkan araştırmacılar 2011 yılı ortasına kadar "savaşa atfedilebilecek fazladan ölümün" 405.000 olduğu tahminini yapıyor. Ayrıca ek 56 bin ölümün göç nedeniyle bu tahminin dışında kaldığı düşünülüyor. Çalışmada tahmini 461.000 ölümün % 60'dan fazlasının şiddet ile doğrudan bağlantılı olduğu sonucuna varılmış. Geri kalanın ise sağlık, ulaşım, iletişim ve diğer sistemlerindeki hataları içeren altyapı çöküşü ve diğer dolaylı nedenleri ile ilgili olduğu düşünülüyor. Ancak araştırmacılar, tahminlerinde "önemli belirsizlik unsurları" olduğu uyarısında da bulunuyor.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.