Dolar (USD)
34.25
Euro (EUR)
37.16
Gram Altın
2997.06
BIST 100
8793.61
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Gezi Partisi Kuruldu

Kuruluş tarihi 1 Ekim 2013 olan Gezi Partisi, siyasi partiler listesinde 77. sırada yer aldı.
Gezi Partisi Kuruldu
23 Ekim 2013 15:41:00
Kuruluş tarihi 1 Ekim 2013 olan Gezi Partisi, siyasi partiler listesinde 77. sırada yer aldı.

Bir süredir sosyal medyada yayılan "Gezi Partisi kuruluyor" söylentisi gerçekleşti ve Genel başkanlığını Reşit Cem Köksal'ın yapıldığı Gezi Partisi kuruldu.

77. SIRADAN LİSTEYE YERLEŞTİ

Gezi Partisi, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın internet sitesinde 'faaliyette olan siyasi partilerin tam listesi' ekinde 77. sıraya yerleşti.

Kuruluş tarihi 1 Ekim 2013 olan partinin tescili ise 9 Ekim 2013'te gerçekleşti.

ADRESİ 'FİDANLIK' MAHALLESİ

Partinin genel merkezi ise Ankara'da. Adres şöyle: Fidanlık Mah. Marmara Sok. No:46/4 Çankaya/ANKARA

KISA ADI: GZP

Partinin üye sayısı hakkında henüz bir bilgiye yer verilmiyor. Gezi Partisi kısaltma olarak ise GZP'yi kullanıyor. Partinin logosu ise kök salmış ağaç modelinde bir insan figüründen oluşuyor.

PARTİNİN AMACI

Parti tüzüğüne göre partinin amacı şu şekilde ifade ediliyor:

"İnsan onuruna yaraşır bir toplum için, özgürlükçü demokrasi anlayışıyla gücünü sivil toplumdan alan, bir Halk Anayasası hazırlamak, tüm bireylerin kendi yaşam biçimlerini ve geleceklerini hür bir iradeleriyle inşa edebilmeleri için gerekli koşulları oluşturmak, bireyin hakkını savunan ve hukukun üstünlüğünü esas alan bir toplum düzeni kurmaktır"

GENEL BAŞKAN 3 YIL İÇİN SEÇİLİYOR

Parti tüzüğüne göre Genel Başkan en fazla 3 yıl için seçiliyor. seçimlere aynı genel başkan yeniden aday olabiliyor. Parti yönetimi ve kurullarında çarşaf liste uygulaması ile seçim yapılabiliyor.

GEZİ PARKI EYLEMLERİ NASIL BAŞLADI?

Taksim'deki Gezi Parkı'nın Asker Ocağı Caddesi'ne bakan duvarın 3 metrelik kısmı Taksim Yayalaştırma Projesi kapsamında yıkıldı. Bu kısımda yer alan ağaçlarda da taşınmak üzere yerinden söküldü. Bunun üzerine Taksim Dayanışma grubu eyleme başladı. 40-50 kişilik grup çadır kurup parkta sabahladı. Sabah saatlerinde zabıta ekipleri gruba müdahale edip çadırları yaktı. Ve her şey bu müdahaleden sonra başladı.

Eylemci gruba destek vermek için neredeyse tüm İstanbul, Gezi Parkı'na aktı. Eylemler tüm yurtta destek buldu. Özellikle İzmir, Ankara, Eskişehir ve Hatay destek veren illerin başını çekti.

6 KİŞİ ÖLDÜ, 7832 KİŞİ YARALANDI

Polis, İstanbul dahil tüm yurtta eylemcilere yönelik orantısız güç kullandı. Türk Tabipleri Birliği (TTB) Gezi Parkı'nda başlayıp ülke geneline yayılan olaylarda bugüne 6 kişinin can verdiğini, 4 kişinin hayati tehlikesinin devam ettiğini, 11 kişinin de gözünü kaybettiğini açıkladı. TTB, hastane kayıtlarına göre 60'ı ağır 7832 kişininde yaralandığını bildirdi.

TTB Merkez Konseyi Üyesi Osman Öztürk, "Bu liste sadece 13 ilde hastanelere ve revirlere başvuranlardan belirleyebildiğimiz verilerden oluşuyor. Gerçek sayı çok daha fazla" dedi.

Gezi Parkı olayları, dünya basınında da geniş yer buldu. CNN ve BBC gibi dünya basınının önde gelen isimleri Taksim'deki olayları tüm dünyaya canlı olarak aktardı.

En son gelişmelerden haberdar olmak için whatsapp kanalımızı takip edin
Masrafsız Bankacılık
Görüntülü Görüşme