Gerontoloji Bölümü nedir? Ne iş yapar?
Psikolojik problemler yaşlandıkça daha da yaygınlaşmakta ve birçok yaşlı yetişkin genellikle bir tür zihinsel ve duygusal bozukluklar yaşamaktadır. Bu sorunlardan bazıları menopoza eşlik eden ruh hali değişimleri veya kronik hastalıkların neden olduğu depresyon gibi fiziksel değişikliklerden kaynaklanabilir. Bu süreçte yaşlı bireye rehberlik edecek, yaşlanmanın getirdiği birtakım kayıplara çözüm yolu bulacak alanında uzman kişiye ihtiyaç duyulmaktadır. İşte o ihtiyacı karşılayan uzmanlarise Gerontologlardır. Gerontoloji alanında uzman olan kişilere verilen unvana Gerontolog denir.
Gerontoloji nedir?
Gerontoloji; yaşlanma ve yaşlılık sürecinin fiziksel, psikolojik, bilişsel, sosyal yönlerinin ve yaşlı bireylerin karşılaşabileceği sorunları inceleyen bilimdir. Rus asıllı mikrobiyolog İlja Metschnikow tarafından ilk defa kullanılan Gerontoloji, yaşlanmanın bilimi olarak literatürde yerini almıştır. Gerontoloji alanında uzmanlar (Gerontolog) genellikle fiziksel, zihinsel, duygusal ve sosyal sorunları tedavi etmenin yollarını inceler ve araştırır.Bir gerontolog, yaşlanma çalışması alanında ileri bir eğitime sahip olan bir kişidir.
Gerontolog ne iş yapar?
Gerontolog, yaşlı yetişkin bireylere hizmet vermektedir.
Yaşlıların yaşam kalitesini artırmak için huzurlu, güvenli ve mutlu bir ortamda bulunmalarını sağlayarak, güzel hayat sürdürmelerini teşvik etmektedir.
Diğer yandan; sosyoekonomik politikalara destek vererek, yaşlı yetişkinlerin refah düzeyini arttırmayı hedeflemektedir.
Gerontoloji mezunları nerede çalışır?
Türkiye’de birkaç üniversitede yer alan 4 yıllık eğitime sahip olan gerontoloji bölümü mezunları,aşağıda yer alan kurumlarda görev almaktadır.
- Huzurevi ve Yaşlı Bakım Merkezleri
- Belediyeler
- Hastaneler
- Özel sigorta şirketleri
İstanbul Gelişim Üniversitesi’nde Gerontoloji Bölümü’nde hangi dersler vardır?
İstanbul Gelişim Üniversitesi Sağlık Bilimleri Yüksekokulu Gerontoloji bölümü 4 yıllık lisans programına sahiptir. Gerontoloji bölümü, teorik derslerinin yanı sıra uygulamalı yaşlanma ve yaşlılığı inceleyen bölümdür. Gerontoloji Bölümü; yaşlı yetişkin bireylerin yaşam kalitelerini arttırıcı sosyoekonomik politikalara yön vererek, yaşlılara rehberlik etmeyi hedeflemektedir.
Gerontoloji bölümü, multidisipliner yapısının dışında birçok bilim dalını kapsadığı için interdisipliner bir bilim alanıdır. Her alandan beslendiğinden ortak bir çalışma alanıdır. Ders müfredatında, sosyal ve fen bilimlerine dair eğitim verilmektedir. Bu sebeple; ekonomi, hukuk, anatomi, fizyoloji, sosyoloji, psikoloji, sosyal antropoloji, biyolojik yaşlanma teorileri, yaşlılık farmakolojisi vb. dersleri içermektedir.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.