Dolar (USD)
34.10
Euro (EUR)
38.08
Gram Altın
2872.39
BIST 100
9900.25
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Gerçek Devrim Yazı Dizisi 5: Yeni Projeler

Demokratik standartların geliştirilmesi, temel hak ve özgürlüklere dair temel çerçevenin genişletilmesi ile hukuk devletinin güçlendirilmesi amacına dönük olarak son on yıl içinde gerçekleştirilen reformları konu edindiğimiz yazı dizimizin son bölümünde, "Yargılama uzunluğu", "Anadilde savunma hakkı", "Ayrımcılığa karşı mücadele", "Kolluk gözetimi" ve "Dördüncü Reform Paketi" ni masaya yatırıyoruz, yeni projeleri gözden geçiriyoruz.
Gerçek Devrim Yazı Dizisi 5: Yeni Projeler
01 Temmuz 2013 00:00:00
Demokratik standartların geliştirilmesi, temel hak ve özgürlüklere dair temel çerçevenin genişletilmesi ile hukuk devletinin güçlendirilmesi amacına dönük olarak son on yıl içinde gerçekleştirilen reformları konu edindiğimiz yazı dizimizin son bölümünde, "Yargılama uzunluğu", "Anadilde savunma hakkı", "Ayrımcılığa karşı mücadele", "Kolluk gözetimi" ve "Dördüncü Reform Paketi" ni masaya yatırıyoruz, yeni projeleri gözden geçiriyoruz.
ASLAN DEĞİRMENCİ

-Yargılamaların uzunluğuna ilişkin iç hukuk yolu-

Hükümetin girişimiyle, Mahkeme, Kaplan v. Türkiye davasında pilot karar usulünü uyguladı. Türkiye'nin yargılamaların uzun sürmesine karşı etkin bir iç hukuk yolu ortaya koyması gerektiğine hükmetti. AİHM tarafından 20 Mart 2012 tarihinde verilen Ümmühan Kaplan Pilot kararı esas alınarak AİHM önünde derdest bulunan başvuruların tazminat ödenmek suretiyle çözüme kavuşturulabilmesi için Adalet Bakanlığı tarafından etkin iç hukuk yolu kurulmasına ilişkin "Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine Yapılmış Bazı Başvuruların Tazminat Ödenmek Suretiyle Çözümüne Dair Kanun" 09 Ocak 2013 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından kabul edilerek kanunlaşmıştır. Kanun, 19 Ocak 2013 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Yürürlük tarihinden itibaren 1 ay içerisinde tazminat komisyonu kurularak çalışmalarına başlayacak.

-Anadilde savunma hakkı-

Sanıkların mahkemelerde Türkçe'den başka bir dilde savunma yapabilmeleri ise ayrı bir devrim! Adalet Bakanlığı, Türkçe'den başka bir dilde kendilerini daha iyi ifade edebileceklerini belirten sanıklara, savunmalarını seçtikleri dilde yapabilmelerine izin veren bir kanun tasarısı hazırladı. Tasarı, Kasım 2012'de TBMM'ye sevkedilmiştir. TBMM'de kabul edilen 6411 sayılı Kanun, 31 Ocak 2013 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Bu değişiklikle, sanıklara mahkemeler önündeki ceza yargılaması sırasında, savunmalarını kendilerini daha iyi ifade edebilecekleri Türkçe'den başka bir dilde yapabilmeleri imkanı getirildi.

-Ayrımcılıkla Mücadele ve Eşitlik Kanun Taslağı-

"Ayrımcılıkla Mücadele ve Eşitlik Kanun Taslağı", ayrımcılığa karşı etkin şekilde koruma sağlamak amacıyla hazırlandı. Kanun taslağı doğrudan veya dolaylı ayrımcılık, çoklu ayrımcılık biçimleri, taciz vb. gibi, ayrımcılık yapmama ilkesiyle bağlantılı temel konuların tanımlarını içeriyor. Kanun tasarısına göre, herhangi bir yasağın ihlali tespit edildiğinde, ilgili kamu yetkilileri, bu ihlale son vermek, ihlalin devam eden sonuçlarını düzeltmek, tekrar gerçekleşmesini önlemek ve gerekli adli ve idari soruşturmaların yürütülmesini sağlamak durumundadır. Bu Kanun tasarısı 12 Eylül 2011 tarihinde Başbakanlığa sunuldu.

-Kolluk Gözetim Komisyonu ile İlgili Kanun Tasarısı-

"Kolluk Gözetim Kurulu Kanun Tasarısı", emniyet güçleri ile ilgili şikayetlerin daha hızlı ve daha etkin bir şekilde soruşturulmasını, takip edilmesini ve sonuçlandırılmasını amaçlıyor. Kanun tasarısının incelenme aşaması, ilgili Meclis Komisyonlarında tamamlanmış olup önümüzdeki haftalarda TBMM'de oylamaya sunulması beklenmekte.

-Dördüncü Reform Paketi-

Adalet Bakanlığı tarafından taslağı hazırlanan Dördüncü Reform Paketi, esas olarak AİHS ihlallerine neden olan konularla ilgili. Bu reform paketi, AİHM kararlarında belirlenen ihlal nedenlerinin ortadan kaldırarak insan haklarının korunmasını güçlendirmeyi hedefliyor. Bu paketin kabul edilmesi için gereken yasal süreç halen devam ediyor.

Eylem Planı

2011 yılının Kasım ayında gerçekleştirilen Yüksek Düzeyli Konferansın sonuçları ışığında Adalet Bakanlığı tarafından İnsan Hakları İhlallerinin Önlenmesine İlişkin Eylem Planı taslağı hazırlandı. Bu eylem planında, ihlallerin tekrar gerçekleşmemesi için alınabilecek, mevzuata ve uygulamaya yönelik birçok önlem belirlenmiştir. Eylem Planının Bakanlar Kurulu tarafından onaylanması bekleniyor.

-Yargı Reformu Stratejisinin Gözden Geçirilmesi-

Hedeflerinin çoğu gerçekleştirilmiş olan Yargı Reformu Stratejisi gözden geçiriliyor. Gözden geçirme sürecinde, AİHM içtihatları ve ilgili eğitimlere vurgu yapılarak; yasal süreçlerin hızlandırılması, askeri yargı sisteminde daha çok reforma gidilmesi, alternatif uyuşmazlık çözüm yolları, dezavantajlı gruplar ve adli konularda uluslararası yardımlaşma hususlarına odaklanılmaktadır. İnsan hakları alanında ayrı bir bölüm olan stratejinin gözden geçirilmesi sivil toplum ve ilgili tarafların katılımıyla yürütülüyor.

Avrupa Konseyi ile işbirliği içerisinde yürütülen insan hakları eğitimi ve farkındalık artırıcı faaliyetlere göz atalımu2026

u2022"Türkiye'de İfade ve Medya Özgürlüğü" Projesi: Avrupa Konseyi işbirliğiyle başlatılan ve 1.200.000 Avro bütçeye sahip olan bu proje, 420 hakim ve savcının eğitimini, çalışma ziyaretlerini ve bölgesel seminerleri, kullanıcı kılavuzlarını, sorunlu alanların çözümüne ilişkin araştırmayı içermektedir. Bu Proje kapsamındaki ilk iki çalışma ziyareti, toplam 29 hakim ve savcının katılımıyla Almanya'ya gerçekleştirilmiştir.

u2022"Türk Ceza Adalet Sisteminin Etkinliğinin Geliştirilmesi" Projesi: Proje, AB tarafından finanse edilip, Avrupa Konseyi tarafından uygulanmaktadır. Proje, Türk ceza adalet sistemindeki başlıca sorunlu alanlara odaklanmakta olup, AB'ye üye devletlerin yanı sıra Türkiye'deki pilot adliyelere ve Avrupa Kuruluşlarına yapılacak olan birtakım çalışma ziyaretini içermektedir. Gerçekleştirilen ilk çalışma ziyaretinde, 19 hakim, avukat ve polis memuru AİHM'yi, Avrupa Konseyini ve Fransız yargı kuruluşlarını ziyaret etmiştir.

u2022"Hakim ve Savcıların AİHM Kararları Hakkındaki Farkındalıklarının Artırılması" Projesi:Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu kendi bütçe imkanlarıyla, hakim ve savcılar arasında insan haklarına yönelik farkındalığı artırmak amacıyla 2012-2014 yıllarında yeni bir proje başlatmıştır. Proje, 700 hakim ve savcı ile Mahkeme'deki hukukçular arasında görüş alışverişini sağlamaya yönelik 18 çalışma ziyareti içermektedir. İlk ziyaret, 6-7 Kasım 2012 tarihinde, ikinci ziyaret ise 18-20 Aralık 2012 tarihinde gerçekleştirilmiştir.

u2022 AİHM Kararlarının Tercümesi:AİHM'in kararları ve bilgi notları Türkçeye çevrilip, tüm ilgili kurumlara gönderilmektedir. Adalet Bakanlığı, ücretsiz erişilebilen Türkçe bir web sitesi oluşturmuştur (http://www.inhak.adalet.gov.tr). Sitede Türkçeye çevrilmiş 2618 karar mevcuttur. Bu web sitesi yalnızca çevrilmiş kararlarları değil, aynı zamanda Mahkeme süreçleri hakkında önemli ve pratik bilgiler içermektedir. Ayrıca, AİHM veritabanına Türkçe erişimin sağlanması amacıyla, HUDOC Türkçe arayüzü oluşturma çalışmaları sürmektedir.

SON