Gençler 28 Şubat'ın filmini yaptı
28 Şubat, seçilmiş meşru hükümete bir darbe girişimi olarak tarihe geçti ancak tüm toplumu da derinden etkiledi. Eğitim hayatı, iş hayatı, günlük hayat ve ekonomi bu olumsuz gidişattan nasibini aldı. Ancak, o günlerin geride kalmadığını, 15 Temmuz hain darbe girişimi başta olmak üzere yaşanan kalkışmalar da gösterdi. Gençlerimize dünü unutturmamak ve geleceğe daha güvenle bakmaları için bir film çeken gençler, Tanık isimli belgesel filmi düzenlenen galada tanıttı. ZKSM’deki programda protokol konuşmalarının ardından film izlendi. Program, dönemin simgesi olan karanfil takdimi ve toplu fotoğraf çekimi ile devam etti.
En büyük sivil direniş
Galada katılımcılara hitap eden AK Parti İstanbul Milletvekili Ravza Kavakçı Kan, “İçimiz kan ağlıyor ama bugün geriye baktığımızda 28 Şubat’ı unutmamak lazım” dedi. O dönemde irtica diye bir kavram ortaya atıldığını belirten Kan, “Eğer siz toplumda kendi değerlerinizle ben de varım diyorsanız irticacı idiniz. O zaman bir tehdittiniz” dedi. 28 Şubat sürecinde hayatları altüst olan, aileleri parçalanan kişilerin olduğunu belirten Kan, “Biz inanıyoruz ki inanan insan her zaman kazanır. Müslüman musibet geldiğinde sabreder kazanır, güzellikler karşısında hamd eder kazanır” ifadelerini kullandı. Ravza Kavakçı Kan, 28 Şubat mücadelesinin dünyada eşi benzeri olmayan bir sivil hak mücadelesi olduğunu belirterek, “Ellerine silah almadan, kimsenin malına zarar vermeden, yerlerde sürüklenmelerine, küçücük yaşta kelepçe ve hapisle tanışmalarına rağmen sadece imanlarıyla mücadele eden gencecik evlatlarımız dünyanın en asil mücadelesini verdiler” diye konuştu.
Gençlere anlatılmasına vesile olsun
Zeytinburnu Belediye Başkanı Ömer Arısoy da yaptığı konuşmada, büyük bir heyecanla belgeselin sürecini izlediğini, bu akşam da aynı heyecanı gördüğünü belirterek, “İnşallah Tanık belgeseli, 28 Şubat’ın gelecek nesillere daha iyi anlatılması için vesile olur” dedi. Yapılan çalışmanın öneminin, 28 Şubat’ı yaşamayan gençler tarafından yapılması olduğunu kaydeden Arısoy, “Gençlerimiz, bundan sonra da benzer işler yapacaklar. Hem bu belgeselin bahtı açık olsun, hem de bundan sonra yapacakları işlerde gençlerimize başarılar diliyorum” ifadelerini kullandı.
Unutturmamamız lazım
Tanık filmi destekçilerinden Birlik Vakfı’nın Genel Başkanı Mehmet Alacacı ise yaptığı konuşmada, “Bu millet yüz yıldır çok sıkıntılar çekti, acılar gördü. Bunlardan biri de 28 Şubat. Milletimizin bu sıkıntıları tekrar görmemesi için unutmaması lazım, bizim unutturmamamız lazım” dedi. Tanık belgesel filminin bu çalışmalardan biri olduğunu belirten Alacacı, “Biz bu sıkıntıları unutturmayalım, acıları hatırlatalım ki; bu millet bu sıkıntıları bir daha görmesin, acıları tekrar çekmesin. Bu bakımdan gençlerimizi tebrik ediyorum” dedi.
Mağduriyet değil mağruriyet
Tanık filmi yapımcısı ve senaristi Kerem Tekinalp galada yaptığı konuşmada, “Bizler gençler olarak şuna değinmek istiyoruz, 28 Şubat aslında bir mağduriyet silsilesi değil mağruriyet silsilesidir. Bizim ablalarımız direndiler, mücadele ettiler ve başardılar” dedi. Çalışmalarına, “Bir çiçekle bahar olmaz ama her bahar bir çiçekle başlar” inancıyla başladıklarını ifade eden Tekinalp sözlerini şöyle sürdürdü: Biz bu filmle başladık; Kudüs’ü, Filistin’i, Doğu Türkistan’ı bundan sonra anlatmaya devam edeceğiz. Onlar da bizimdir, 28 Şubat mücadelesi de bizimdir.
Erdoğan’dan mesaj
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Tanık filmi gala programına bir mesaj gönderdi. 28 Şubat sürecinde yaşanan hukuksuzların, bilhassa başörtülü kızların maruz kaldığı haksızlıkların, milletimizin hafızasında silinmez izler bıraktığını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan mesajında özetle şu sözlere yer verdi: Üzerinden 24 yıl geçmesine rağmen o dönemde yaşadığımız hüzünleri ve buruk sevinçleri anlatan bu eser, çok önemli bir arşiv belgesi olarak kayıtlarda yerini alacaktır. Bizler, unutmadığımız ve unutturmadığımız müddetçe 27 Mayıs, 12 Mart, 12 Eylül, 28 Şubat ve 15 Temmuz gibi acı hatıraların tekrarlanmayacağına inanıyorum.
6 ismin hikayesi anlatılıyor
Gençlik ve Spor Bakanlığı yanında belediyeler ve sivil toplum kuruluşlarının da destek verdiği filmin yapımcılığını ve senaristliğini Kerem Tekinalp üstleniyor. Yönetmeni Bünyamin Bayansal, yardımcı yönetmen Ercan Eyigün, görüntü yönetmeni ise Emre Pekçakır. Belgesel filmde, farklı alanlarda 6 ismin yaşadıkları üzerinden darbe “Şahitlerin Dilinden 28 Şubat” sloganıyla aktarılıyor. Şair ve aktivist Ahmet Mercan, mimar Esra Özdil, avukat Elif Uzunpınar, pedagog ve aile danışmanı Yıldız Konal, eğitimci Esra Ege Gürler, aktivist Dilek Yıldırım filmde hikayelerini anlatıyor.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.