Dolar (USD)
34.69
Euro (EUR)
36.73
Gram Altın
2954.91
BIST 100
9652
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Genç İstihdama Destek

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, önümüzdeki dönem istihdamı arttırmak için yeni bir yol haritası belirlediklerini 6 aylık eylem planı içinde yer almasını istedikleri pakette gençler, engelliler, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yaşayan kadın istihdamına ilişkin önlemler yer aldığını belirtti.
Genç İstihdama Destek
09 Haziran 2017 09:41:00
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, önümüzdeki dönem istihdamı arttırmak için yeni bir yol haritası belirlediklerini 6 aylık eylem planı içinde yer almasını istedikleri pakette gençler, engelliler, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yaşayan kadın istihdamına ilişkin önlemler yer aldığını belirtti.

Ezgi ÇelikAnkara

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, SGK Sosyal Tesisleri'nde ki iftar yemeğinde basın mensuplarıyla bir araya geldi. Bakanlığın çalışmalarına dair bilgi veren Müezzinoğlu, en önemli ana başlıklarından birinin istihdam olduğunu söyledi. Çalışma hayatında milli seferberlik başlığı altında yıl başından bu yana istihdamla mücadelede yoğun bir kampanya yürüttüklerini anımsatan Müezzinoğlu, kampanyanın beklediklerinden daha olumlu sonuçlar verdiğini ve yıl sonuna kadar bu performansı güçlü bir şekilde devam ettirmeyi istediklerini dile getirdi.

"Hedefimiz 1,5 milyon istihdam"

Özel sektörde 1,5 milyon istihdam hedefini yakalayabilmeyi istediklerini kaydeden Bakan Müezzinoğlu, artı istihdamla yıl sonunda 2 milyon rakamını yakalayacaklarını ve işsizlik oranlarını mutlaka tek haneli rakamlara indirmeyi başaracaklarını belirtti. 2018 ve 2019'un eylem planlarında genç istihdamına ayrıcalıklı bir başlık açacaklarını aktaran Müezzinoğlu, çalışma hayatında nitelikli ve eğitimli gençlerin sayısını artırmayı hedeflediklerini ifade etti. Müezzinoğlu, şu an yüzde 23 olan genç işsizlik oranını yıl sonunda yüzde 20'lerin altına indirmeyi istediklerini söyledi.

İstihdam Seferberliği Başlıyor

Hükümetin 6 aylık eylem planı içinde yer almasını istedikleri pakette gençler, engelliler, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yaşayan kadın istihdamına ilişkin önlemler yer aldığını belirten Müezzinoğlu, "Doğu ve Güneydoğu Anadolu'daki kadınların iş hayatına katacak projeleri gündeme getireceğiz. Üretici kadınlara destek vereceğiz. 50'nin altında kişi çalıştıranlara da engelli çalıştırmaları için destek vereceğiz. SGK primleri ve belki maaşın yarısı ödenecek. Engelli kardeşlerimiz de böylece mahallerinde kalacak. Çok tehlikeli ve tehlikeli işyerlerindeki engelli çalıştırma mecburiyetini kaldıracağız. Ama onlara bir sorumluluk yüklenecek. 'Engelli çalıştırma zorunluluğunu kaldırıyoruz. Bunun bedelini Engelliler Fonu'na yatıracaksın' diyeceğiz. Engellinin maliyeti neyse onu yatıracaklar" dedi.

"Önceliğimiz çalışanın hakkını korumak"

Kıdem tazminatı ile ilgili son günlerde olağanüstü bir gündem oluştuğunu söyleyen Bakan Müezzinoğlu, "Muhtemelen önümüzdeki günlerde de gündem olmaya devam edecek. Bu anlamda çalıştaylar da yapılıyor. Temel ilkelerimiz üzerinde çalışıyoruz. Çalışanın hakkının korunabilirliği yüzde 14-15'lerde. Dolayısıyla yüzde 80'lerin üzerinde bir mağduriyet var. Bir hakkın bu kadar mağduriyetinin olduğu bir tabloya bizim duyarsız kalmamız veya bunu 'ben şuradan bir adım geri atmam, fedakarlık yapmam' diyerek bakıyor olmamız 10 milyonlarla ifade edilen çalışanımızın mağduriyetlerine rıza göstermek olur ki bunu çok doğru bulmuyorum. Bu detayların daha da olgunlaşması adına mutfak çalışmasının devam etmesi talep edildi, önümüzdeki günlerde olgunlaştırma çalışmalarını tamamlama gayreti içinde olacağız. Şayet biz buradan gerek işçinin gerek işverenin gerekse kamuoyunun karşısına hükümetin güçlü bir şekilde arkasında durabileceği olgunlaşmış bir paketi netleştirebilirsek o zaman paydaşlarla, taraflarla paylaşarak bunun yüzde 70'lerin üzerindeki bir kabulün yakaladığımız an parlamentoya götürürüz. Parlamentoya götürdükten sonraki süreci de hep beraber şekillendiririz" şeklinde konuştu.

"Mevcut yapıda devam edebilirler"

Kıdem tazminatı düzenlemesinde işçilerin kazanılmış haklarını kaybetmelerine ilişkin ortaya çıkan endişeyi değerlendiren Müezzinoğlu, mevcut yapıdan memnun olan hiç kimseye dokunmayacaklarını belirtti. Bakan Müezzinoğlu, "Hak kaybı istemeyenler buyursunlar hak kaybının olmadığı mevcut yapıda devam edebilirler. Ama bundan sonraki sistemde ilk defa işe girecekler için yeni, şeffaf, güçlü, hakkaniyetli yeni sistemi analiz edecek ve ona göre karar verecek. Sabit ayağımızı herhangi bir değişmezde tutarsak biz değişim yapamayız. Şu anda yüzde 80 mağduriyetler, son 5 yılın mağduriyetleri değil. 12 Eylül öncesinin de mağduriyetleri, 12 Eylül sonrasının da mağduriyetleri... Yüzde 80-85 mağduriyetlerin olduğu bir yapıda ben sabit ayağımı hiçbir yere oynatmam diyerek bir çözüm gelmez" dedi. Devlet desteği oranının belirlenmesi konusundaki iddialara ilişkin bir soru üzerine ise Müezzinoğlu, hepsinin bir iddia olduğunu belirtti.

"Büyükanne Maaşı Değerlendirmesi Eylül, Ekim'de"

"Büyükanne maaş alanı genişletilecek mi" sorusuna yanıt veren Müezzinoğlu, konuşmasını şu sözlerle sürdürdü: "Büyükanne Projesi, mart ayında başladı. Pilot uygulamanın değerlendirmesini Eylül-Ekim ayında yapacağız. Bizim verileri ve verimliliği iyi analiz etmemiz lazım. Bu nedenle konuya ilişkin Eylül-Ekim ayından önce herhangi bir cümle söylemem söz konusu değil. Kamuoyunda çok rağbet gören bir proje oldu. Uygulamada bize veriler nasıl dönecek? Bizim birinci önceliğimiz bir defa annenin istihdamda kalması, bir maaştan düşmesin, iki istihdamdan kopmasın, üç çocuk güvenli ellerde olsun, anne kendisini huzurlu hissetsin. Neticede anneanne ve büyükanne de huzurlu ve mutlu bir şekilde torununa bakabilsin istiyoruz" dedi.

"1 yılı doldurmadan hak sahibi olmuyor"

Bir gazetecinin, "Kıdem tazminatı konusunda şöyle bir endişe var: İşçi atıldığı gün belli bir tazminat alabilecek mi? Yoksa belli bir süreye kadar bunun sarkması mümkün mü?" sorusu üzerine Bakan Müezzinoğlu, "Mevcut konumda bir yılı doldurmadan zaten hiçbir hak sahibi olmuyor. Bu nedenle de 13 milyon çalışanımız var, 17 milyon işe giriş çıkış var. Esasında çalışanın kaybettiği burada. 3 ay çalışmış, 3 ayınki oraya damlıyor, damlayanın ne olduğunu görüyor. Alıp almama hakkı elinde ama belirli süre dolmadan çektiğinde ilave destekleri alması kademeli olarak azalıyor veya artıyor. Birikimini alacak ama ilave desteği belirli süre dolmadan almayacak, onu bilecek" açıklamasını yaptı.

En son gelişmelerden haberdar olmak için whatsapp kanalımızı takip edin