Genç Edebiyatçılar bu festivalde buluşacak
Fatih Belediyesi Çatladıkapı Sosyal Tesisi'nde düzenlenen basın toplantısında konuşan Kültür ve Turizm Bakanlığı Yayımlar Daire Başkanı Sedat Akçakoyunluoğlu, festivalin, edebiyatseverler açısından önemli olduğunu dile getirerek, Fatih Belediyesine ve emek verenlere teşekkür etti.
Festivalin çok başarılı olmasını istediğini belirten Akçakoyunluoğlu, "Bu vesileyle ilginizi GençDes projesine çekmek isterim. Türkiye'de 2 senedir uygulanan bir proje bu, gençlere destek programı ve bir destek fonu aslında. Bu yıl kültür sanat alanında, bu fonun miktarı 54 milyon dolar oldu." dedi.
Akçakoyunluoğlu, şöyle devam etti:
"GençDes projesi kapsamında oluşturulan 54 milyon dolar, genç nüfusun olduğu bir ülkede başlangıç için mütevazı bir rakam görünebilir. Dünya ülkeleriyle ve dünyadaki fonla kıyaslandığı zaman, Türkiye'de gençler için üretilen ve kültür sanat ürünlerine destek veren 3 ülke varsa bunların biri Türkiye'dir. Bu fon elbette büyüyecektir, daha geniş kitlelere ulaşması daha büyük kesimlerce duyulmasında fayda sağlayacaktır. Sinema, tiyatro, güzel sanatlar, bilgisayar oyunları gibi kültür ve sanatın bütün alanlarında destek veriyoruz. Edebiyat da bunlardan birisidir. Bu sene desteklediğimiz 62 edebiyat projesi var. Türkiye'de şu anda pek çok şehirde ve kütüphanede, okullarda edebiyat etkinlikleri yapıyoruz. 'Uluslararası Edebiyat Buluşması' da bizim için iki açıdan çok önemli, biri gençleri buluşturması, diğeri ise dünyanın 20 ülkesinden 30 yaş altı genç edebiyatçıları Türkiye'ye getiriyor olmasıdır."
Fatih Belediye Başka Yardımcısı Hasan Suver de İstanbul'un ilham veren bir şehir olduğunu dile getirerek, şairlerin, ressamların, seyyahların ilham aldığı bir şehir olduğunu ve edebiyatın da insani bir özellik olduğunu belirtti.
Suver, tarihte insanların belli hedeflere ulaşmak için edebiyata rağbet ettiğini vurgulayarak, şöyle devam etti:
"Günümüze kadar devam eden edebiyat alanında, büyük bir birikimimiz, zenginliğimiz var. Dil ve yazı devrimiyle devam eden gelişmelerden, hayal ve ruh dünyamızdan istifade etmek istiyorsak, mutlaka divan edebiyatıyla bağlantımızın da olması lazım. Festivalin hayırlı olmasını diliyorum ve sizlerden büyük eserler bekliyoruz. Bunu dil devrimiyle yazı devrimiyle asla ihmal etmememiz lazım. Yahya Kemal'in dediği gibi ondan anlamayan bizden hiçbir şey anlamaz. Eğer biz, gelecekte gerçekten Türk edebiyatını yaşatmak istiyorsak, köklerimizden en iyi şekilde beslenmemiz lazım."
"Genç yazarlarımızla öğrencilerimizi sürekli biraraya getirdik"
Konya Kültür Müdürü Mehmet Tekkaymaz ise insan iletişiminde dilin en önemli temel taşlarından biri olduğunun altını çizerek, "Bu dili, bir duruş, bir kıyam, bir öncelik ve insanların duygu ve düşüncelerine nüfuz eden belli bir estetik içerisinde karşı tarafa aktarabilmesine ise edebiyat diyoruz." dedi.
Ulusal düzeyde yapılan çalışmalara uluslararası bir boyut getirmek için festivale önem verdiklerini aktaran Tekkaymaz, şunları kaydetti:
"Gençlerimizin, edebiyatın verdiği bütün zenginlikleri sergileyebilmeleri adına, genç yazarlarımızla öğrencilerimizi sürekli bir araya getirdik. Öğrencilerimizin kendi yaşıtlarıyla, kendi ağabeyleriyle bir araya gelmeleriyle, edebiyata daha çok ehemmiyet vereceğine ve eğilmelerine sebep olacağına inanıyoruz. Sancak Medya ve Kültür Bakanlığımızın da içinde bulunduğu bu projede yer almaktan Konya olarak onur duyuyoruz. İnşallah 29-30 ve 31 Ekim'de, Konya'da buluşacağız."
Ayrıca Bursa Yıldırım Belediyesi Yayın Koordinatörü Mehmet Çağan ve Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Kültür Müdürü Mustafa Semerci de düşüncelerini aktardı.
Festival hakkında
28 Ekim- 4 Kasım tarihlerinde gerçekleşecek festivale, İstanbul'dan Fatih Belediyesi, Bursa'dan Yıldırım Belediyesi, Sakarya Gaziantep, Mardin, Konya ve Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi ev sahipliği yapacak.
7 şehirde eş zamanlı okuma, okul ve panel gibi etkinliklerin gerçekleşeceği festivale yurt içinden Silvan Alpoğuz, Gülhan Tuba Çelik, İtalya'dan Alessandro Burbank, Portekiz'den Gisela Casimiro, Azerbaycan'dan Şehriyar del Gerani gibi isimler konuk olacak.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.