Dolar (USD)
34.25
Euro (EUR)
37.59
Gram Altın
2922.11
BIST 100
9109.34
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Genç avukatlar büyük bir bilinmezliğin içine düşüyor

İdeal Hukuk Hareketi Başkanı Av. Ahmet Yılmaz ''Katılımcı, çoğulcu ve dinamik bir ekiple birlikte üreteceğimiz hukuk politikalarıyla, yalnızca baro sınırları içerisinde kalmayı değil ''ideal hukuku'' temas edebileceği her türlü hukuki zemine taşımayı, görünür ve hissedilir kılmayı hedeflemekteyiz.'' Diye konuştu.
Genç avukatlar büyük bir bilinmezliğin içine düşüyor
05 Ekim 2024 00:00:00
İdeal Hukuk Hareketi Başkanı Av. Ahmet Yılmaz ''Katılımcı, çoğulcu ve dinamik bir ekiple birlikte üreteceğimiz hukuk politikalarıyla, yalnızca baro sınırları içerisinde kalmayı değil ''ideal hukuku'' temas edebileceği her türlü hukuki zemine taşımayı, görünür ve hissedilir kılmayı hedeflemekteyiz.'' Diye konuştu.

Fatma Gülşen Koçak

İdeal Hukuk Hareketi adına İstanbul 2 Nolu Barosu Başkan Adayı olan Hukukçular Derneği önceki dönem Başkanı Av. Ahmet Yılmaz ile avukatların sorunlarını ve çözüm yollarını konuştuk.

Öncelikle Hukukçular Derneği’nden ve başkanlığınız dönemindeki çalışmalardan bahseder misiniz?

Hukukçular Derneği 1970 yılında İstanbul’da kurulmuş olan, Türkiye genelinde 81 ilimizin tamamında, İstanbul’da 39 ilçede, yurtdışında 6 ülkede temsilciliği bulunan, Gençlik Komisyonuyla da Türkiye genelinde Hukuk fakültesindeki öğrencilerle, kurulan öğrenci kulüpleri vasıtasıyla aktif çalışmalar yapan bir dernektir. Derneğimiz Türkiye’nin ‘hukuk odaklı’ en köklü ve geniş katılıma sahip sivil toplum kuruluşudur. Hukukçular Derneğinde gerek yönetim kurulu üyesi gerekse de başkan olarak geçirdiğim yıllar hayatımın en güzel zamanlarıdır. Burada geçen yedi yıl benim için bir üniversite bitirmiş kadar kıymetli ve öğreticidir. Hukukçular Derneği bir nevi okuldur. Sizi hayata hazırlar, mücadele gücünüzü artırır, haksızlıklar karşısında dimdik durmayı, güce boyun eğmemeyi, haktan daha büyük gücün olmadığını, haklı olanın güçlü olduğunu öğretir. Mazlumla, mahzunla yan yana durmayı, zalime karşı gelmeyi öğretir. Herkesin sustuğu dönemlerde hakkı ve hukuku dillendirmeyi, adalet için mücadele etmeyi öğretir. Hukukçular Derneği; fikre, tarihe, coğrafyaya, insana dost olmayı öğretir. Onun için Hukukçular Derneği bir okuldur ve çok değerlidir. Hukukçular Derneği benim için; çalışan ve üreten insanların iyiliği ve güzelliği hukuk adına birlikte büyüttüğü bir yuva oldu daima. Hukukçular Derneğine Başkanlık ettiğim süre boyunca da bu şuurla yürüttüğümüz sayısız çalışmayı meslektaşlarımla, kardeşlerimle, dostlarımla birlikte gerçekleştirmek nasip oldu çok şükür.

ahmet-yilmaz5_07e32531fc69798b109fad270b40c2e9.jpeg

DONANIMLI BİRER HUKUKÇU OLMALARINA KATKI SUNDUK

Gençlere çok değer verdiğinizi biliyoruz. Gençler için neler yaptınız?

Hukuk fakültesi öğrencisi genç kardeşlerimizin, eğitim süreçlerini daha verimli değerlendirebilmeleri adına hem hukukçu yönlerini hem de sosyal yönlerini besleyecek eğitimler düzenleyerek mezun olduklarında çok yönlü ve donanımlı birer hukukçu olmalarına katkı sunmaya gayret ettik. Türkiye genelinde hukuk fakültelerindeki kulüp ve temsilciliklerimiz bünyesinde yürüttüğümüz teşkilat faaliyetlerimiz kapsamında genç kardeşlerimizle aramızda; yalnızca programlarda bir araya gelen değil, sürekli ve düzenli olarak halleriyle hemhal olabileceğimiz bir yakınlık tesis ettik. Tüm bu gençlik çalışmalarımız vesilesiyle Başkanlığım süresince yaklaşık 15.000 genç kardeşime temas ettik. Gençlerin eğitim hayatlarına küçük de olsa ekonomik bir destek olabilmek amacıyla burs yardımı yaptık ve neticeten, hamdolsun, bugün Hukukçular Derneğimiz 600 öğrenci kardeşimize burs desteği verebilen bir kurum haline gelmiştir.

DAİMA ADALETTEN YANA TAVIR ALDIK

Gençlik çalışmalarınız dışında neler yaptınız?

Çeşitli görev alanlarına ayırdığımız komisyonlarımız vasıtasıyla avukat meslektaşlarımızın ve mesleğimizin sorunlarıyla ilgilenen ve çözüm üreten çalışmalar yaptık. Mesleki farkındalık ve gelişim adını verdiğimiz programlarla özellikle mesleğe yeni başlayan meslektaşlarımızın istifade edeceği çalışmalar yaptık. Mezun olan öğrenci kardeşlerimizin staj yeri bulma ve daha sonrasında da iş bulmalarına yardımcı olduk. Mesleğe yeni başlayan meslektaşlarımızın kıdemli meslektaşlarımızla buluşturarak bilgi ve tecrübelerinden yararlanmalarını sağladık. Kanun yapım süreçlerine imkanlarımız ölçüsünde fikri ve katkı sunmaya gayret ettik. Kamuoyuna yansıyan ve toplumumuzun vicdanında yer edinen nice hukuki vaka karşısında yaptığımız basın açıklamalarımızla daima hukuktan ve adaletten yana tavır alarak, görüşümüzü açıkça ifade ettik.

Gücümüz ölçüsünde uluslararası alanda yapılan insan hakları ihlallerine karşı mücadele ederek görüş ve kanaatlerimizi muhataplarıyla ve kamuoyuyla paylaştık. Tüm bu çalışmalarımıza ilaveten, kültürel geziler, kitap okuma grupları, kahvaltı programları, dergi ve kitap yayınları gibi kültür-sanat faaliyetlerimizle de birlikte güncel bir veri olması yönüyle sadece bu son 1 yıl içerisinde; 300’e yakın program icra ettik. Bunların yanı sıra Başkanlığım sürecinde Derneğimizi İstiklal Caddesi’ndeki yeni merkezine taşıdık ve çok şükür ki derneğimize Cumhurbaşkanlığı kararı ile verilen ‘’Kamu Yararına Çalışan’’ statüsünü kazandırdık.

ahmet-yilmaz1_3af2c197a75f90598e27ecc753bc86ce.jpeg

AVUKATLARIN SORUNLARI YARGININ DA SORUNLARIDIR

Avukatların temel sorunları nelerdir?

Avukatların sorunları aslında aynı zamanda yargının da sorunlarıdır. Yargının; iddia (savcı), savunma (avukat) ve hüküm (hakim) olmak üzere üç saç ayağı vardır. Misal olarak uzun süren yargılamalar sadece avukatın değil yargının da sorunudur. Anayasa mahkemesinin hak ihlali verdiği konuların başında uzun yargılamalar neticesinde ortaya çıkan hak ihlalleri gelmektedir. Yani adil yargılanma hakkıyla ilgilidir. Yine yargıya karşı olan toplumsal güvenin azalması aynı zamanda avukatın da sorunudur. Hukuk fakültelerinin sayısının artması sonucu ortaya çıkan nitelikli eğitim sorunu, iyi hukukçu yetiştirilememesi sadece avukatların sorunu değildir. Duruşma salonunun önünde saatlerce bekleyen avukattır fakat bundan en çok etkilenen; adalete olan güven duygusudur. Yani tüm bu durumlar sadece avukatın sorunu değildir. Avukatın görevini yaparken karşılaştığı zorlukların tamamı, yargımız adına bir sorundur. Avukatın trafik nedeniyle adliye alanına dahi giremeyerek duruşmayı kaçırması ancak mazeretinin diğer yargı mensuplarının mazeretleri kadar önemsenmemesi bile yargı mensupları içerisindeki dengenin ve eşitliğin sağlanmaması yönünden bir sorundur. Bizler avukatların mesleklerini daha rahat yapmasını sağladığımızda yargıya olan güveni de artırmış olacağız.

BARO GENÇ AVUKATLARA POZİTİF AYRIMCILIK YAPMALI

Genç avukatların genel olarak şikayetleri neler?

Bu sorunuz, İdeal Hukuk Hareketi olarak bizim de özel olarak çok derinlemesine ilgilendiğimiz bir başlık olup ana ilkelerimiz içerisinde de ayrı bir yere sahiptir. Genç Avukatların mesleği icra ederken yaşadıkları sorunlar maalesef ki çok uzun bir başlık ancak özetlemek gerekirse; Özellikle son yıllardaki küresel çapta gerçekleşen ekonomik krizlerin atmosferinde mesleğe başlayan Genç Avukatlar, büyük bir bilinmezliğin içine düşüyorlar. Meslekî gelişim, gelir problemi ve tüm bu sorunların meydana getirdiği psikolojik sıkıntıları beraberinde yaşıyorlar. Avukat sayısının özellikle genç nüfus yönünden yüksek bir ivmeyle artmış olması, genç avukatları, diğer kıdemli avukatlara göre tercih edilebilirlik yönünden dezavantajlı konuma düşürdüğü gibi bu rekabet koşullarında elde ettikleri cüzi gelirler, bireysel hayatlarını dahi ikame ettirmeye yetmiyor. Ofis açma ve yönetme masrafları da yine bağımsız çalışma seçeneğini tamamen devre dışı bırakıyor. Meslekte ileri yaşlarına gelmiş üstatlarından yeterli tecrübe aktarımı sağlanmaması da genç avukatları mesleğin inceliklerini bilme yönünden geride bırakıyor. Hukukun güncelliğini takip etme noktasında da akademik ve içtihadi düzeydeki bilgiye erişimde sınıfsal bir engelle karşılaştıklarında ise artık sistemin tamamen dışında kalıyorlar.

Bu genel mahiyetteki sorun tespitlerine karşı çözüm olarak sunduğumuz ‘’İdeal Baro Anlayışımıza’’ göre Baro; evvela tüm bu dezavantajları karşısında, tabiri caizse bir pozitif ayrımcılık yaparak; genç avukatların sırtlarını yaslayacakları bir dağ gibi durmalı, destekçileri ve rehberi olmalıdır. Baro, genç avukatların kendilerini mesleki olarak geliştirebilmeleri için ücretsiz meslekî eğitimler organize etmeli, genç avukatların tecrübe eksikliğini giderebilmek için kıdemli avukatlarla birlikte mentorluk programını devreye alarak tecrübe aktarımını sağlamalıdır. Ayrıca kendi ofisini açamayan genç avukatlara sanal ve hazır ofis imkânlarını sunarak; adliye temsilcilikleri ile diğer baro tesislerinde randevulu toplantı odaları tanzim etme gibi seçeneklerle genç ve serbest çalışan avukatların mekân ve ofis ihtiyacına doğrudan çözüm getirmelidir. İş portföyü oluşturulacak sektörel girişim ve kuruluşlarla genç avukatları buluşturacak zirveler düzenleyerek genç avukatların iş imkanlarını artırmalıdır. En önemli hususlardan biri olarak da Baro, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Fonu kurarak, genç avukatlara faizsiz desteklerde bulunma noktasında mutlak surette bir çaba sarfetmelidir.

ahmet-yilmaz2_ee456cfaff0a2a55c0a6810bc593faf1.jpeg

HİZMET YARIŞI

Baro Başkan adayı olmaya nasıl karar verdiniz?

Aslında bu tek başıma verdiğim bir karar değildi. Özellikle Hukukçular Derneğinde yaptığımız çalışmaları gören ve bilen meslektaşlarımız baroda da bir çalışma yapmamız gerektiğini ifade ettiler. Baroda yapılacak olağan genel kurulun yaklaşmasıyla birlikte yaptığımız istişarelerde, baroya katkı sağlayabileceğimiz yönünde ortak bir kanaat oluşunca arkadaşlarımızla birlikte İdeal Hukuk Hareketi olarak seçime katılmaya karar verdik. Burada bir hususu ifade etmek isterim. İstanbul 2 Nolu Barosundaki seçimler, aslında hayırda ve iyilikte kardeşâne bir duyguyla, yarışmak temeline dayalıdır. Buradaki seçimin kazananı veya kaybedeni yoktur. Seçim sonucu ne olursa olsun İstanbul 2 Nolu Barosu ve meslektaşlarımız kazanacaktır. Bu bir hizmet yarışıdır.

İDEAL HUKUK HAREKETİ ADIYLA YOLA ÇIKIYORUZ

Baro Başkanı olduğunuzda neler değişecek?

Baromuzun yönetimine talip olarak çıktığımız bu yolda, uzunca bir süredir ‘’İdeal Hukuk Hareketi’’ adını verdiğimiz, her biri alanında uzman ve donanımlı profesyonellerden oluşan ekibimizle birlikte, daha iyi hizmet vermek adına yol haritası olarak belirlediğimiz birçok hedefimiz var. Hukukun temel amacının, kamusal düzenin adalet temelinde inşa edilebilmesi olduğu ve bu inşanın ancak ‘’ideal’’ olan normlar ve ilkeler çerçevesinde tesis edilebileceği düsturu ile ‘’İdeal Hukuk Hareketi’’ adıyla yola çıkan bizler; katılımcı, çoğulcu ve dinamik bir ekiple birlikte üreteceğimiz hukuk politikalarıyla, yalnızca baro sınırları içerisinde kalmayı değil ‘’ideal hukuku’’ temas edebileceği her türlü hukuki zemine taşımayı, görünür ve hissedilir kılmayı hedeflemekteyiz. Bu hedefin gerçekleştirilebilmesi için de Avukatlık mesleğinin ‘’hukuk üreten ve hukuka yön veren’’ misyonunu temel alacağımızı; mesleğimizin bu yönüyle nitelik ve değerinin gelişmesi için proaktif bir yaklaşımla, birbirini besleyen ve zenginleştiren çeşitlilikte çalışma sahaları oluşturacağımızı ve şeffaflık ve öngörülebilirlik temelinde, meslektaşlarının ve üyelerinin kendilerinde ‘’aidiyet ve birliktelik’’ hissedebileceği bir yönetim anlayışıyla çalışacağız.

Birkaç başlık halinde özetle ifade edecek olursak; Her şeyden önce meslektaşlarımızın varlığını hissedeceği, sorunlarına çözüm üreten, yalnız olmadıklarını hissettiren bir baro oluşturmak istiyoruz. Mesleklerini icra ederken ihtiyaç duyacakları bilgiye daha kolay ulaşmalarını sağlayarak, teknolojik imkanların kullanıldığı ve altyapısının bu hizmeti vermeye elverişli bir baro olmayı hedefliyoruz. Sadece hukuki ve mesleki alanlarda değil kültür ve sanat alanındaki yapacağımız etkinliklerle de meslektaşlarımızı bir araya getirerek tanışmalarına imkân sağlayan ortamlar oluşturmak istiyoruz. Yönetim kurulundaki arkadaşlarımızla birlikte Adliyelerde daha çok bulunup, meslektaşlarımızın yanında olarak, karşılaştıkları sorunlara anında çözüm bulmayı arzuluyoruz. Adliyeler arasında servis hizmeti sağlayarak meslektaşlarımızın daha rahat adliyelere ulaşmasını sağlayacağız. Meslektaşlarımızın yazılar kaleme alacağı bir dergimizin olmasını arzuluyoruz ve bunu hızlıca hayata geçireceğiz. Hazırlayacağımız aplikasyon ile meslektaşlarımızın hem baromuza dair bilgilere hem de ihtiyaç duyacakları başkaca bilgilere kolayca ulaşmalarını sağlayacağız.

En son gelişmelerden haberdar olmak için whatsapp kanalımızı takip edin