Dolar (USD)
34.56
Euro (EUR)
36.30
Gram Altın
2995.65
BIST 100
9370.88
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Geciken adalet sorunu bitti

Hacettepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Hasan Tahsin Fendoğlu, "Yargıdaki en önemli sorunlardan biri geciken adalettir. Hedef ise vatandaşın lehine zamanı iyi kullanmaktır. Örneğin 'Davanız altı ayda bitirilecektir' denilebilmelidir" ifadelerini kullandı
Geciken adalet sorunu bitti
05 Ekim 2017 11:39:00
Hacettepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Hasan Tahsin Fendoğlu, "Yargıdaki en önemli sorunlardan biri geciken adalettir. Hedef ise vatandaşın lehine zamanı iyi kullanmaktır. Örneğin 'Davanız altı ayda bitirilecektir' denilebilmelidir" ifadelerini kullandı

NEŞAT GÜNDOĞDU /ANKARA

Hacettepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Hasan Tahsin Fendoğlu, yeni eğitim yılı açılışında sorun çözme odaklı bir hukuk eğitiminin olması gerektiğini belirtti. Hukukun, insanın insana itaatini önlemek için var olduğunu belirten Fendoğlu, "İnsanlar melek olsaydı, kurallara ihtiyaç yoktu. İnsan, insana itaat etmesin diye kurallar koyulmuştur" dedi.

Adalet Bakanlığı'nın son yaptığı reform ile davaların ne kadar süre içerisinde sonuçlandırılacağının önceden belirtilmesi uygulamasının önemine dair vurgu yapan Fendoğlu, "Yargıdaki en önemli sorunlardan biri geciken adalettir. Hedef ise vatandaşın lehine zamanı iyi kullanmaktır. Örneğin 'Davanız altı ayda bitirilecektir' denilebilmelidir" ifadelerini kullandı.

Hukukun toplumun genel yararını veya ortak iyiliğini sağlamak için çalışmalı diyen Fendoğlu, hukukun gelip geçici bir moda olmadığını belirterek odak noktasının insan olduğunun altını çizdi.

Fendoğlu sözlerini şöyle sürdürdü:

"İnsan, insana itaat etmesin"

"Mülkiyet çekişmeleri, borç ilişkileri, boşanma, miras, adam yaralama, adam öldürme gibi sosyal hayatın zorunlu sonucu olan bu çekişmeler, hukuk düzeninin varlığını zaruri kılmaktadır. Amaç, adaletin, sosyal ihtiyaçların karşılanması, kamu düzenine ulaşmaktır. Hukukun hedefi özgürlük ve eşitliktir. Bu açıdan hukuk evrenseldir. Özgürlük asıl, sınırlama istisnadır. Ekmek, su gibi ihtiyaçtır. Cadde, kaldırım ne kadar gerekli ise o kadar gereklidir. İnsanlar melek olsaydı, kurallara ihtiyaç yoktu. İnsan, insana itaat etmesin diye kurallar koyulmuştur. İtaat, insana değil kurallaradır."

"Geciken adalet en önemli sorun"

Hukukun insanları doğmadan önce, yaşarken ve öldükten sonrada etkilediğini söyleyen Hacettepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Hasan Tahsin Fendoğlu, şu şekilde devam etti: "Uygulama çok önemlidir. Önemli olan iyi kanun kadar iyi uygulamadır. İyi kanun-kötü hukukçu denkleminden kötü sonuç alınır. Kötü kanun-iyi hukukçu denkleminden iyi sonuç alınabilir. Kanunun etkisi yüzde 5 uygulama etkisi ise yüzde 95'tir. Yargıdaki en önemli sorunlardan biri geciken adalettir. Hedef ise vatandaşın lehine zamanı iyi kullanmaktır. Örneğin 'Davanız altı ayda bitirilecektir' denilebilmelidir. Şimdi adalet bakanlığı bu uygulamaya geçmiştir. Bu olumlu bir gelişmedir."

En son gelişmelerden haberdar olmak için whatsapp kanalımızı takip edin