Dolar (USD)
32.55
Euro (EUR)
35.09
Gram Altın
2464.54
BIST 100
10682.15
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Olayların Kayseri'de çıkması dikkat çekti

01 Temmuz 2024 21:32:12
Özellikle Suriyelilere yönelik ırkçı söylemlerle taraftar toplamaya çalışan Ümit Özdağ, geçtiğimiz yıl mart ayında oynanan Kayserispor - Fenerbahçe maçında 'ırkçı provokasyon yaptığı' gerekçesiyle Kayserililer tarafından büyük tepki görmüştü. Tepkiler üzerine Özdağ, stadın tuvaletine saklanmak zorunda kalmıştı.

Aynı Kayseri'de dün akşam ise akıllara durgunluk veren bir provokasyon yaşandı. Suriye uyruklu birinin akrabası olan küçük kızı istismarda bulunduğu haberleri üzerine Melikgazi'deki Eskişehir Bağları bölgesinde Suriyelilere ait evlere saldırı yapıldı, iş yerleri ve araçlar yakıldı. Olaylar özellikle Arap coğrafyasında büyük yankı uyandırdı.

Kayseri sadece bir yılda bu kadar değişti mi?

Henüz bir yıl önce ırkçı politikalar üreten bir siyasiyi tuvalete kadar kovalandığı şehirde bugün göçmenlere ırkçı saldırılar yapılması büyük şaşkınlıkla karşılandı.

Bot hesaplar devrede

Kayseri'deki olayların provokasyon olma ihtimali gündeme gelirken, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, olaylara dair sosyal medyada büyük bir algı operasyonu yürütüldüğünü ve bot hesaplarla olayların büyütülmek istendiğini ifade etti.

Öte yandan, Kayseri olaylar bahane edilerek Suriye tarafında Türkiye'ye yönelik tepkiler ve meydana gelen olaylar da 'iki taraflı provokasyon' ihtimalini akla getirdi.

Zamanlama manidar

Bu noktada olayların zamanlaması da dikkat çekti. Esed rejiminin Türkiye ile normalleşme mesajı, ardından Türkiye'nin Esed rejimine olumlu karşılık vermesi, bölgede pek çok dengeyi değiştirecek bir gelişme olarak yorumlandı. Özellikle İsrail Terör Örgütü ve İran'ın bu normalleşmeden olumsuz etkileneceği belirtildi.

Karşılık mesajların üzerinden yalnızca 2 gün geçmesinin ardından önce Kayseri, sonra Suriye'nin Türkiye'nin kontrol ettiği bölgelerde olaylar patlak verdi.

Özdağ - Mossad ilişkisi

Öte yandan, Ümit Özdağ'ın adı sık sık İsrail Terör Örgütü'nün (İTÖ) istihbarat servisi Mossad ile anılıyor. Özdağ da Mossad ile görüşmeler yaptığını doğruluyor.