Dolar (USD)
32.52
Euro (EUR)
34.86
Gram Altın
2449.51
BIST 100
9719.17
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Gece yemeği çok tehlikeli

Uzman Diyetisyen Serkan Tutar, gece yemek yemenin belirli sindirim sistemi rahatsızlıklarına, reflüye ve kilo problemlerine neden olabileceğini belirtti.
Gece yemeği çok tehlikeli
03 Aralık 2013 02:00:00
Uzman Diyetisyen Serkan Tutar, gece yemek yemenin belirli sindirim sistemi rahatsızlıklarına, reflüye ve kilo problemlerine neden olabileceğini belirtti.

Gece yemek yemenin günümüzde birçok insanın yaşadığıproblemlerden birisi olduğunu kaydeden UzmanDiyetisyen Serkan Tutar, "Mesai saatinin geç saatlerdebitmesi, eve geç dönme veya keyfi olarak gece daha geçsaatlere kadar oturma gibi durumlarda bir şeyler atıştırmaihtiyacı doğar. Bu durum uzun vadeli bakıldığında belirli sindirim sistemi rahatsızlıklarına, reflüye ve kiloproblemlerine neden olabilir. Gece yemek yeme genelde iki şekilde olmaktadır. Ortalama akşam yemeğini en geç sekizde tüketen bir birey son ara öğünü yaptıktan sonragece saat 00.00-00.30 gibi uyuyorsa gece atıştırma gibi bir ihtiyaç söz konusu değildir. Fakat geç saatlere kadarbilgisayar veya televizyon başında oturuyorsanızvücudunuz geç saatlere doğru bir şeyler atıştırmanız için alarm verir. Bu tür durumları yaşamamakiçin düzenli uyku şarttır. Eğer geç saatlere kadar oturmak zorunda iseniz yatmadan iki saatöncesinde besin tüketimini kesmelisiniz" diye konuştu.

"GECE YEMEĞİ ALIŞKANLIK YAPAR"

Vücudun gece yemeğine alıştığını ifade eden Tutar, "Eğer uzun süre yatmadan bir şeyler tüketmiş ve tok mideye uyumuşsanız bu alışkanlığa döner. Bunu yenebilmenin tek yolu ise bir hafta civarındavücudunuza direnmeli ve vücudunuz besin tüketmek istese bile tüketmemelisiniz. Keyfi olarak geçsaatlere kadar oturup besin tüketmenize göre çok daha farklı bir konudur gece uykudan uyanıpbesin tüketme ihtiyacının doğması. Bunun iki farklı nedeni olabilir. Birincisi kan şekeri dengenizin düzensiz olarak dalgalanma yapmasıdır. Gece çok aç kalkıp özellikle karbonhidratlı besin tüketimiistiyorsanız en kısa zamanda şekerinizin dengesine baktırmalısınız. İkinci durum ise geceleri aynısaatte kurulmuş saat gibi kalkmanız ve besin tüketimi yapmanızdır. Bu durum ise genel olarak psikolojinizin bozuk olduğunu gösterir. Elinizde olmadan aynı saatte uyanıp tok olmanıza karşın atıştırıyorsanız en kısa zamanda kendinizi başka problemler yaşamadan toparlamalısınız. Bu problemi yenmek bir iki günde gerçekleşmeyeceği için en azından geceleri uyandığınızda ilk olarak yatağınızdan kalkmamayı denemeli en fazla başınıza su koyup onu içmelisiniz. İlla bir şeyler tüketecekseniz ekmek, tatlı, çikolata vb karbonhidratlı besinler yerine yoğurt, ayran, peynir, süt gibi proteinli besinleri tercih etmelisiniz" ifadelerini kullandı.