Dolar (USD)
34.92
Euro (EUR)
36.39
Gram Altın
2942.93
BIST 100
10025.47
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Gazzeli çocuklar karne alamadı!

7 Ekim 2023 tarihinden bu yana, Gazze'de on binlerce öğrenci, eğitim almak için okullarına gidemiyor. Çoğu okul binası ya tamamen yıkılmış ya da ciddi şekilde hasar görmüş durumda. İşgalci İsrail'in eğitim altyapısına yönelik saldırıları, bölgedeki eğitim imkanlarını ciddi şekilde etkileyerek öğrencilerin eğitim hakkını engelledi.
Gazzeli çocuklar karne alamadı!
14 Haziran 2024 12:03:56
7 Ekim 2023 tarihinden bu yana, Gazze'de on binlerce öğrenci, eğitim almak için okullarına gidemiyor. Çoğu okul binası ya tamamen yıkılmış ya da ciddi şekilde hasar görmüş durumda. İşgalci İsrail'in eğitim altyapısına yönelik saldırıları, bölgedeki eğitim imkanlarını ciddi şekilde etkileyerek öğrencilerin eğitim hakkını engelledi.

Haber: Yunus Akseki

Gazze'deki çocuklar, 8 aydır devam eden işgalci İsrail saldırıları nedeniyle korku dolu günler geçiriyor. Ailelerini, arkadaşlarını ve evlerini kaybeden bu çocuklar, eğitim haklarından da mahrum kaldı. 6 Kasım 2023'ten bu yana hiçbir Gazzeli öğrenci okula gidemedi. Normal şartlarda 14 Haziran Cuma günü Gazze'deki okullar tatile girecekti, ancak çatışmalar bu planları alt üst etti.

Saldırılar, Filistin Merkezi İstatistik Bürosu'nun 2023 son istatistiklerine göre, nüfusun yaklaşık yüzde 44'ünü oluşturan çocukları en çok etkileyen faktör oldu. İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarında 37 binden fazla insan hayatını kaybetti, ve bu ölümlerin yüzde 44'ü çocuklardan oluşuyor. Bu da İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze'de her saat başına yaklaşık 4 çocuğu katlettiği anlamına geliyor.

Gazze'de eğitim altyapısı da ciddi şekilde zarar gördü

Gazze'de eğitim altyapısı da ciddi şekilde zarar gördü. Birleşmiş Milletler'in verilerine göre, Gazze'de bulunan 737 okuldan çoğu zarar gördü veya tamamen yıkıldı. Öncesinde 625 binden fazla öğrenci ve 22 bin 500 öğretmen bulunan bölgede, saldırılar sonrası eğitimde büyük bir çöküş yaşandı.

BM'nin raporuna göre, Gazze'deki eğitim altyapısının yüzde 75'i zarar gördü ve birçok okul binası yerinden edilmiş Filistinliler için barınak olarak kullanılıyor. Üniversite öğrencileri de bu durumdan etkilendi; 88 bin üniversite öğrencisi eğitimlerinden mahrum kaldı ve Gazze'deki 12 üniversitenin tamamı İsrail saldırılarında hedef aldı.

Gazze'deki çocuklar şu anda kısıtlı imkanlarla Deyr el-Balah kentindeki çadır kamplarında eğitim almaya çalışıyorlar. BM'nin tahminlerine göre, Gazze'deki okulların yüzde 70'ten fazlasının yeniden inşa edilmesi gerekecek ve bu süreç aylar hatta yıllar sürebilir.

Gazze'deki çocukların hayatı okumak yerine su ve yiyecek aramakla geçiyor. Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistin Mültecilerine Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA), İsrail'in yardım girişlerini engelleyerek Gazze'de çocukları aç ve susuz bıraktığını belirtti. Bu çocuklar, hayatta kalmak için günde 8 saat su ve yiyecek bulmaya çalışıyor.

UNRWA, Gazze'deki saldırılar nedeniyle çocukların çocukluklarını kaybettiğine dikkat çekiyor. BM Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), İsrail’in Gazze’nin güneyindeki Refah kentine düzenlediği saldırılar sonucu yaklaşık 3 bin yetersiz beslenen çocuğun ölüm riskiyle karşı karşıya olduğunu bildirdi.

İsrail'in eğitim sistemine saldırısı stratejinin bir parçası mı?

1948'de İsrail kuşatması ve zorunlu göçle başlayan süreç, Filistinlilerin eğitime büyük önem vermelerine yol açtı. Filistin Merkez İstatistik Bürosu'nun 2018 verilerine göre, Filistinliler dünyadaki en yüksek okuryazarlık oranlarından birine sahip. Filistinli öğrenciler genellikle yüksek akademik başarıları ile tanınıyor. Ancak, İsrail’in saldırıları eğitimin sürdürülmesini ve gelişmesini ciddi şekilde engelliyor. Bu durum, İsrail'in stratejik bir hamlesi olarak değerlendiriliyor.

Gazze Şeridi'ndeki eğitim kurumlarının altyapıları tahrip edildi. Bu durum, İsrail'in Gazze'deki eğitim sistemine yönelik kasıtlı ve sürekli bir yıkım politikası olarak kabul ediliyor. "Filistin'in kültürel ve tarihi varlıklarının kasıtlı olarak yok edilmesi" olarak yorumlanan bu saldırılar, eğitimi kesintiye uğratmanın ötesinde, toplumun uzun vadeli gelişimini de olumsuz etkiliyor.

Eğitim altyapısının kasıtlı olarak yok edilmesi, İsrail'in entelektüel gelişimi engellemek, Gazze'nin bağımlılığını sürdürmek ve Filistin anlatısını bastırmak amacı taşıdığı şeklinde değerlendiriliyor.

Eğitime yönelik bu saldırılar, Filistin halkının sosyal, ekonomik ve entelektüel kalkınmasını engellemeyi amaçlayan bir stratejinin parçası olarak görülüyor.

Kaynak: TRT Haber

En son gelişmelerden haberdar olmak için whatsapp kanalımızı takip edin