Gazzeli çocuklar, İsrail işgaline karşı direnişin sembolü olan Toprak Günü dolayısıyla etkinlik düzenledi
Gazze Şeridi'nin orta kesimindeki Deyr el-Belah kentinde yerinden edilmiş Filistinlilerin sığındığı bir okulda düzenlenen etkinlikte Filistin Toprak Günü anıldı.
Yüzlerce kişinin barındığı okulda, çocuklar ve gençlerin çeşitli etkinlikleriyle, İsrail'in geçmişteki saldırılarının da unutulmadığı mesajı verildi.
İsrail'in Filistin topraklarını nasıl ele geçirdiğine dair hikayelerin anlatıldığı, gösterilerin yapıldığı ve halk oyunlarının oynandığı etkinlikte ayrıca Filistin marşları okundu.
AA muhabirine konuşan etkinliğe katılan Filistinli kız çocuğu Renim ez-Zeanin, bu etkinlikle hem Toprak Günü'nü andıklarını hem de dünyaya "karşılaşılan tüm zorluklara rağmen çocukların bu günü unutmadığı ve her zaman zihinlerde canlı tutacağı" mesajını iletmek istediklerini söyledi.
Etkinliğin organizatörlerinden Muhammed Mikdad, "Saldırılar nedeniyle Eş-Şati Mülteci Kampı'ndan göç ettik. İşgalcilere ve tüm dünyaya bizden çalınan topraklarımızı asla unutmayacağız mesajını vermek için bu etkinliği düzenledik." dedi.
Mikdad, "Geçen yıllarda Toprak Günü'nü İsrail-Filistin sınırında zeytin ağaçları ekerek anardık, ama bu yıl saldırılar nedeniyle bu okulda anmak zorunda kaldık." diye konuştu.
Filistinliler, 30 Mart Toprak Günü münasebetiyle düzenledikleri gösteri ve etkinliklerle adalet arıyor.
- Toprak Günü nedir?
İsrail, 30 Mart 1976'da ülkenin kuzeyindeki Celile bölgesinde yaşayan İsrail vatandaşı Filistinlilere ait binlerce dönüm araziye el koymuştu. Bunun üzerine Filistin halkı, bu gasbı protesto etmek için genel greve gitmiş ve gösteriler düzenlemişti.
İsrail polisi gösterilere katılan Filistinlilere ateş açarak 6 kişiyi öldürmüş, binlerce kişiyi yaralamıştı.
İsrail'in kuzeyindeki Celile bölgesinde bulunan Deyr Hanna beldesinde yaşanan bu olay, polis ile İsrail vatandaşı olan Filistinli kitleler arasında yaşanan ilk kitlesel çatışma olması sebebiyle büyük önem kazanmıştı.
Olayın gerçekleştiği tarihte Deyr Hanna beldesinde yaşayan Filistinlilerin yaklaşık yüzde 20'sini Hristiyanlar, geri kalanını ise Müslümanlar oluşturuyordu.
"Toprak Günü" olarak anılan bu olay, İsrail ile Filistin arasındaki çatışmanın kaynağı olan toprak konusunda Filistinlilerin gösterdiği direnişin simgesi olarak görülüyor.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.