Dolar (USD)
32.55
Euro (EUR)
34.83
Gram Altın
2430.88
BIST 100
9645.02
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

GAZZE'DE CUNTA TEHLİKESİ

Küresel cunta, Gazze'yi İsrail'e mahkum etmek için her yolu deniyor. Gazze halkını adım adım İsrail yönetimine mecbur bırakmaya çalışan Firavunun torunlarına dur denmezse, Gazze tükenecek, açlık baş gösterecek ve İsrail'den başka çaresi kalmayacak.
GAZZE'DE CUNTA TEHLİKESİ
06 Ağustos 2013 00:00:00
Küresel cunta, Gazze'yi İsrail'e mahkum etmek için her yolu deniyor. Gazze halkını adım adım İsrail yönetimine mecbur bırakmaya çalışan Firavunun torunlarına dur denmezse, Gazze tükenecek, açlık baş gösterecek ve İsrail'den başka çaresi kalmayacak.

ÖZLEM ŞAHİN ERMİŞ / GAZZE

Gazze'de bulunan İnsan Hakları Aktivisti Özlem Şahin Ermiş, İHH Gazze Sorumlusu Mehmet Kaya ile görüştü. Kaya, Mısır darbecilerin Gazze'ye karşı düşmanca bir tavır sergilediğini söyledi.

Gazze'ye düşmanlık

Milat'a konuşan, İHH Gazze Sorumlusu Mehmet Kaya, Mısır'da yönetimin cuntanın eline geçmesinin Gazze'yi vurduğunu söyledi. Kaya, "Darbeci yapı Gazze'ye düşmanca davranıyor. Mısır'daki şu anki yapı Gazze için büyük tehlike. Gazze'de bulunan ve İsrail'le sorunlu olan liderler Gazze dışına Mısır üzerinden çıkıyorlardı. Şimdi tüm ziyaretler durmuş durumda" dedi.

Tehlikenin farkında mısınız?

Büyük tehlikeye dikkat çeken Mehmet Kaya, "Bu durum bu şekilde devam ederse Gazze her anlamda İsrail'e teslim edilmiş olacak. Tünellerin açılmamasıyla ekonomik anlamda da Gazze bitirilmiş olacak, açlık baş gösterecek ve İsrail'den başka çaresi kalmayacak" diye konuştu.

İşte Özlem Şahin Ermiş'in İHH Gazze Sorumlusu Mehmet Kaya ile gerçekleştirdiği söyleşi:

-İHH ne zamandan beri Gazze'da ve ilk geldiğinizde ne gibi sorunlarla karşılaştınız?

Yedi yıldır İHH olarak 'Gazze'deyiz. Beş yıldır resmi ofisimiz var. İlk geldiğimiz dönemlerde, maddi yardımların gelmesinde ve bankalarla sorun yaşadık. Zamanla bunları da rayına oturttuk, şimdi Gazze'nin ihtiyaçlarına yönelik çalışmalarımıza devam ediyoruz.

SAĞLIK CAN ÇEKİŞİYOR

-Uzun zamandır İsrail ablukasında olan Gazze'nin ihtiyaçları neler?

Genel olarak istihdama ihtiyaç var. Yiyecek, giyecek bir şekilde sokuluyor. Sağlık sıkıntısı had safhada. Kalifiye doktor yok, doktor bulunsa dahi bir anlamı yok, çünkü ameliyat yapacak ekipman, malzeme, gereksinim duyulacak her şey yok. İşsizliğin çok olması, üretimin olmaması dolayısıyla aşırı pahalılık da en büyük sorunlardan.

-İHH olarak siz Gazze'de ne gibi yardımlar yapıyorsunuz? Özellikle Ramazanda neler yaptınız?

Bir kadın doğum hastanesi, ilkokul yenilemesi, 11.500 yetimin bakımı, Furkan savaşında yıkılan evlerin yeniden yapımı ve ya tamiratını yaptık, sadece bu evlerin yapımına 250.000 dolar harcadık. Eğitim merkezlerimizde 3,5 yıldır; el becerileri, bilgisayar, dil kursu veriyoruz. Eğitim hizmetlerimiz 3 bölgede veriliyor.

Ramazanda 3 kalem yardımlarımız var. 1- Gıda yardımlarımızı kardeş kuruluşlar vasıtasıyla dağıtıyoruz, tabi denetim yapılarak. 3.600 koli kardeş kuruluşlar aracılığıyla dağıtırken, 200 koliyi de biz dağıttık. 2- iftarda 2000 aileye sıcak yemek dağıtımı yaptık. Özellikle sınır bölgelerinde yaşayan, sürekli bombalan halka. 3- 500 yetime bayramlık elbise giydirdik.

MISIR'DAN GAZZE'YE BALYOZ

-Mısır'da yapılan darbeden sonra Gazze ne durumda?

İhvan yönetime geldiği zaman Hamas açıkça destek verdi. 'Hamas'ın İhvana olan desteğini bilen darbeci yapı Gazze'ye düşmanca davranıyor. Mısır'daki şu anki yapı Gazze için büyük tehlike. Gazze'de bulunan ve İsrail'le sorunlu olan liderler Gazze dışına Mısır üzerinden çıkıyorlardı. Şimdi tüm ziyaretler durmuş durumda. El Fetih darbeye çok sevindi, tebrik mesajları yolladı. Bu durum bu şekilde devam ederse Gazze her anlamda İsrail'e teslim edilmiş olacak. Tünellerin açılmamasıyla ekonomik anlamda da Gazze bitirilmiş olacak, açlık baş gösterecek ve İsrail'den başka çaresi kalmayacak.

HER GÜN 8 SAAT ELEKTİRİK KESİNTİSİ

-Her geçen gün elektrik kesintilerinde artış oluyor, sebebi nedir? Daima böyle miydi?

Daha önceleri yani Hamas öncesi elektrik kesintisi yoktu. Furkan savaşında elektrik santralının vurulması sonrası onarım yapılamayınca elektriklerde kısıtlamaya gidildi. Her gün en az 8 saat elektrik kesintisi yapılıyor. Bu her geçen gün de de artacak. Gazze elektrik ihtiyacının 80 megabaytlık kısmını kendisi üretiyor, 22 megabaytını Mısır, 120 megabaytını İsrail'den alıyor.

GAZZE ÇÖLE DÖNÜŞÜYOR!

-İçme suyu sıkıntısı ne durumda, bununla alakalı tedbirler alınıyor mu?

İçme suyu kuyulardan sağlanıyor. Kuyulardaki rezervler azaldıkça deniz suyu boşalan yerleri dolduruyor. Bu da kuyulardaki suların her geçen gün daha da tuzlanmasına sebep oluyor ve içilemez hale geliyor. Eğer yeni ve daha derin kuyular bir an önce açılmazsa 2020 yılında Gazze tamamen çöle dönüşecek.

-İHH'nın su konusunda çalışması var mı?

İki tane su kuyusu açtık, fakat bu kuyuların çok derine açılması gerekmekte. Maliyeti çok yüksek her biri 120-130.000 dolara mal oluyor. Su kuyusu projelerimizde TİKA ile koordineli çalışıyoruz.

SINIRLAR DERHAL AÇILMALI

-Gazze'de durum her geçen gün daha da kötüye gidiyor, ne yapmak lazım?

Sosyal hayat olarak iş imkanı sağlayacak istihdam çalışmaları başlatılmalı. Sınır ve tüneller bu şekilde kalırsa işsizlik daha da artacaktır. Bir an önce sınır ve tüneller açılmalı, giriş-çıkışlar kolaylaştırılmalı. Gazze için yapılacak en güzel şey Uluslararası siyasi destektir. Filistin'in daima gündemde tutulup özgürlük mücadelesine katkı sağlamaktır. Esir sorununa eğilmeli, Gazze nüfusunun tamamına yakını muhacir, diğer tarafta kalan ailelerini 15-20 yıldır göremiyorlar, topraklarına el konmuş. İşte bunlar için çalışmalar yapılmalı.

DEV PROJEYE ŞEHİDLERİN ADI VERİLİYOR

-Gazze'ye yönelik kalıcı projeleriniz var mı?

Fakirlere yönelik kalıcı konut yapma projemiz var, 120 daireden oluşan. Yetim rehabilitasyon merkezi yapılacak ve burada her türlü hizmet verilecek. Sağlık, okul, sosyal faaliyetler olmak üzere. Tüm bölge halkına hizmet verecek 10 dönüm arazi üzerine kurulacak bir park yapacağız. Bu projelerin toplam maliyeti 10.000.000 (on milyon) dolar. Projelerimizin bitiminde ismi 'Mavi Marmara Şehidleri' olacak. Fakat Mısırdaki darbe ile bu projemiz gecikmeye uğruyor. İnşaat malzemesi sıkıntısı Bayram sonrası çalışmalara başlamamıza engel olacak gibi.

GAZZE'DE İHH VE TÜRKİYE SEVGİSİ

-Gazze'liler Türkiye'ye nasıl bakıyor?

Bunu tek bir bakış varmış gibi cevaplandırmak doğru olmaz. Hamas'ın, diğer Hiziplerin ve halkın bakışı farklıdır. Mesela Hamas Türkiye'yi ilk olarak İHH üzerinden tanıdı. Furkan savaşı sonrası 3.000.000 (üç milyon) Euro nakit para dağıttık. Bunun sonucu olarak da halk Türkiye ve İHH'yı çok farklı yere koyuyor. Her ihtiyaçları için bize geliyorlar artık. Tabi bunları karşılamamız mümkün değil, imkanlarımız kısıtlı. Mavi Marmara ile Hamas ve diğer Hiziplerin gözünde değerimiz daha da arttı. Heniye her konuşmasında muhakkak Mavi Marmara'dan ve Şehidlerden bahseder. Gazze ilk defa dünyaya sesini Mavi Marmara ile duyurdu.