Gaz sancısı nasıl geçer?
Bağırsaklarda sıkışan gaz inanılmaz derecede rahatsız edici olabilir. Keskin ağrıya, krampa, şişmeye, gerginliğe ve hatta şişmeye neden olabilir. Çoğu insan günde 13 ila 21 kez gaz geçirir. Gazın dışarı kaçması engellendiğinde, ishal veya kabızlık sorumlu olabilir. Gaz sancısı nasıl geçer?
Doktora Ne Zaman Görünmeli?
Gaz sancısına eşlik eden aşağıdaki semptomlar varsa,gecikmeden doktora görünün:
Açıklanamayan kilo kaybı
Kusma ve Baş Dönmesi
Ateş Göğüs Ağrısı
Tekrarlayan,uzun süreli ve/veya şiddetli karın ağrısı
Kısa süreli bile olsa normal aktivitenize engel olan ağrılar Dışkıda kan görülmesi
Gaz Sancısı İçin Ev Reçetesi
Gaz sancısı nasıl geçer?
Gazın yol açtığı ağrıları engellemek için Bacak-Göğüse Egzersizini Deneyin. Yere sırt üstü uzanın,bacaklarınızı karnınıza doğru çekin ve dakikada 6-10 kez hareketi tekrarlayın. Bir seferde hareketi 5 dakika boyunca uygulayın. Sıcak Su Torbası Kullanın Sıcak su torbası karın ağrılarını azaltabilir. Ayrıca karnınızı yanmaktan korur. Isı,cildinizin kabul edebileceği derecede olmalıdır. Sıcak Çay İçin nane,zencefil,rezene veya papatya gibi yatıştırıcı çaylar için. Bu şekilde hissettiğiniz rahatsızlığı azaltabilirsiniz. Nane metanol içeren,gazı çabucak gideren antispazmodik bir ilaç olduğu için,en iyisidir. Rezene Tohumu Çiğneyin rezene tohumu,barsaktaki gazı azaltır ve bu şekilde ağrıyı giderir. Bir seferde bir çay kaşığı yeterlidir.
Elma Sirkesi İçin iki yemek kaşığı elma sirkesini bir bardak suyla karıştırın ve yavaş yavaş içerek ağrıyı azaltın. Mandalina kabukları ve defne yaprağı kaynatın mandalina kabuklarını suda 5 dakika kaynatın ve tıpkı çay gibi yudumlayın. Kabuk aynı zamanda çiğ olarak da yenilebilir.Bu şekilde ağrıyı azaltır. Defne yaprağı aynı şekilde kaynatılır ve tüketilir.
Gaz sancısını gidermenin en iyi yolu yeme içme alışkanlıklarını değiştirmektir.Bu şekilde gaz üretiminde azalma olur ve ağrılarınız hafifleyebilir.
Yağlı ve Kızarmış Gıdaları Kesin
Kızartılmış yiyecekleri azaltarak gaz oluşumunu bir miktar dindirebilir dolayısıyla gaz ağrılarını en aza indirebilirsiniz.
Gaz Yapan Yiyeceklerden Sakının
Bazı yiyecekler,diğerlerinden daha fazla gaza yol açar. Diyet listenizden bu gıdaları çıkartın. Bazıları; fasulye, brokoli, soğan, Brüksel Lahanası, kuşkonmaz, karnabahar, şeftali, enginar, armut, sakız, elma, erik,şekersiz şeker, kepekli tahıllar veya kekler, kepekli ekmek, süt, soda ve diğer gazlı içecekler, dondurma, buzlu süt olarak sıralanabilir.Süt ürünlerini azaltın. Süt ürünlerinin tüketimini azaltarak,gaz oluşumunu minimize edebilir ve ağrınızı dindirebilirsiniz. Safrada gaz reaksiyonunu azaltmak için yüksek Ph içeren buttermilk (ayran,yağı alınmış süt) gibi gıdalar tüketilebilir.
Geçici Olarak Yüksek Lifli Gıdaları Sınırlayın
Zengin lifli gıdaların gaza yol açtığı bilinmektedir. Bu tip gıdaları azaltarak gaz oluşumunu dindirebilirsiniz. Hayatınızdaki diğer değişikliklerle birlikte,lifli gıda alımı konusunda önceki seviyelere dönüş yapabilirsiniz.
Yaşam Tarzı ve Alışkanlıklarda Değişiklikler
Daha küçük öğünler tüketin
Sık ve az öğün tüketerek gaz oluşumunu azaltabilirsiniz.
Çiğneyin
Daha fazla çiğneyerek,salya içindeki gıda parçalayıcı enzimlerin salgılanmasını artırabilirsiniz. Yemekler küçük moleküllere ayrılmaktadır. Bu şekilde karında gaz oluşumu azalır.
Diş Protezinizi Kontrol Edin
Çiğneme işlemiyle başlayan gıda parçalama olayı,sağlıklı bir diş setiyle verimli olur,bu şekilde gaz oluşumu da azalmış olur.
Sigarayı Bırakın
Sigara,peptik ülser ve mide ekşimesine yol açar. Ayrıca akciğere ve sindirim sistemine zarar verir. Peptik ülser dolayısıyla küçük gaz problemleri büyük sorunlara yol açabilir.
Egzersiz
Egzersiz yaptığınızda barsak hareketleri hızlanır. Zamanla sindirim güçlenir ve gaz boşaltımı daha rahat bir hale gelir. İyi bir vücuda sahip olarak,gaz ağrılarının tamamen giderilmesini sağlamış olursunuz.
Sakinleşin
Sakin bir kafa,gaz sancısını azaltır. Anksiyete hissettiğinizde, ağız yoluyla hava yutmaya daha müsait olursunuz ve bu şekilde karnınızda gaz artar.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.