Gaz krizi sonrası Avrupa çaresiz! Kutuplarda bile arıyorlar
Dünya enerji savaşlarında kartlar yeniden karılıyor. Ukrayna- Rusya savaşının başlaması ve enerji krizinin patlamasıyla birlikte kömüre hızlı geri dönüş yapan Avrupa, yeni maden sahaları arıyor.
Kutupta bile aranıyor
Kömürder Başkanı Muzaffer Polat, bu dönüşün kalıcı olacağını söyledi. Yapılan teknoloji yatırımları ile birlikte kömürden gübre ve hidrojen enerjisi üretiminin de start alacağını ifade eden Polat, "Bu sayede kömürden sıfır karbon ile enerji üretmek mümkün. Bizler de bu alanda yatırımlara başladık. Şu an gübre üretim teknolojisine sahibiz" dedi. Dünyanın kutup, derin deniz ve uzay madenciliğine başladığını anlatan Polat, "Kendi ülkelerindeki madenlerin de ne olduğunu nasıl olduğunu ne yaptıklarını biliyorlar. Dünya ülkelerindeki madenleri bitirdiler kutba, derin denizin dibinde uzayda madencilik düşünüyorlar. Biz daha hala kendi ülkemizdeki madenler için 6 bakanlık 30 tane genel müdürlükten izin alıyoruz" diye konuştu.
Milli bağımsızlık için şart
Türkiye'nin yeterli doğalgaz ve petrolünün olmadığını aktaran Polat, "Kömürde 22 milyar tonluk rezervimiz var. Milli bağımsızlığımız için bu çok önemli. Yeni dönem madencilikte bacalardan asla doğaya zararlı bir gaz çıkmıyor" ifadelerini kullandı.
Önce insan sonra maden
Türkiye'deki yeni kuşak madencilerin çevre hassasiyetinin oldukça yüksek olduğunu belirten Polat, şunları anlattı: "Bizler ve yeni madencilerin artık mottosu şu: 'Önce insan sonra çevre sonra maden.' Teknolojiyi sonuna kadar kullanıyoruz. Ayrıca kapanan maden sahaları aslında organik olarak çok değerli minareler içeriyor. Bilindiği üzere kömürden uç ürün olarak gübre de yapılıyor. Şu an Türkiye'de kapanan birçok maden ya zeytinlik oldu ya da tarım alanı oldu."
Maden milliyetçiliği başladı
Sabah'ın haberine göre, Dünyada maden milliyetçiliğinin başladığını ifade eden Polat, "Bu nedenle kimse madenini ham olarak satmak istemiyor. Ondan uç ürüne gitmek istiyor. Yani son katma değere kadar gidiyor. Bizler de kömürden çok sayıda katma değerli ürün üretebiliyoruz. Hümik asit gübre bunlardan biri... Dünya ise şu anda kömürden hidrojen enerjisi için çalışıyor. Bu yakın zamanda tüm ülkelerin ana gündemi olacak" şeklinde konuştu.
22 milyar ton rezerv var
Kömür 18. yüzyılın ikinci yarısından itibaren, Sanayi Devrimi'nin en önemli enerji kaynağı haline geldi. Demir çelik sanayisi, buharlı motorlar ve taşımacılıkta enerji sağlamak için kullanıldı. Bugün dünyadaki enerjinin 4'te birini, elektrik üretimini 5'te 2'sini yani yüzde 40'ını kömür sağlıyor. Dünyadaki linyit rezervlerinin yüzde 4'ü Türkiye'de bulunuyor. Türkiye'deki kömürün yüzde 7.3'ü taşkömürü, yüzde 92.7'si linyitten oluşuyor. Türkiye'nin 19.3 milyar ton linyit, 1.5 milyar ton civarında taşkömürü rezervi bulunuyor.
Kaynak: Sahah
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.