Dolar (USD)
35.27
Euro (EUR)
36.77
Gram Altın
2978.61
BIST 100
10004.82
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Gabar'da petrolü depolamak için 4 tank kurma kararı

Petrol arama çalışmaları Cudi ve Gabar Dağı'nda sürdürülürken, şimdi Kato Dağı ve Faraşin Yaylası da araştırma alanına dahil edildi. Gabar'da yapılan yeni keşiflerle günlük petrol üretimi 16 bin 188 varile ulaştığı için depolama ihtiyacı doğdu ve bu amaçla 4 büyük depo tankı inşa etme kararı alındı. Bu bölgeye yerleştirilecek tanklar, boyutlarıyla olduğu kadar anlamı da büyük önem taşıyor.
Gabar'da petrolü depolamak için 4 tank kurma kararı
04 Eylül 2023 10:25:22
Petrol arama çalışmaları Cudi ve Gabar Dağı'nda sürdürülürken, şimdi Kato Dağı ve Faraşin Yaylası da araştırma alanına dahil edildi. Gabar'da yapılan yeni keşiflerle günlük petrol üretimi 16 bin 188 varile ulaştığı için depolama ihtiyacı doğdu ve bu amaçla 4 büyük depo tankı inşa etme kararı alındı. Bu bölgeye yerleştirilecek tanklar, boyutlarıyla olduğu kadar anlamı da büyük önem taşıyor.

Türkiye, hem günlük yurt içi ham petrol üretimini hem de bu alandaki yatırımlarını artırıyor.

Son olarak Şehit Esma Çevik ve Şehit Aybüke Yalçın sahalarında açılan yeni kuyularla birlikte Şırnak Gabar bölgesinde günlük üretim 16 bin 188 varil petrole ulaştı. Günlük üretimin artması sebebiyle Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO), 20 milyon TL yatırımla Şırnak'ta ham petrol aktarma ve depolama faaliyeti yürütecek.

Türkiye tarihinin en yüksek yurt içi günlük üretim rekoru kırıldı

Bölgede günlük petrol üretiminin hızla artması sayesinde ülke genelinde 75 bin 52 varil petrol eşdeğeri ile Türkiye tarihinin en yüksek yurt içi günlük üretim rekoru kırıldı. Artan ham petrol üretimi yeni tanklara olan ihtiyacı doğurdu. Şehit Esma Çevik Aktarma İstasyonu ve Ham Petrol Depolama Projesi kapsamında TPAO, Şırnak'ta ham petrolün depolanabilmesi için toplam 50 bin varil kapasiteli 2 tank kuracak. Tankların yanı sıra 10 aboneli tanker dolum ünitesi de hizmete alınacak.

20 milyon Lira değerinde proje

20 milyon TL değerindeki proje kapsamında Şehit Esma Çevik Petrol Sahası'nda üretilen ham petrol, tankerler ile istasyona aktarılacak. Burada da hizmete alınan depolama tanklarında muhafaza edilecek. Ardından ise, Batı Raman Üretim İstasyonu'na iletilecek ve buradan da BOTAŞ'a gönderilecek.

enerji_962587abd66b67ca55404e5719dbcf42.jpg

‘Keşif yok demişlerdi’

Bölgeye kurulan tankların boyutu gibi anlamı da büyük. Çalışmaların 24 saat esasına göre yürütüldüğü sahada 'Büyük keşif yok' diyerek gölgeleme çabalarına girişenlere karşı tepki, tankerlerin üzerine yazılan 'Yemin ettik' ifadesi ile gösteriliyor.

Kato Dağı ve Faraşin Yaylası’da eklendi

Yeni Şafak'ta yer alan habere göre; Cudi ve Gabar Dağı'nda devam eden petrol arama çalışmalarına Kato Dağı ve Faraşin Yaylası eklendi. Rafineri kurulan Beytüşşebap ilçesine, 20 kilometre uzaklıktaki yaylada da sondaj çalışması başladı. 2 bin 650 rakımlı yaylada gece gündüz sondaj çalışması yapan ekipler, müjdeli haber vermek için çalışmalarını sürdürüyor.

gaz_a4b63e0e67ad0eff31a77208e20ffa6d.jpg

Türkiye'de enerji kaynakları

Önemli bir enerji kaynağı olan petrol, aynı zamanda kimya sanayisinin de ham maddesidir. Türkiye'deki petrol yatakları fazla zengin değildir. Mevcut petrol yatakları daha çok Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde Adıyaman, Batman ve Diyarbakır'dadır. Siirt, Şanlıurfa, Şırnak ve Mardin'de de petrol yatakları vardır. Üretilen petrol, Türkiye'nin ihtiyacının çok az bir kısmını (1/7) karşılamaktadır. Geri kalan kısmı dışarıdan karşılanmaktadır.

Türkiye'de ham petrolün arıtılması için rafineriler kurulmuştur. Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde üretilen ham petrolün bir kısmı Batman Rafinerisine, bir kısmı da Batman-İskenderun boru hattı ile Dörtyol'a gönderilmektedir. Buradan da tankerlerle İzmir ve İzmit rafinerilerine taşınmaktadır. İskenderun Körfezi ile Kırıkkale arasındaki petrol boru hattı ile de Kırıkkale Rafinerisine ham petrol aktarılmaktadır. Ayrıca Türkiye-Irak boru hattı ile Irak petrollerinin bir kısmı Yumurtalık Limanı'na taşınmaktadır. Bu taşımacılıktan Türkiye önemli bir gelir sağlamaktadır. Azerbaycan petrolünün de Bakü-Tiflis-Ceyhan Petrol Boru Hattı ile İskenderun Körfezi'ne ulaştırılmaktadır.

Türkiye'nin petrol varlığı; İran, Irak, Suriye gibi komşu ülkelerle kıyaslandığında yetersizdir. Bunun ana nedeni ülkenin jeolojik farklılığıdır. Petrolün bir arazide bulunması için kumtaşı gibi gözenekli kayaçların üzeri kil gibi geçirimsiz katmanlarla kapanmış olmalıdır. Komşu ülkeler düzlüklerden oluşurken Türkiye dağlık alanlardan oluşmaktadır. Yeraltında oluşan petrol depoları levha çarpışmaları ve bunun sonucun olan dağ oluşumu ile küçük parçalara ayrılmakta ve dağılmaktadır. Komşu ülkelerde aynı jeolojik olaylar gerçekleşmediğinden, büyük ve sığ petrol depoları oluşmuştur. Komşu ülkelerde petrol 100-1000 metreler arasında bulunurken, Türkiye'de 3-4 bin metrelerde bulunmaktadır.

Türkiye petrol sahalarının %93'ü 25 milyon varilden küçük saha iken, %7'si 25 milyon-500 milyon varil arasında rezerve sahip büyük sahadır

En son gelişmelerden haberdar olmak için whatsapp kanalımızı takip edin