Fransız okulu skandalı: Hem kaçak hem kıyak
2 kaçak okulu ilk kez gündeme getiren Yeni Şafak, yasak olmasına rağmen öğrencilerin yüzde 70’inin Türklerden oluştuğuna dikkat çekmişti. Fransa’nın halihazırda Türkiye’de yabancı okul statüsünde 6 okulu bulunuyor. Bu rağmen neden Ankara ve İstanbul’da 2 kaçak okul işletmekte ısrarcı olduğu merak ediliyor.
Pierre Loti- İstanbul
SINAVDA AVANTAJLI
Yasal hiçbir dayağı bulunmayan Charles de Gaulle ve Pierre Loti adlı kaçak Fransız okulları, Türkiye’de kaçak faaliyette bulunmasına rağmen sanki Fransa’da eğitim veriyor gibi diploma veriyor. Bu okuldan mezun olan öğrenciler yabancı öğrenci statüsünde gibi YÖS’e girerek, üniversitelerin özel kontenjanından eğitimlerine haksız şekilde devam ediyor. Böylece okul mezunları üniversitelerin sadece yabancı öğrencilere ayırdıkları kontenjanlardan faydalanabiliyor. Yabancı öğrenci statüsüyle sınava giren bu okulların mezunları, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı diğer öğrencilerden 4’te 1 oranında daha avantajlı. Milyonlarca öğrencinin ter döktüğü üniversiteye yerleşme mücadelesinde söz konusu okullar bu yolla mezunlarına haksız avantaj sağlamış oluyor.
Charles de Gaulle
ALTI OKUL YETMİYOR MU?
Türkiye’de halen 6 tane Fransız okulu resmi olarak hizmet veriyor. Yasal mevzuat çerçevesinde İstanbul’da Özel Saint Benoit Fransız Lisesi, Özel Saint Pulcherie Fransız Lisesi, Özel Saint Joseph Fransız Lisesi, Özel Notre Dame De Sion Fransız Lisesi ve Özel Saint Michel Fransız Lisesi ile İzmir’de ise Özel Saint Joseph Fransız Lisesi hizmet veriyor. Türkiye’deki yabancı okullar arasında en fazla okula sahip Fransa’nın 6 okula ek olarak neden kaçak şekilde 2 okul daha açtığı merak ediliyor.
TÜM KANUNLARA AYKIRI
Charles de Gaulle ve Pierre Loti kaçak okullarının varlığı, Anayasanın 42. maddesine, Milli Eğitim Temel Kanunu’nun 56. maddesine ve Eğitim Kanunu’nun 4. maddesine de aykırılık teşkil ediyor. Sözkonusu okullar Viyana Sözleşmesi’nce elçilik okulları düzenlemelerine de aykırı. İzinsiz faaliyet yürütmekte ısrar eden bu iki okulun devlet tarafından ne zaman kullanım dışı bırakılacağı merak konusu.
YeniŞafak
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.