Fransa'yı vuran kendi sömürgeci düzeni
Haber: Özlem Doğan
Tarihi katliam ve soykırımlarla dolu olan Fransa’da protestoların ardı arkası kesilmiyor. Charlie Hebdo gibi insanlık düşmanı dergilerin ülkesi Fransa, 2018’de gösteriler düzenleyen sarı yeleklilerin ardından yeni bir protesto dalgasıyla karşı karşıya. 17 yaşındaki Cezayir asıllı gencin polis kurşunuyla öldürülmesinin ardından başlayan gösterilerle sokakları savaş alanına dönen ülkenin bazı bölgelerinde geceleri sokağa çıkma yasağı uygulandı, binlerce kişi göz altına alındı.
Yüz yılı aşkın süredir başta Cezayir olmak üzere Afrika ülkelerinin tüm kaynaklarını sömüren Fransa’nın uzun zamandır karşı karşıya olduğu kaos ortamını ve nedenlerini Milli Savunma Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Özkan ile Uluslararası ilişkiler Uzmanı Prof. Dr. İrfan Kaya Ülger Milat’a değerlendirdi.
Fransa'nın siyasal yapısına reddiye
Fransa’da yaşanan olayların sebeplerine dikkat çeken Prof. Dr. Mehmet Özkan, “En temelde ötekileştirici, dışlayıcı ve göçmen-düşmanı bir zihniyetin sonucu olan Fransız kurumsal ve siyasal yapısına bir reddiye. Fransızların sömürge zihniyeti asimilasyon ve Fransızlaştırma üzerine kurulu. Bu minvalde yaşanan gelişmeler de her dönem farklı şekillerde kendisini gösteren tepkilerin, protestoların ve itirazların son vücut bulmuş hali. Fransa tarih boyunca çok kültürlülük tecrübesine sahip olamadı. İlk defa sömürge haline getirdiği ülkelerden gelen göçmenlerle bu şekilde bir tecrübe yaşıyor. Fakat zenofobik, islamofibik zihniyet bu kesimleri ne kadar iyi Fransızca konuşursa konuşsun dışlıyor ve ötekileştiriyor” dedi.
Toplum-Devlet ilişkisi derin krizde
Fransız ulus kimliği üzerinden oluşan Fransa’daki devlet-toplum ilişkilerinin derin bir krizde olduğunu belirten Özkan sözlerini şöyle noktaladı: “Bütün dünyada küresel jeopolitik dengeler değişirken, sosyo-ekonomik yapılar da değişiyor, dönüşüyor. Avrupa da bundan nasibini alıyor. Özellikle üçüncü nesil göçmenler hem daha fazla siyasal-ekonomik talepte bulunurken; bu durum aşırı sağ hareketleri daha da körüklüyor. Bu açmaz arasında kalan ulusal kimlik ve kurumsal yapılar kendilerini değişen dünyadaki yeni sosyal düzene, yani çok kültürlülük ve göçmenlerin etkinliğine, uyum sağlamak zorunda. Fransa bu anlamda ciddi bir realiteyle yüzleşiyor. Daha önce din ve laiklik üzerinden yapılan bu tür dışlayıcılık artık ekonomik ve normal hayata inmiş durumda. İşin özü Fransa, dünyanın farklı bölgelerinde yaptığı zulüm ve sömürgeci düzenin şimdi kendisini evinde tersten vurmasını tecrübe ediyor.”
Yeni isyanlar kapıda
Fransa’da göçmenlerin öfkesinin patladığını vurgulayan Prof. Dr. İrfan kaya Ülger, “Paris’te Marsilya’da ve pek çok kentte ırk ayrımına, yabancı düşmanlığına ve İslamofobiye karşı bir isyan patlak verdi. Yaşananlar Fransız toplumunda göçmenlere karşı onyıllarca uygulanan ayrımcılığa bir tepki. Cezayir, Tunus, Fas ve kara Afrika kökenlilerin öfkesi sokağa taştı. Üstelik İsviçre ve Belçika’da da aynı hareketleri gördük. Ayrımcı tutum ortadan kalkmadığı sürece Macron’un aldığı polisiye önlemlerle geçici bir durulma olur. Avrupa’da marjinal ırkçı siyasal partilerin güçlendiğine tanık olduk. Fransız hükümeti ayrımcılığa ve ırkçılığa karşı yasal düzenlemeler yapılacağı taahhüdünde bulunması gerekir. Fakat Macron yönetimi bu yönde bir politika ortaya koymuyor. Önümüzdeki yıllarda banliyöler ve gettolardan yeni isyan dalgaları yükselebilir” ifadelerini kullandı.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.