Fransa'nın denizaşırı toprağı Mayotte Adası'ndaki su sıkıntısı 4 aydan fazladır sürüyor
France Info'nun haberine göre, Mayotte Adası sakinleri uzun süredir susuzlukla mücadele ediyor.
Fransa Başbakanı Elisabeth Borne’un aralık ayında ziyaret ettiği ve yaşanan su sıkıntısına ilişkin yeni önlemler alma sözü verdiği adada su sorunu devam ediyor.
Adanın bazı bölgelerine haftada birkaç kez musluk suyu hizmeti verilebiliyor ve askerler her gün ada sakinlerine şişelerle içme suyu dağıtıyor.
Su sorununun yanı sıra şiddet olaylarının yaşandığı adada, gençler arası futbol müsabakalarına daha önce şiddet eylemlerine sahne olması nedeniyle yasak uygulanıyor.
Aralık başında adaya giden Başbakan Borne, su krizine hızlı bir çözüm getirmek için bazı önlemler alacaklarını duyurmuştu.
Bu önlemler arasında şişelerle su dağıtımı, ada sakinlerinin su faturalarının ödenmesi ve faaliyetleri aksayan işletmelere maddi yardım sağlanması yer almıştı.
Borne, Fransız hükümetinin önceliğinin adadaki deniz suyu arıtma tesisini genişleterek içme suyu üretimini artırmak olduğunu belirtmişti.
Fransa’nın en yoksul denizaşırı topraklarından Mayotte'de içme suyu arzının yüzde 80'i yağmur sularından sağlanıyor. 300 bin nüfuslu adada kurak geçen yazın ardından sık sık su kesintileri yaşanıyor.
Adada şiddet olayları artmıştı
Ada, ekim ayı sonlarında çeteler arası şiddet olaylarına sahne olmuştu. Haftalarca süren olaylarda başkent Mamoudzou çeteler tarafından barikatlarla çevrelenmiş ve şehre dışardan ulaşım engellenmişti.
Başkentte başlayan şiddet olayları farklı noktalara sıçramıştı.
Mayotte milletvekilleri güvenlik krizi yaşandığını belirterek, Fransız hükümetinden yardım istemişti.
Yaşanan olayların ardından Fransa'nın Denizaşırı Topraklardan Sorumlu Bakanı Philippe Vigier kasım ayında Mayotte Adası'nı ziyaret etmişti.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.