Dolar (USD)
33.98
Euro (EUR)
37.61
Gram Altın
2728.37
BIST 100
9771.16
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Fransa'dan sporculara başörtüsü yasağı

Fransa'da düzenlenecek 2024 Paris Olimpiyat Oyunları'nda Fransa'yı temsil edecek sporculara başörtüsü yasağı getirildi.
Fransa'dan sporculara başörtüsü yasağı
25 Temmuz 2024 17:46:40
Fransa'da düzenlenecek 2024 Paris Olimpiyat Oyunları'nda Fransa'yı temsil edecek sporculara başörtüsü yasağı getirildi.

Fransa'da düzenlenecek 2024 Paris Olimpiyat Oyunları'nda Fransız sporcuların başörtüsü takmasının yasaklandığını belirten ilk açıklama, Fransa Spor Bakanı Amelie Oudea-Castera tarafından yapıldı.

Fransız Bakankatıldığı televizyon programında, ülkesinin delegasyonundaki hiçbir kadının Paris Olimpiyat Oyunları sırasında başörtüsü takamayacağını ifade etti.

Uluslararası tepkiler

Yasağın açıklanmasının ardından, Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiserliği Sözcüsü Marta Hurtado, 26 Eylül'de yaptığı açıklamada, olimpiyatlarda Fransız sporcuların başörtüsü takmasının yasaklanmasını eleştirdi. Hurtado, "İnsan Hakları Ofisi, genel manada kimsenin bir kadına ne giyip giymemesi gerektiğini dayatmaması gerektiğini belirtiyor" dedi.

Olimpiyat Komitesi'ne çağrı

Uluslararası Af Örgütü başta olmak üzere birçok insan hakları kuruluşu, yasakla ilgili endişelerini dile getiren bir mektubu Uluslararası Olimpiyat Komitesi'ne (IOC) 24 Mayıs'ta gönderdi. Mektupta, Paris Olimpiyat Oyunları ve diğer spor müsabakalarında başörtüsü takan Fransız sporculara yönelik yasakların kaldırılması için IOC'den Fransa'daki spor otoritelerine kamuya açık bir çağrıda bulunması talep edildi.

Bu gelişmeler, Fransa'daki laiklik uygulamalarının sporda da ne kadar katı bir şekilde uygulandığını ve bunun uluslararası alanda nasıl yankı bulduğunu göstermektedir. 2024 Paris Olimpiyat Oyunları yaklaştıkça bu konudaki tartışmaların daha da alevlenmesi bekleniyor.