Fransa'daki alçak hamleye İslami Kuruluşlar'dan tepki
Fransa İslam Konseyi’ne (CFCM) bağlı 3 konfederasyon ortak bir açıklama yaparak, “Fransa İslam’ı İlkeler Şartnamesi”nin kendilerinin onayı olmadan CFCM adına Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’a sunulmasını kınadı. Millî Görüş Fransa İslam Konfederasyonu (CIMG) ile birlikte Diyanet İşleri Türk İslam Birliğine (DİTİB) bağlı Fransa’daki Türk Müslüman Dernekleri Koordinasyon Komitesi (CCMTF) ve Tebliğ Federasyonu tarafından ortaklaşa yapılan açıklamada, şartnamenin sunuluş şekli eleştirilirken, Fransa İslam Konseyi’nin çalışmalarının, bu güne kadar üyeleri ile mutabakata varılarak yürütüldüğüne dikkat çekildi. Ortak açıklamada, “Fransa İslam Konseyi üyelerinin olduğu gibi, yerel ve bölgesel üyelerle imamların görüşleri alınmadan şartname imzalanmış ve sunulmuştur.” ifadeleri kullanıldı. Sürecin bu şekilde yürütülmesinden de üzüntü duyulduğu belirtilirken, Réunion adasındaki Saint Denis Ulu Camii’nin şartnameyi imzalamayarak, mevcut çalışma şeklini koruyacağını açıklayarak demokratik hakkını kullandığı bildirildi.
“METİN, MÜSLÜMANLARI SUÇLAYICI VE ÖTEKİLEŞTİRİCİ”
“Bizler, anayasaya bağlı, cumhuriyetin temel ilkeleri olan özgürlük, eşitlik ve kardeşlik ilkelerini kabul eden bir dinî topluluğu temsil ediyoruz.” denilen açıklamada, Cumhurbaşkanı Macron’a sunulan metnin bazı ifadelerinin Müslümanları suçlayıcı ve ötekileştirici nitelikte ve Müslümanların onurlarını zedeleyici olduğu ifade edildi.
Açıklamada ayrıca, “Metinde geçen bazı ifadelerin Fransa’da Müslümanlara yönelik şüpheyi artıracağını ve dolayısıyla Fransa’mızla olan güven bağlarını zayıflatacağına inanıyoruz” ifadesi kullanıldı. Kamuoyunu bilgilendiren federasyonlar, Fransa’da İslam’ın daha iyi tanıtılması ve toplumsal uyuma katkı sağlaması maksadıyla Ulusal İmamlar Konseyi’nin (CNI) kurulmasının önemli olduğunu ve çalışma şartlarının ortak kararla değiştirilebileceğine inandıklarını da ifade ettiler.
Açıklamada şöyle denildi: “Bizler, şartnamede yer alan laiklik ilkesi bağlamında devletlerin müdahalelerde bulunmamasını, dinlerin araçsallaştırılmamasını ve de anayasa ile cumhuriyet ilkelerine uyulmasını önemsiyoruz. Topluluğumuzun güveni, desteği ve duyarlılığı ile hareket ediyoruz. Her zaman yapıcı bir ruhla diyaloğa açık olan dinî kurumlar olarak katkı sağlamaya devam edeceğiz. Ancak toplumumuzun gönül rahatlığıyla kabul edemeyeceği bir metni imzalamanın anlamlı olmayacağını düşünüyoruz.”
Cumhurbaşkanı Macron, Ekim ayı ortasında Elysee Sarayı’nda görüştüğü İslami kuruluşların temsilcilerinden, “toplumda rahatsızlık yaratan bazı belirsizliklere” son vermeleri çağrısında bulunmuştu. Bu çerçevede temsilcilerden, “İslam’ın cumhuriyet ilkeleri ile uyumlu olduğunu gösteren bir İlkeler Tüzüğü” yazmalarını istemişti.
Fransa İslam Konseyi’ne bağlı 5 Federasyon; Paris Büyük Camii Ulusal Federasyonu, Fransa Müslümanları Birliği (RMF), Fransa Müslümanları (MF), Fransa Camiler Birliği (UMF) ve Afrika, Komorlar ve Antiller İslam Dernekleri Federasyonu, Pazartesi günü Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un da katıldığı toplantıda İlkeler Tüzüğü metnine imza atmışlardı.
İmzalanan Ulusal İmamlar Konseyi İlkeler Tüzüğü, Fransa Cumhurbaşkanı Macron’un Müslümanlara yönelik son dönemlerde sürdüğü baskı politikasının bir devamı olarak görülerek Müslümanların tepkisini çekiyor.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.