Dolar (USD)
35.20
Euro (EUR)
36.69
Gram Altın
2965.97
BIST 100
10025.47
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Fransa'da yüksek yangın riski: 'Kırmızı alarm' verildi

Fransa'nın güneyinde bulunan Bouches-du-Rhone bölgesindeki kavurucu sıcaklıklardan dolayı "çok yüksek yangın riski" gerekçesiyle "kırmızı alarm" verildi.
Fransa'da yüksek yangın riski: 'Kırmızı alarm' verildi
24 Temmuz 2023 13:31:36
Fransa'nın güneyinde bulunan Bouches-du-Rhone bölgesindeki kavurucu sıcaklıklardan dolayı "çok yüksek yangın riski" gerekçesiyle "kırmızı alarm" verildi.

Fransız Meteoroloji İdaresi, Bouches-du-Rhone bölgesinde yarın için "çok yüksek yangın riski" oluşacağı konusunda uyarıda bulundu.

Kırmızı alarm uyarısı

Uyarı nedeniyle, hava koşullarının orman ve bitki örtüsü yangınlarına yol açma ve yayma riskini çok yüksek hale getireceği gerekçesiyle bölgede kırmızı alarm durumuna geçildi.

Diğer yandan Fransa'nın denizaşırı toprağı Korsika Adası'nda, sıcaklığın gün içinde 40 dereceyi bulma ihtimali üzerine kırmızı alarmın bir alt derecesi olan "turuncu alarm" verildi.

Bölgede hava sıcaklığı halihazırda 34 dereceye ulaşmış durumda.

Meteoroloji İdaresi ayrıca, hassas bünyeli kişilerin kavurucu sıcaklar karşısında çok dikkatli olmaları çağrısı yaptı.

Yunanistan'da da yangınlar oluyor

Yunanistan, orman yangınlarıyla mücadele ederken, Rodos’un ardından Korfu Adası’nda tahliyeler başladı.

Sosyal medyada paylaşılan fotoğraflarda, Korfu’nun kuzey kesiminde başlayan yangında, etrafı saran alevler görülüyor.

Bir itfaiye sözcüsü AFP Haber Ajansına yaptığı açıklamada, gece saatlerinde yaklaşık 2500 kişinin tahliye edildiğini ve yangında herhangi bir ev ya da otelin hasar görmediğini belirtti.

Orman yangınlarından etkilenen bir diğer ada Rodos’ta da 19 bin kişi güvenli yerlere tahliye edildi.

anadoluimages20099198_a1ad5032e44bebeda9d1304c88f111fb.jpg

'İnsanların dikkatsizliği orman yangınlarına sebep oluyor'

Tolunay, orman yangınlarında ihmal ve kazayla çıkan yangınların önemli bir miktarının anız yakma kaynaklı oluştuğunu anlatarak, şunları söyledi:

"Geçen sene ülkemizde 2 bin 688 yangın çıkmış, bunlardan 184'ü anız yakmadan, yaklaşık 100 tanesi enerji nakil hatlarından ve geri kalanı da çöplüklerden, avcılıktan, mangal ile sigaradan kaynaklanan yangınlar olduğunu görüyoruz. Ayrıca kasıtlı yangınlar da çıkarılıyor. Ama genel olarak baktığımızda anız yakma, piknik ve sigaranın etkili olduğunu görüyoruz. İnsanların dikkatsizliği orman yangınlarına sebep oluyor."

'Ormana kıvılcım çıkaracak çöplerin atılmaması lazım'

Prof. Dr. Tolunay, meteorolojik koşulların uygun olduğu zamanlarda orman yangını riskinin çok artığını vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Sıcaklıkların özellikle 30 derecenin üzerine çıkması, uzun süreli kuraklık olması, hava neminin düşmesi durumunda orman yangını için kritik koşullar baş gösteriyor. Bu noktada çıkabilecek bir kıvılcım bile yangınların çok hızlı bir şekilde büyümesine ve çok geniş alanlara yayılmasına neden oluyor. Bu kritik meteorolojik koşullar oluştuğunda mutlaka insanların uyarılması gerekiyor. Elektrik nakil hatları da orman yangınları için ciddi bir sorun oluşturuyor. Bunların sürekli sürekli kontrol edilmesi gerekiyor. Ormana kıvılcım çıkaracak çöplerin atılmaması lazım. Ayrıca görevlilerin çöplükte çıkacak yangına anında müdahale edecek şekilde eğitilmeleri gerekiyor. Ormanları kullanan vatandaşların da ormana dinlenmek ya da piknik yapmak için gittiklerinde ateş yakmaması gerekiyor. Ateş yakılıyorsa bu pikniklerin Orman Genel Müdürlüğünün izin verdiği yerlerde yapılması lazım. Sönmeyen izmaritleri ormana atmamak gerekiyor. Hatta araçların kuru otla kaplı bir yere park edilmemesi lazım. Çünkü bundan bile yangın çıkıyor. Ormana cam şişe atılmamalı. Yetkililerin nelerin orman yangınına sebep olduğunu kamu spotlarıyla anlatmaları özellikle çocuklar ve gençleri bilinçlendirmeleri gerekiyor."

'Rüzgar ne kadar hızlıysa orman yangını o kadar hızlı şekilde ilerler'

Gelibolu'da çıkan orman yangınında kuzey doğudan şiddetli poyraz estiğinin dile getiren Tolunay, sözlerini, "Şiddetli fırtınalı havalar orman yangınlarının çok hızlı bir şekilde yayılmasına neden oluyor. Gelibolu'da rüzgar saatte 30 ila 50 kilometre civarında hızla esiyordu. Bu da toprak yüzeyinde kuru otların yanmasıyla başlayan yangının hızlı bir şekilde ağaçların tepesine çıkmasına, ağaçların tepesinde alevlerin boyunun uzayarak çevresindeki diğer ağaçlara hızlı bir şekilde yayılmasına sebep oldu. Rüzgar ne kadar hızlıysa orman yangını o kadar hızlı şekilde ilerler." diye tamamladı.

Netanyahu'nun Türkiye ziyareti ertelendi

En son gelişmelerden haberdar olmak için whatsapp kanalımızı takip edin