Fransa'da yasa dışı çıkar sağlama suçlamasıyla yargılanan Adalet Bakanı aklandı
BFMTV'nin haberine göre, mahkeme, Dupond-Moretti'nin yargılandığı davada, suçun maddi unsurunu oluşturan yasa dışı çıkar elde etme durumu olduğuna ancak Bakan'ın çıkar sağlamak için "kasıtlı" hareket etmediğine hükmetti.
Dupond-Moretti'nin aklanması, başta Boyun Eğmeyen Fransa Partisi (LFI) olmak üzere muhalefet cephesince eleştirildi.
Adalet Bakanı Dupond-Moretti, 10 günlük yargılanma sürecinde görevde kalmayı sürdürerek, her fırsatta suçsuz olduğunu yinelemişti.
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Başbakan Elisabeth Borne ve kabine üyeleri, yargılanma sürecinde Dupond-Moretti'ye destek vermişti.
Dupond-Moretti'nin davası, görevleri sırasında işlediği suçlar nedeniyle bakanları yargılama yetkisine sahip Cumhuriyet Adalet Mahkemesinde (CJR) görüldü.
"Bakanlık görevini kötüye kullanmak" ve "yasa dışı çıkar sağlamak"tan yargılanan Dupond-Moretti, görev yaparken CJR'de yargılanan ilk adalet bakanı oldu.
Bakanlık görevini, hakimlerle hesaplaşması için kullandığı iddia edilmişti
Bakanlık görevine 2020'de getirilmesinden kısa bir süre sonra Dupond-Moretti, avukatlık yaptığı dönemde müdahil olduğu davalara bakan bazı hakimler hakkında adli soruşturma başlatmıştı.
Bakan, Eylül 2020'de eski Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin de dahil olduğu "telekulak" davasında görev yapan Ulusal Mali Savcılık Ofisinden (PNF) 3 hakim hakkında idari soruşturma açmıştı. Dupond-Moretti, ayrıca yolsuzlukla suçlanan polis memuru müvekkilinin davasına bakan sorgu hakimi Edouard Levrault hakkında idari soruşturma açmakla itham edilmişti.
Hakimlerle hesaplaşma için bakanlık görevini kötüye kullandığına ilişkin iddiaları yalanlayan Dupond-Moretti, "hükümetin tavsiyelerine uymaktan başka bir şey yapmadığını" söylemişti.
Yolsuzlukla mücadele kuruluşu Anticor ve 3 hakim sendikası, Dupond-Moretti hakkında soruşturma açılmasını talep etmişti.
Mayıs 2022'de CJR Savcılığı, Dupond-Moretti'ye yönelik yeterli sayıda suçlama olduğu gerekçesiyle soruşturma başlatmıştı.
Ekim 2022'de CJR soruşturma komitesi, bakanın "yasa dışı menfaat sağlamak"tan yargılanmasına karar verirken, avukatları mahkemenin bu kararını temyize götürmüştü.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.