Fransa'da Katolik kilisesindeki cinsel istismar skandalında yeni iddialar
Fransa'da geçen yıl patlak veren Katolik kilisesinde çocuklara cinsel taciz skandalında, istismarda bulunan 32 rahibin, bazıları hala görevine devam eden piskoposlar tarafından korunduğu ileri sürüldü.
YENİ İDDİALAR
Fransa'da özel araştırmalarıyla bilinen Mediapart internet gazetesi, Katolik kilisesindeki cinsel taciz skandalına dair yeni belge ve iddialar ortaya attı.
Mediapart, Katolik kilisesinin, küçük yaşta çocukların hedef alındığı çok sayıda cinsel tacizin üstünü örttüğünü, kilise yöneticilerinin suçlardan haberdar olmalarına rağmen gerekeni yapmayarak rahipleri koruduğunu yazdı.
Mediapart'ın "25 piskopos cinsel istismarların üstünü örttü" başlığını kullandığı özel haberde, 5'i hala görevde olan 25 piskoposun, arkalarında 339 kurban bırakan 32 rahibi sistematik şekilde koruduğu ve suçlarına engel olmadıklarını kaydedildi.
Kilise tarafından yer değiştirme ve pasif görevlere atama gibi taktiklerin sıkça kullanıldığı ve bunun suç işleyen din görevlilerini koruma amaçlı olduğu iddia edilen haberde, Kanada tarafından çocuklara cinsel taciz suçundan 20 yıl önce hakkında yakalama emri çıkarılan rahip Rivoire'nin, Fransa'da Strazburg bölgesinde görevli olduğu da aktarıldı.
Haberde ayrıca daha çok 2000'li yıllarda meydana gelen olaylar sonrasında, bahsedilen rahiplerin görev yerlerinin değiştirilerek skandalın üzerinin örtüldüğü belirtildi.
Haberde, 1990 yılından itibaren cinsel taciz olaylarına karışan 90'dan fazla rahibin sorgulanıp cezalandırılmak yerine ülke dışında görevlendirildiği, olayların adli makamlara aksettirilmediği, "ödül olarak değerlendirilen" yer değiştirmelerde favori bölgenin ise Afrika olduğu vurgulandı.
Fransa'da Ocak 2016'da Bertrand Virieux isimli kişi, kilisede yaşadığı taciz skandalı hakkında 45 yıl sonra itiraflarda bulunmuştu. Daha sonra çok sayıda mağdur ortaya çıkarak Virieux'ün başkanlığını yaptığı "Hür söz" isimli derneğe katılmıştı. Bernard Preynat isimli rahibin kurbanı olduğunu söyleyenlerin sayısının artmasıyla skandal ülke çapında duyulmuştu.
Lyon Katolik Kilisesi Kardinali Philippe Barbarin, Preynat'ın suçlarını örttüğü gerekçesiyle sorgulanmıştı. Barbarin, 2009'da hakkında suçlamalar olan Preynat'ı görevden almak yerine başka bir bölgeye atamış, papaz altı ay sonra da eski görev bölgesine geri dönmüştü. Preynat, hakkındaki suçlamaları kabul etmesine rağmen 2015'e kadar görevinin başında kalmaya devam etmişti.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.