Fransa'da hapishane nüfusu her ay yeni bir rekor kırıyor
Fransa Adalet Bakanlığı'nın yayınladığı resmi istatistiklere göre, Fransa'da 74 bin 513 kişi cezaevinde bulunuyor. Ülke, 2022'nin sonundan bu yana neredeyse her ay olmak üzere altı kez kendi mahkum rekorunu kırdı.
Adalet Bakanlığı'nın verdiği istatistiklere göre, hapishane sisteminin kötü şöhretli aşırı yoğunluğunu hafifletmek için Covid-19 salgını nedeniyle yaklaşık 10 bin mahkumun serbest bırakılmasının ardından geçen yıldan bu yana 2 bin 446 ve 2020 yazından bu yana 15 bin 818'lik bir artış gerçekleşti.
Mahkum sayısı Nisan ayında ilk kez 73 bini geçti
Tüm cezaevi sistemi için doluluk oranı yüzde 122,8 olup, tutuklu ve kısa süreli hükümlülerin bulunduğu tesislerde yüzde 146,3'e yükseldi.
Cezaevlerindeki mevcut durum oldukça endişe verici olarak görülürken son verilere göre, 2 bin 478 mahkum, uyumak için uygun yataklara sahip değilken yerdeki şilteleri kullanmak zorunda kalıyor.
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, 2020 yılında Fransa'nın cezaevi sistemini "yapısal" aşırı kalabalık olduğu gerekçesiyle kınamış ve 32 mahkuma, temel haklarının ciddi şekilde ihlal edilmesi nedeniyle 25 bin euroya kadar tazminat ödenmesine karar vermişti.
Bu sorunun çözüme kavuşturulması için Fransız parlamentosu tarafından bir hapishane düzenleme mekanizmasının acil olarak gerekli olduğu vurgulanmıştır.
Bu durum, tutukluları savunma grubu Observatoire International des Prisons tarafından da endişeyle izlenmektedir. Grup, Paris'teki 2024 Olimpiyat Oyunları için uygulanan "sıfır suç" politikasının, aşırı kalabalığı daha da kötüleştirebileceği konusunda uyarıda bulunmaktadır.
İnsan hakları ihlallerinin ve aşırı kalabalığın önlenmesi için alınacak acil önlemler ve daha insancıl cezaevi koşullarının sağlanması, ülkedeki bu önemli sorunun çözümü için elzemdir. Konuyla ilgili tüm paydaşların işbirliği içinde çözüm üretmesi, insan haklarına saygılı bir cezaevi sistemi oluşturulması açısından büyük önem taşımaktadır.
Fransa'da hapis cezası
Fransız Ceza Kanunu (Code Pénal) suçların tanımlanması ve cezaların belirlenmesi konusunda temel yasal düzenlemeleri içerir. Hapis cezaları, suçun türüne ve ciddiyetine bağlı olarak değişebilir.
Fransız hukuk sisteminde, hapis cezaları genellikle belirli bir süreyle ifade edilir. Süre, suçun ciddiyetine ve Fransız Ceza Kanunu'nda belirtilen hapis cezalarının aralığına göre belirlenir. Hapis cezaları genellikle birkaç aydan birkaç yıla kadar sürebilir.
Fransa'da bazı suçlar için ömür boyu hapis cezası da verilebilir. Ancak 2004 yılında yapılan bir yasal değişiklikle, ömür boyu hapis cezasının uygulanabilirliği belirli koşullar altında sınırlı hale getirilmiştir. Şu anda, ömür boyu hapis cezası, önceden belirlenmiş bir dönem boyunca (örneğin 18 yıl) hapishanede geçirdikten sonra, suçlu değerlendirilir ve durumuna göre serbest bırakma veya denetimli serbestlik gibi tedbirlerle değerlendirilir.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.