Fransa'da göstericiler Macron'un emeklilik reformuna karşı sokaklara indi: Fransa'da emeklilik Reformu, emeklilik sistemi…
Fransa'da emeklilik Reformu
Fransa’da Emeklilik yaşının artırılması ve emeklilik sisteminin reform edilmesi konuları, son yıllarda geniş kapsamlı protestolara ve grevlere neden olmuştur. Fransa’da halkı sokağa döken emeklilik protestolarına yaklaşık 1 milyon insanın katıldığı ifade edilmektedir. Peki Dünya gündemini bir hayli meşgul eden emeklik reformu nedir, neden bu kadar tepki çekti gibi soruların cevabını sizler için derledik.
Fransa’da Emeklilik sistemi
Fransa'da emeklilik sistemi, neredeyse tüm çalışanların katkılarıyla finanse edilen bir pay-as-you-go sistemi olarak işlemektedir. Pay-as-you-go, kişilerin yalnızca kullandıkları hizmetin miktarı kadar ödeme yaptıkları bir fiyatlandırma modelidir. Genellikle bu yöntem telekomünikasyon, elektrik, gaz ve su gibi hizmetlerin sunumunda yaygın olarak kullanılmaktadır. Fransa'da emeklilik yaşı, 2021 yılı itibarıyla 62 yaş olarak yasalaşmıştır. Fakat, emeklilik için gerekli prim ödeme süresi, meslek türü ve diğer faktörlere bağlı olarak farklılık göstermektedir. Son yıllarda yaşlanan nüfus ve düşen doğum oranları nedeniyle Fransa’daki emeklilik modeli mali açıdan sıkıntılara neden olmaktadır. Bu nedenle Fransa hükümeti, emeklilik sisteminin yeniden düzenlenmesi gerektiğini vurgulamaktadır. Fransa hükümetinin reform önerileri arasında emeklilik yaşının artırılması, emeklilik için gerekli prim ödeme süresinin uzatılması ve özel emeklilik fonlarının teşvik edilmesi yer almaktadır. Fakat, bu öneriler Fransız toplumunun genelinde rahatsızlığa neden olmuştur ve bu eleştiriler gelişerek kitlesel protestolara neden olmaktadır. Özellikle emeklilik yaşının artırılması, meslek gruplarına göre farklılık gösteren prim ödeme süresi ve çalışanların emeklilik haklarına yönelik endişeler, protesto ve grevleri tetiklemiştir.
Fransa'da emeklilik maaş
Fransa’da emeklilik maaşı birçok faktöre bağlı olarak değişebilir. Emeklilik maaşı, çalışma yaşamında ödenen primlere, çalışılan süreye, emeklilik yaşına ve diğer faktörlere bağlı olarak hesaplanır. Bu nedenle, net bir rakam vermek mümkün değildir.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.