Fransa'da erken genel seçimlerin ikinci turu için oy kullanma işlemi sürüyor
Fransa İçişleri Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, yerel saatle 08.00'de başlayan oy verme işleminde saat 12.00 itibarıyla seçimlere katılım oranı yüzde 26,63 oldu. Böylece, aynı saatlerde seçmenlerin yüzde 28,3'ünün sandık başına gittiği 1981 genel seçimlerinden sonra görülen en yüksek katılım oranına ulaşıldı.
Seçimlerin 30 Haziran'da yapılan ilk turunda aynı saatte katılım oranı yüzde 25,90 olurken, 2022'deki seçimlerin ikinci turunda bu saatlerdeki katılım oranı yüzde 18,43, 2017'de ise yüzde 19,2 olarak kayıtlara geçmişti.
Seçim sonuçları öncesi güvenlik önlemleri arttırıldı
Öte yandan, halihazırda ilk turdan bu yana adaylara ve aktivistlere yönelik şiddet olaylarının görüldüğü seçimlerde, sonuçların açıklanması ile gece saatlerinde çıkabilecek olaylara karşı önlemler alındı.
Paris'te ve Lyon'da çok sayıda esnaf, iş yerlerini yağma olaylarından korumak amacıyla dükkanların önüne barikatlar kurdu ve vitrinlerini koruma altına aldı.
Fransa ana karasında yerel saatle 08.00'de başlayan oy verme işlemi 18.00'de sona erecek. Başkent Paris gibi büyük kentlerde ise saat 20.00'ye kadar oy verme işlemi devam edecek.
Siyasetçiler ikinci tur için oylarını kullandı
Ülkenin önde gelen siyasileri de sandık başına gitti.
Cumhurbaşkanı Macron, ülkenin kuzeyindeki Touquet kentinde bulunan seçim merkezinde oyunu kullandı.
Başbakan Gabriel Attal, Vanves kentindeki seçim merkezinde oy kullanırken, Eski Başbakan ve Macron ittifakına dahil Ufuklar (Horizons) partisinin lideri Edouard Philippe de Le Havre kentinde oy verdi.
Sosyalist Parti (PS) üyesi milletvekili adayı ve eski Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Correze vilayetindeki Tulle'de oy kullandı.
Solcu Boyun Eğmeyen Fransa (LFI) milletvekili Alexis Corbiere Paris yakınlarındaki Bagnolet bölgesinde, aynı partinin milletvekili Danielle Simonnet de Paris'te oy verdi.
Cumhuriyetçiler Partisinin lideri Eric Ciotti ise Nice'te sandığa gitti.
Öte yandan, Maliye Bakanı Bruno Le Maire ve Sağlıktan Sorumlu Bakan Frederic Valletoux'nun da aralarında bulunduğu bazı siyasi isimler, X hesaplarından yaptıkları paylaşımlarla vatandaşları oy kullanmaya çağırdı.
Fransa'nın erken seçime gidişi
Fransa'da son 3 seçimdir oylarını artırmaya devam eden aşırı sağcı Ulusal Birlik (RN) partisi, en son 9 Haziran'daki Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerinde yüzde 31,4 oy alarak en yakın rakibi olan Macron'un partisi Rönesans'ı ikiye katlamıştı.
Aşırı sağın AP seçimlerindeki galibiyeti üzerine Macron, 9 Haziran gecesi Meclisi feshederek 30 Haziran-7 Temmuz'da erken seçime gitme kararı almıştı.
Macron, bu kararını, "AP seçim sonuçlarına demokratik bir cevap vermeliydik." sözleriyle savunmuş ancak ülkenin 26 Temmuz-11 Ağustos'ta ev sahipliği yapacağı 2024 Paris Olimpiyatlarının hemen öncesinde erken seçime gidecek olması, siyasi istikrarsızlık ve toplumsal huzursuzluk yaratabileceği gerekçesiyle kamuoyunda endişeyle karşılanmıştı.
Ülkedeki son genel seçimlerde bir türlü ittifak kuramayan solcu partiler, bu seçimlerde aşırı sağa karşı kısa sürede "Yeni Halk Cephesi" İttifakı altında bir araya gelmiş ve tek aday çıkaracaklarını duyurmuştu. Yeni Halk Cephesi İttifakı'nda ülkenin önde gelen sol partilerinden PS, LFI, Fransa Komünist Partisi (PCF) ve çevreci parti Yeşiller (EELV) yer alıyor.
Aşırı sağcı RN ise merkez sağdaki LR Partisinin lideri Eric Ciotti ve bazı LR üyeleriyle ittifak yaparken iktidar partisi Rönesans ile ortakları MoDem ve Ufuklar Partisi de "Cumhuriyet İçin Hep Birlikte" İttifakı'nı kurmuştu.
Seçimin ilk turunda, aşırı sağcı ittifak yüzde 33 civarında oyla sandıktan birinci çıkmış, Yeni Halk Cephesi İttifakı yüzde 28 ile ikinci, Macron'un "Cumhuriyet İçin Hep Birlikte" ittifakı ise yüzde 20 oyla üçüncü sıraya yerleşmişti.
Seçimin ilk turunda 76 milletvekili seçilirken, bunların 39'u aşırı sağ, 32'si sol ittifak, 2'si Macron ittifakı ve kalan 3'ü merkez sağdaki Cumhuriyetçiler ve diğer sağ partilerin adayları olmuştu.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.