Fransa'da Danıştay abaya yasağına ilişkin kararını 2 gün içinde verecek
Danıştayda, okullarda abaya ve "erkek entarisi (kamis)" yasağının askıya alınması talebiyle Müslümanların haklarını savunan ADM Derneğinin yaptığı başvuruyu değerlendirmek üzere oturum düzenlendi.
Yaklaşık 2 saat süren oturumun ardından ADM Derneği avukatı Vincent Brengarth, yaptığı açıklamada, Danıştayın okullarda abaya yasağının askıya alınıp alınmamasına ilişkin kararını 48 saat içinde duyuracağına belirtti.
Brengarth, birkaç ay önceye kadar abayanın "dinle ilgisi olmayan kıyafet" olarak kabul gördüğünü hatırlatarak, bu konuda derin bir tartışma olduğunu anımsattı.
Bu yasak nedeniyle abaya giydiği için okula giremeyen öğrencilerin özel hayatının ve kişisel özgürlüğünün ihlal edildiğini savunan Brengarth, bu öğrencilerin kıyafetlerinden dolayı "damgalandığını" söyledi.
Dün farklı öğrencilerin elbiselerinin abayaya benzetildiği için okulla alınmadığını aktaran Brengarth, Eğitim Bakanlığının "abayanın" ne tarz bir giysi olduğunu tam anlamıyla tarif eden bir belgesi olmadığını kabul ettiğini söyledi.
Brengarth, "Bir şeyin dini nitelikte olup olmadığını belirlemek Eğitim Bakanlığının görevi değil." ifadesini kullandı.
Abaya kıyafetinin dinle ilgisi olmadığını belirten Brengarth, Fransa İslam Konseyinin (CFCM) de bu görüşte olduğunu hatırlattı.
Fransa'da tartışmalı abaya yasağı kararı
Eğitim Bakanı Gabriel Attal'ın, 27 Ağustos'ta abaya ve entari tarzı uzun elbiselerin laikliğe aykırı olduğu gerekçesiyle okullarda giyilmesine müsaade etmeyeceğini açıklaması tartışmalara neden olmuştu.
Hükümet Sözcüsü Olivier Veran, 28 Ağustos'ta ülkedeki okullarda giyilmesinin yasaklanacağı abaya ve benzeri uzun elbiseler için "politik bir saldırı aracı" olduğu yorumunu yapmıştı.
Attal, 31 Ağustos'ta konuk olduğu France Inter radyosunda, yeni eğitim öğretim dönemi itibarıyla kızların giydiği abayaların yanı sıra erkeklerin giydiği entarilerin de yasaklanacağını açıklamıştı.
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, okullarda öğrencilerin abaya giyme yasağına ilişkin taviz vermeyeceklerini belirtmişti.
Abaya yasağı kararı ADM Derneği tarafından temel özgürlüklere aykırı olduğu gerekçesiyle Danıştaya taşınmıştı.
Attal, 4 Eylül'de okula abaya ile gelen 298 öğrenci tespit edildiğini, bu öğrencilerden 67'sinin ise yasağa uymadığı için evlerine gönderildiğini söylemişti.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.