Fransa'da yeni hükümet kurulacak
Fransa'da 30 Haziran ve 7 Temmuz tarihlerinde yapılan erken genel seçimlerin ardından Meclis'te hiçbir parti veya ittifak salt çoğunluğu elde edemedi. Bu durum üzerine Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, 2024 Paris Olimpiyatları süresince hükümet kurma sürecini dondurmuştu. Olimpiyatların sona ermesinin ardından, hükümet kurma süreci yeniden başlayacak.
Mecliste 11 siyasi grup oluştu
Macron'un erken seçim kararının ardından Fransa, tarihinin en parçalı meclis tablosunu gördü ve alışık olmadığı bir koalisyon hükümeti sürecine girdi. Solcu Yeni Halk Cephesi (NFP), en fazla sandalye sayısına ulaştı ve mecliste 11 siyasi grup oluştu.
Seçimlerden sonra Macron, hükümet kurma görevini solcu ittifaka vermekte tereddüt etti ve Başbakan Gabriel Attal'dan "ülkenin istikrarı" için bir süre daha görevde kalmasını istedi. Sol ittifak, 178 milletvekili çıkararak en fazla sandalyenin sahibi olmasına rağmen, salt çoğunluk olan 289 sandalyeye ulaşamadı. Bu nedenle, olası bir azınlık hükümetinin meclisten yeterli güvenoyu alamama riski etkili oldu. Ayrıca, sol ittifak uzun süre ortak bir başbakan adayı üzerinde anlaşamadı.
Ortak aday daha belirlenemedi
Solun iki büyük partisi Boyun Eğmeyen Fransa (LFI) ve Sosyalist Parti (PC) arasında yaşanan çekişmeler, ortak aday belirlemeyi zorlaştırdı. Uzun görüşmelerin ardından, 23 Temmuz'da sol ittifak, Kamu Hizmetlerimiz topluluğunun sözcüsü ve kurucularından Lucie Castets’i başbakan adayı olarak belirledi. Ancak Macron, Olimpiyat müsabakalarının sonlanacağı ağustos ortasına kadar başbakan atamayacağını duyurdu.
Macron, Olimpiyat Oyunları döneminde Fransa’yı siyasi belirsizliğe sürüklemekle suçlandı ve 11 Ağustos'ta kapanışı yapılan organizasyonun ardından siyasi gözler yeniden hareketlendi. Macron'un hükümet kurma görevini kime vereceği henüz netlik kazanmadı. Fransız basını, başbakanlık için adı geçen isimler arasında Fransa'nın Hauts-de-France Bölgesi Başkanı Xavier Bertrand ve François Hollande döneminde başbakanlık yapan Bernard Cazeneuve'in bulunduğunu belirtiyor.
Fransız Anayasası'na göre Macron, dilediği kişiyi başbakan olarak atama yetkisine sahip. Ancak siyasi geleneklere göre, hükümet kurma görevi genellikle en fazla oyu olan parti ya da ittifaka veriliyor. Yeni kurulacak hükümet, 2025 bütçe görüşmeleriyle ilk sınavını verecek.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.