Dolar (USD)
32.42
Euro (EUR)
34.29
Gram Altın
2492.64
BIST 100
9693.46
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Fransa manşetten duyurdu: Başkan Erdoğan'dan Macron sürprizi

Yunan medyası 'Erdoğan'dan yeni Osmanlı vizyonu' ve 'Kabinenin sırları' başlıklarını atarken, Fransız L'Opinion gazetesinin haberi gündemi değiştirdi.
Fransa manşetten duyurdu: Başkan Erdoğan'dan Macron sürprizi
07 Haziran 2023 14:00:00
Yunan medyası 'Erdoğan'dan yeni Osmanlı vizyonu' ve 'Kabinenin sırları' başlıklarını atarken, Fransız L'Opinion gazetesinin haberi gündemi değiştirdi.

L'Opinion gazetesi, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Macron'u yaz sonuna kadar Türkiye'ye davet ettiğini yazdı. Türk liderin 22 ve 23 Haziran tarihlerinde Paris'te gerçekleşecek Küresel Ekonomi Zirvesi'ne katılabileceğini aktaran L'Opinion, Emmanuel Macron'un ise yıl sona ermeden Türkiye'ye gidebileceğini aktardı.

İki bakan dışında bütün kabinenin değiştiği Türkiye, uluslararası medyanın manşetlerinden inmiyor. Yunan To Vima gazetesi, 'Erdoğan kabinesinin sırları-Kilit şahsiyetler ve rolleri' başlıklı haberinde Türkiye'de seçimin ardından belirlenen yeni bakanları mercek altına aldı.

"Daha mütevazı? Daha dengeli? Daha güvenilir? Daha Ortodoks? Diğer bir deyişle, Recep Tayyip Erdoğan yeni kabinenin kimliğini değiştirme çabasında" diyen To Vima, Ankara'daki sürprizin Savunma Bakanlığı'na atanan Yaşar Güler olduğunu yazdı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından Hazine ve Maliye Bakanlığı'na atanan Mehmet Şimşek'e özel bir parantez açan Yunan gazetesi, Dışişleri Bakanlığı koltuğuna oturan Hakan Fidan'ı da uzun uzun okurlarına tanıttı.

'Ekonomik liberal, sosyal muhafazakar'

Fransız Le Monde gazetesi 'Erdoğan Türkiye'de daha Ortodoks para politikasını düşünüp taşınıyor' başlığıyla bir haber yayımladı, açıklanan yeni kabineyi ekonomik olarak liberal, sosyal olarak ise muhafazakar diye niteledi.

Ankara-Paris hattında sıcak yaz

Fransız L'Opinion gazetesi ise, Ankara-Paris hattında yaşanan sıra dışı hareketliliği özel haberiyle okurlarına duyurdu. Fransa lideri Macron, ikinci tur seçimin gerçekleştiği 28 Mayıs günü akşam saatlerinde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı Türkçe Twitter mesajıyla tebrik etti:

"Fransa ve Türkiye'nin birlikte üstesinden geleceği büyük sınamalar var. Avrupa'ya barışın geri gelmesi, Akdeniz İttifakımızın geleceği, Akdeniz denizi. Yeniden seçilmesi dolayısıyla tebriklerimi ilettiğim Başkan Erdoğan ile birlikte, ilerlemeye devam edeceğiz."

Emmanuel Macron, bir gün sonra ise Türk mevkidaşını bu kez tebrik için telefonla aradı.