Fransa için savaştırılan "Senegalli Nişancılar" ülkelerine döndü
Fransa saflarında Vietnam ve Cezayir'de savaştırılan "Senegalli Nişancılar" adıyla bilinen Afrikalı piyade birliğinden 9 kişi, yaşlılık aylıklarında yapılan yasal düzenlemenin ardından ülkelerine döndü.
Yaşları 85 ile 96 arasında değişen ve 1946-1954 Fransa-Vietnam ve 1954-1962 Cezayir Bağımsızlık Savaşında Fransa saflarında savaşan 9 Senegalli Nişancı, yaşlılık aylığı alabilmek için yaşamak zorunda kaldıkları Fransa'dan ayrılarak Senegal'in başkenti Dakar'a ulaştı.
Senegalli Nişancılar, Uluslararası Blaise Diagne Havalimanında Silahlı Kuvvetler Bakanı Sidiki Kaba tarafından karşılandı.
Fransa adına savaşmalarına rağmen ayırımcılığa uğrayan Senegalli Nişancıların, kendileri gibi savaşa katılan Fransızlardan farklı olarak yaşlılık aylığı alabilmeleri için yılın 6 ayı Fransa'da yaşamaları gerekiyordu.
Bu uygulama nedeniyle nişancılar, ilerleyen yaşlarına rağmen yılın yarısını vatanlarından ve ailelerinden uzakta ve genellikle oldukça zor şartlar altında geçiriyordu.
Bugün yaşları 100'e yaklaşan nişancıların aileleri, söz konusu uygulamanın kaldırılması için uzun yıllar bürokratik bir savaş vermişti.
Uygulama, Senegal asıllı Fransız aktör Omar Sy'nin başrolünü oynadığı "Nişancılar (Tirailleurs)" filminin vizyona girdiği 4 Ocak 2023'te yürürlükten kalkmıştı.
Böylece Senegalli Nişancıların, yaklaşık 950 avro olan yaşlılık ödeneğini almaları için Fransa'da yaşamalarına gerek kalmamıştı.
- Senegalli Nişancılar" 1857'de kuruldu
Birinci ve İkinci Dünya savaşlarında Fransa saflarında savaştırılan ve "Senegalli Nişancılar" adıyla bilinen Afrikalı piyade birliği, "General Faidherbe" adıyla da bilinen 3. Napolyon tarafından 1857'de kuruldu.
Bu sömürge piyade birliğinde çoğunluğu Senegal'den olsa da Benin, Fildişi Sahili, Gine, Mali, Burkina Faso, Nijer ve Moritanya'dan da askerler yer alıyordu.
Senegalli Nişancılar, Afrika ülkelerinin bağımsızlığını kazandığı 1960'a kadar Fransa bayrağı altında Birinci ve İkinci Dünya Savaşlarında Verdun Muharebesi'nden Çanakkale'ye kadar birçok cephede en ön safta savaştı.
Çinhindi Savaşı, Cezayir ve Madagaskar'da da cepheye çıkan Senegalli Nişancılar, Fransa tarihinde önemli bir rol oynadı.
Birinci Dünya Savaşı'na 200 bin, İkinci Dünya Savaşı'na da 140 bin Senegalli Nişancı katıldı. Her iki savaşta en az 60 bin Senegalli Nişancı yaşamını yitirdi.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.