Dolar (USD)
34.57
Euro (EUR)
36.00
Gram Altın
3017.21
BIST 100
9549.89
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Fransa hadsiz 'Ağrı Dağı' paylaşımına arka çıktı

Fransa Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Anne-Claire Legendre, Fransa Dışişleri Bakanı Catherine Colonna'nın Ermenistan ziyareti esnasında gerçekleştirdiği 'Ağrı Dağı' fotoğrafı paylaşımını destekledi.
Fransa hadsiz 'Ağrı Dağı' paylaşımına arka çıktı
05 Ekim 2023 21:21:54
Fransa Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Anne-Claire Legendre, Fransa Dışişleri Bakanı Catherine Colonna'nın Ermenistan ziyareti esnasında gerçekleştirdiği 'Ağrı Dağı' fotoğrafı paylaşımını destekledi.

1991 yılında Sovyetler Birliği'nin dağılmasının ardından, Ermenistan, uluslararası hukuk ve mevcut anlaşmalara aykırı olarak, Azerbaycan'ın egemenliğindeki Karabağ'ı işgal etti ve bu süreçte bir dizi katliam gerçekleştirdi. 10 Aralık 1991'de, yalnızca Ermenilerin katıldığı bir referandum düzenlendi. Azerbaycanlılar boykot etti. Bu referandum sonucunda, 6 Ocak 1992'de, Karabağ'da tek taraflı olarak bağımsızlık ilan edildi. Ancak, bu ilan edilen bağımsızlık, Ermenistan dahil hiçbir ülke veya uluslararası kuruluş tarafından tanınmadı.

2020 yılında Azerbaycan'ın başlattığı ve 44 gün süren Vatan Savaşı sonucunda, Ermenistan yenilgisini kabul etmek zorunda kaldı. 10 Kasım 2020'de, Rusya, Azerbaycan ve Ermenistan arasında imzalanan üçlü bildiriye göre, Ermenistan Karabağ'daki askeri güçlerini geri çekmeyi kabul etti.

Son üç yıl boyunca bölgedeki silahlı grupların anlaşmaya uymaması üzerine, Azerbaycan 19 Eylül 2023'te bölgenin silahsızlandırılması ve sözde yönetiminin kendini feshi amacıyla yerel bir antiterör operasyonu düzenledi.

24 saat süren operasyonda Ermeni grupları silahların bıraktı

Yaklaşık 24 saat süren operasyonun sonunda, Ermeni grupları silahlarını bırakmak zorunda kaldı.

Bu operasyonların ardından işgal rejimi, sözde Ermeni yönetiminin kendini feshettiğini duyurdu.

b2978ba1-ik3xdgyavyij28subjy7_88a1e7bf561d45cab409eab64c7bac46.jpeg

Fransa, Azerbaycan'ın Karabağ topraklarının özgürlüğüne kavuşmasından rahatsızlık duyuyor. Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, daha önce "Ermenistan'ın toprak bütünlüğünü" savunduklarını ifade etmişti. Fransa Dışişleri Bakanı Catherine Colonna, Ermeni güçlerini desteklemek amacıyla Ermenistan'a bir ziyaret gerçekleştireceğini duyurdu.

'Ermenistan'a geri döndüm'

Ayrıca, Fransız Bakan, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Ermenilerin hayal ettiği sözde 'Büyük Ermenistan' sembolü olan Ağrı Dağı'nı paylaşarak "Ermenistan'a geri döndüm" ifadelerini kullandı. Bu paylaşım, Fransa'nın bu konudaki tutumunu yansıtıyor.

Legendre, "Bakan, sadece Ermenistan'a dönüşünü kutlamak istedi çünkü daha önce böyle bir fotoğrafı bir ziyarette daha paylaşmıştı. Bu konuda herhangi bir belirsizlik olmadığı açık." dedi.

Legendre, haftalık basın toplantısında AA muhabirinin, "Dışişleri Bakanı Catherine Colonna'nın 'Ermenistan'a döndüm' ifadesini Ağrı Dağı görseliyle paylaştığını belirtti. Bakan Ağrı Dağı'nın Ermenistan'a ait olduğu düşüncesinde mi? Ağrı Dağı'nın Türkiye'de olduğunu biliyor mu? Yanlış bilgilendirilmiş olabilir mi? Bunu bilinçli olarak yaptıysa, üst düzey diplomat olarak böyle bir şeyin Türkiye'de çok sayıda kişiyi rahatsız edeceğinin farkında olmayabilir mi?" sorusuna yanıt verdi.

'Erivan'dan bakılınca simgesel bir manzara'

Bakan Colonna'nın Ağrı Dağı fotoğrafını Ermenistan'a geldiği sırada uçakta paylaştığını belirten Legendre, "Ağrı Dağı, Erivan'dan bakılınca simgesel bir manzara." ifadesini kullandı.

Legendre, "Bakan sadece Ermenistan'a dönüşünü kutlamak istedi çünkü daha önce böyle bir fotoğrafı yaptığı bir ziyarette daha paylaşmıştı. Bu konuda herhangi bir belirsizlik olmadığı açık. Ermenistan'ın herhangi bir toprak talebi olmadığı için hiçbir şekilde (herhangi bir talebi) tanıma da söz konusu değil. Fransa'nın bu konuda herhangi bir belirsizliği bulunmuyor." iddiasında bulundu.

En son gelişmelerden haberdar olmak için whatsapp kanalımızı takip edin