Dolar (USD)
34.12
Euro (EUR)
38.11
Gram Altın
2892.88
BIST 100
10060.97
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Fransa da Başkan Erdoğan'ın sözüne geldi! BM'den reform istediler

Fransa'nın Avrupa ve Dışişleri Bakanı Jean-Noel Barrot, "daha temsile dayalı ve kolektif olarak daha etkili olması için" Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) dahil, uluslararası sistemde reform yapılması çağrısında bulundu.
Fransa da Başkan Erdoğan'ın sözüne geldi! BM'den reform istediler
24 Eylül 2024 13:59:04
Fransa'nın Avrupa ve Dışişleri Bakanı Jean-Noel Barrot, "daha temsile dayalı ve kolektif olarak daha etkili olması için" Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) dahil, uluslararası sistemde reform yapılması çağrısında bulundu.

Haber: Yunus Akseki

Avrupa ve Dışişleri Bakanı Barrot, BM Genel Kurulu öncesinde yaklaşık 130 devlet ve hükümet başkanının katıldığı, uluslararası kuruluşların yenilenmesine odaklanan BM Geleceğin Zirvesi'nde bir konuşma yaptı.

Barrot, birçok devletin BM Şartı, uluslararası işbirliği ve sürdürülebilir kalkınma temelli küresel sistemde reform talep ettiğini vurgulayarak, "Küresel yönetişimin daha temsili ve kolektif olarak daha etkili olması gerekiyor" ifadelerini kullandı.

Uluslararası sistem için "artık reform yapılması gereken bir sistem" diyen Barrot, BMGK'da daimi ve geçici her iki kategoride de üye sayının artırılması ve Afrika'nın varlığının güçlendirilmesi gerektiğini savundu.

Başkan Erdoğan'dan 'Dünya 5'ten büyüktür' mesajı

Fransızların reform taleplerinin ardından, akıllara Başkan Erdoğan'ın her platformda dile getirdiği "Dünya 5'ten büyüktür" mesajı geldi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bu ifadeyi ilk kez 2013 yılında BM Güvenlik Konseyi’nin beş daimi üyesine atıfta bulunarak kullanmış ve bu beş ülkenin Birleşmiş Milletler'i etkisizleştirdiğini savunmuştu.

Başkan Erdoğan'ın mesajı dünya genelinde geniş yankı uyandırırken, birçok siyasi lider de BM'de reform yapılması gerektiğini dile getirmişti.

Rusya-Ukrayna Savaşı ve Orta Doğu'daki gelişmeler

Barrot ayrıca, Rusya-Ukrayna Savaşını ve Orta Doğu'daki gerilimi de ele aldı.

İsrail'in Lübnan'a saldırılarında çocukların da aralarında bulunduğu yüzlerce sivilin hayatını kaybettiğini dile getiren Barrot, bu saldırıların "derhal durması gerektiğini" vurguladı.

Lübnan dahil Fransa'nın "uluslararası düzeni sekteye uğratan başlıca krizleri çözmek için" çalışmayı sürdüreceğini dile getiren Barrot, Orta Doğu'daki gerilim konusunda "Fransa bir kez daha taraflara ve onları destekleyenlere gerilimi düşürmeleri ve başta sivil halk olmak üzere herkes için yıkıcı olacak bölgesel bir çatışmadan kaçınmaları çağrısını yineliyor." ifadelerini kullandı.

Öte yandan Barrot, BMGK'nin Lübnan konusunda bu hafta acil bir toplantı düzenlemesini talep ettiğini ve Gazze’de esirlerin salıverilmesi, uluslararası insancıl hukuka saygının tesisi ve ateşkes sağlanmasını talep etmeyi sürdüreceklerini kaydetti. Bakan Barrot ayrıca Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısını da "kararlı" şekilde kınamaya devam edeceklerini ifade etti.