Fransa, Cezayir Bağımsızlık Savaşı arşivlerine erişim kurallarını hafifletti
Resmi Gazete'de yayımlanan kararnameye göre Fransa, Cezayir Bağımsızlık Savaşı ile ilgili arşivlere erişim kurallarını hafifletme kararı aldı.
Tarihçilerin ve ailelerin talebi üzerine alınan karar gereği, Cezayir'in bağımsızlığı için mücadele veren 21 yaşın altındakilerin dosyaları erişime açılacak.
Ülkedeki yasalara göre, Cezayir Bağımsızlık Savaşı'na katılan 21 yaşın altındaki Cezayirli gençlerin dosyalarına erişim için savaşın bitiminden itibaren 100 yıl geçmesi gerekiyordu. Bu kısıtlama, bu kapsamdaki birçok araştırmanın tamamlanmadan tıkanmasına sebep oluyordu.
Bugün yayımlanan kararnameyle artık Cezayir Bağımsızlık Savaşı'nda yer alan 21 yaşın altındakilere ait dosyalar da erişime açık olacak.
Ancak o dönem Fransa için yapılan istihbarat faaliyetleri ile özel yaşama ilişkin dosyaların üzerindeki gizlilik kararı henüz kaldırılmış değil.
Fransa, Aralık 2021'de de ülkedeki Cezayir Bağımsızlık Savaşı'na ilişkin 1954-1966 dönemindeki adli ve polis soruşturma arşivlerinin açılma tarihini 15 yıl öne çekerek bu kapsamdaki dosyalara erişim izni vermişti. Bu karara 21 yaşın altındaki gençleri ilgilendiren arşivler, "kişisel mahremiyet" gerekçesiyle dahil edilmemişti.
Fransız yönetiminin arşivlerin açılmasını erkene alma adımlarını, Cezayir'le sarsılan ilişkilerini onarmak için attığı belirtiliyor.
Cezayir'in eski sömürgecisi Fransa'ya karşı 1954'te başlattığı ve 1962 yılına kadar süren bağımsızlık mücadelesinde çoğunluğu genç olmak üzere 1,5 milyon kişi hayatını kaybetti.
Paris yönetimi, Afrika sömürge tarihinde önemli yer tutan Cezayir'de o dönem işlenen suçları halen resmi olarak tanımıyor.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.