Fransa, Burkina Faso'ya desteğini askıya aldı
Fransa Dışişleri Bakanlığı tarafından yayınlanan yazılı açıklamaya göre, Burkina Faso'ya yönelik tüm kalkınma yardımları ve bütçe destekleri bir sonraki emre kadar askıya alındı.
Bakanlığa göre, geçtiğimiz yıl Burkina Faso için 13 milyon avro bütçe yardımı öngörülmüş ve bu ülkeye yapılan Fransız kalkınma yardımlarının toplamı 482 milyon avro düzeyine ulaştı.
Burkina Faso, geçtiğimiz yıl içerisinde Ocak ve Eylül aylarında olmak üzere iki ayrı askeri darbe yaşamıştı. Bu yılın Ocak ayında ise Sabre Operasyonu kapsamında bulunan Fransız askerlerinin ülkeden ayrılmasını talep etti.
Mali destek devam etti
Fransa, askerlerini geri çekme kararı aldı ancak kalkınma yardımları ve bütçe desteği sağlamaya devam etti.
Son dönemde Burkina Faso, Mali ve Nijer'deki askeri cunta yönetimlerine verdiği destekle gündeme geldi. Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu (ECOWAS), 30 Temmuz'da Nijer'deki askeri cunta yönetimine, Cumhurbaşkanı Muhammed Bazum'un serbest bırakılması ve görevine dönmesi için 1 hafta süre tanıdı. ECOWAS, taleplerinin karşılanmaması durumunda askeri müdahale dahil her türlü seçeneğin değerlendirileceğini belirtti.
Bu gelişmeler arasında Burkina Faso ve Mali, Nijer'e yönelik olası askeri müdahalenin kendi ülkelerine savaş ilanı anlamına gelebileceği konusunda ECOWAS'ı uyarmıştı.
darbenin hemen ardından harekete geçti
Fransa da, 26 Temmuz'da Nijer'de askeri darbenin gerçekleştiği gün itibarıyla, ülkeye sağladığı tüm mali yardımları askıya almıştı.
Nijer'de yaşanan darbe sonrasında Cumhurbaşkanı Muhammed Bazum, 26 Temmuz'da Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı tarafından alıkonulmuş ve akabinde askerler tarafından yönetimin ele geçirildiği duyurulmuştu. Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı Komutanı General Abdurrahmane (Ömer) Tchiani, 28 Temmuz'da Vatanı Koruma Ulusal Konseyi (CNSP) liderliğini üstlenmiş ve geçiş hükümetinin başına getirilmişti.
Nijer'de darbe
26 Temmuz 2023 tarihinde Nijer'de, ülkenin cumhurbaşkanlığı muhafızları tarafından gerçekleştirilen bir darbe meydana geldi. Bu darbe sırasında, Nijer Cumhurbaşkanı Mohamed Bazoum'un tutuklandığı ve cumhurbaşkanlığı muhafızları komutanı General Abdourahamane Tchiani'nin kendisini yeni bir askeri cuntanın lideri olarak ilan ettiği bildirildi. Darbenin ardından cumhurbaşkanlığı koruma güçleri ülkenin sınırlarını kapattı, devlet kurumlarını askıya aldı ve sokağa çıkma yasağı ilan etti.
Bu olay, Nijer'in 1960 yılında Fransa'dan bağımsızlığını kazanmasından bu yana meydana gelen beşinci darbe olarak kaydedildi. Aynı zamanda 2010 yılından bu yana ülkede gerçekleşen ilk askeri darbe olarak da öne çıktı.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.