Fransa Başbakanı, Paris'teki Neonazi gösterisinin yasaklanamayacağı görüşünde
Borne, Bakanlıklar Arası Kamu Dönüşümü Komitesi toplantısında yaptığı açıklamada, Fransa'da gösteri hakkının garanti altına alındığını savundu.
"Bu görüntülerin şoke ettiğini düşünüyorum. Ancak ülkemizde gösteri yapma hakkı bulunduğunu ve garanti altında olduğunu hatırlatmak istiyorum." diyen Borne, söz konusu Neonazi gösterisinin kamu düzenini tehlikeye atma ihtimali dahil yasaklanması için hiçbir neden olmadığı değerlendirmesinde bulundu.
Borne, daha önce de benzer gösterilere izin verildiğini kaydederek, Fransa demokrasisinde gösteri hakkının engellenemeyeceğini savundu.
Diğer yandan sosyal medyada, hükümetin, Fransızların emeklilik yaşını 2 yıl uzatan reformu protesto ettiği barışçıl gösterileri yasaklayıp katılımcıların yüzleri maskeli ve Nazi sembolleriyle donatılan gösteriye izin vermesine tepki gösterildi.
Aşırı sağcı Fransız siyasetçi Marine Le Pen ise Radio Sud'e yaptığı açıklamada, grubun kendileriyle iltisaklı olmadığını belirterek, gösteriye izin verilmesini eleştirdi.
Bu tür provokasyonların tarafı ne olursa olsun tolere edilmemesi gerektiğini ifade eden Le Pen, "Fransa'da maskeli ve üniformalı gösteri yasak. Yasa var. Hükümet yasaları uygulasaydı burada bunun hakkında konuşmazdık." dedi.
İçişleri Bakanından aşırı sağ gösterilerin yasaklanması talebi
İçişleri Bakanı Gerald Darmanin de Ulusal Meclis'te yaptığı açıklamada, ülkede artık aşırı ve uç sağ gösterilerine izin verilmemesi için valiliklere talimat verdiğini söyledi.
Paris Emniyeti dün, Neonazilerin düzenlediği tartışmalı gösterinin kamu düzenini bozma riski olmadığı gerekçesiyle engellenmediğini duyurmuştu.
Tepki çeken gösteri
Paris'te 6 Mayıs'ta, 9 Mayıs Komitesi bünyesindeki 500'den fazla Neonazi, 1994'te polisten kaçtığı sırada yüksek katlı apartmandan düşerek ölen aşırı sağcıların önde gelen isimlerinden Sebastien Deyzieu'nün ölümü anısına gösteri düzenlemişti.
Yüzleri maskeli ve siyah flamalar taşıyan kalabalığın polisin güvenlik çemberi oluşturmadığı caddede rahat tavırlarla yürüyüş düzenlemesi, ülke basını ve sosyal medyada gündem olmuştu.
Twitter kullanıcıları, Fransız polisinin emeklilik reformunu protesto eden halkın gösterilerine müsaade etmezken maskeli Neonazilerin yürüyüş düzenlemesine izin vermesine tepki göstermişti.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.