Dolar (USD)
34.56
Euro (EUR)
36.30
Gram Altın
2995.65
BIST 100
9370.88
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Fotoğraf, bir şairin elinden çıkan şiirdir

Fotoğraf çekmek artık gencinden yaşlısına herkesin hobisi haline gelmiş durumda. Eline cep telefonunu alan, birbirinden ilginç pozlar verip anı bir karede dondurabiliyor. Fotoğrafın da bir şairin elinden çıkan şiire dönüşebileceğini söyleyen Fotoğraf Sanatçısı Bahadır Emre Bozkurtlar'la bir eğitim gününü birlikte geçirdik.
Fotoğraf, bir şairin elinden çıkan şiirdir
29 Aralık 2015 12:30:00
Fotoğraf çekmek artık gencinden yaşlısına herkesin hobisi haline gelmiş durumda. Eline cep telefonunu alan, birbirinden ilginç pozlar verip anı bir karede dondurabiliyor. Fotoğrafın da bir şairin elinden çıkan şiire dönüşebileceğini söyleyen Fotoğraf Sanatçısı Bahadır Emre Bozkurtlar'la bir eğitim gününü birlikte geçirdik.

HABER: Özlem Doğan

Günümüz koşullarında teknolojinin ceplere kadar girmiş olması, bir sanat ve estetik olan fotoğraf çekimini kusursuz yaptığımız anlamına gelmiyor. Işık, görüntü kalitesi, yansıtılmak istenen duygu vs bir fotoğrafın olmazsa olmazları. Bazen bir fotoğraf da bir şiir tadı verebilir gören gözlere. Osmanlı'nın minyatür sanatından günümüzün dijital fotoğrafına kadar geçen zaman içerisinde elbette çok şey değişti. Fakat işin ustaları fotoğraf çekmeyi büyük bir titizlikle meraklılarına anlatmaya devam ediyor. Fotoğraf Sanatçısı Bahadır Emre Bozkurtlar, Sultanbeyli Belediyesi bünyesinde katılımcılara fotoğraf çekmenin inceliklerini öğretiyor. Sultanbeyli Belediye Başkanı Hüseyin Keskin öncülüğünde oluşturulan kültür platformunda Kültür Müdürü Yavuz Kurt'un desteğiyle kurulan fotoğraf atölyesinde ders veren Bozkurtlar, sadece teknik bilgiler vermekle kalmıyor, tarihi mekanlarda uygulamalı olarak öğrencilerine iyi bir fotoğrafın nasıl çekildiğini bizzat gösteriyor.

ALIŞILMIŞIN DIŞINDA KEYİFLİ BİR DERS

Hareket eden bir objeyi çekmenin inceliklerini anlatan Bahadır Emre Bozkurtlar, anlatım tarzıyla da katılımcıların ilgisini ve dikkatini çekmeyi başarıyor. Kötü bir fotoğraf nasıl çekilir sorusunun cevabını da veren Bozkurtlar, cep telefonuyla çekilen fotoğraflardan örnekler göstererek, özellikle Üsküdar'da sabah ezanından sonra Kız Kulesi'ni fotoğraflamanın ışık açısından daha kolay olacağını da sözlerine ekliyor.

SİRKECİ GARI'NIN ATMOSFERİNDE GÜLÜMSEYİN

İki saatlik teknik bilgilerden sonra Sirkeci Garı'nın atmosferinde fotoğraf çekimi yapmak için katılımcılarla birlikte yola çıktıktan sonra, İstanbul için büyük bir kolaylık olan Marmaray'la Sirkeci Garı'na ulaştık. Öğlen vaktiydi ve pek yoğunluk olmaması da fotoğraf çekimi açısından işimizi kolaylaştırdı. Bahadır Emre Bozkurtlar, cep telefonuyla yakın plan görüntü çekimini anlattı. Katılımcıların çektiği fotoğrafların aynısını farklı bir açıdan çekerek iki fotoğrafı karşılaştırdı. Bir saat süren keyifli anlatım sonrasında Eminönü'nün balık ekmek ve Yeni Camii'sine uğramadan olmazdı elbette. Monoton ders anlatımlarından uzak neşeli bir eğitim gününün sonunda Bozkurtlar'la fotoğraf ve fotoğrafçılık üzerine bir söyleşi yaptık:

FOTOĞRAF ÇEKMEK BİR TUTKUDUR

Fotoğraf çekmenin bir tutku olduğunu ifade eden Bozkurtlar, "Duygu ve düşüncelerimi fotoğrafla anlatma imkanı buluyorum. Türkiye'de sevdiği işi yaparak para kazanan sayılı insanlardanım" dedi. Akıllı telefonların hayatımıza girmesiyle fotoğrafa çekmenin basite indirgendiğini söyleyen Bozkurtlar, "Benim amacım cep telefonuyla bile güzel fotoğraf çekmeyi öğretmek. Herkes fotoğraf makinası alamayabilir ama bakış açısı ve ışığı ayarlayarak cep telefonuyla bile güzel fotoğraflar çekilebilir" şeklinde konuştu.

FOTOĞRAFIN DA BİR DUYGUSU OLMALI

'Fotoğraf çekmek sadece yetenek değildir. Herkes fotoğraf çekebilir. Fakat fotoğrafta bir matematik vardır. Onu kavradığımız da yetenek de ortaya çıkar' diyen Bozkurtlar sözlerini şöyle sürdürdü: "Fotoğrafta duygu ve ışık beni çok etkiler. Duygu ile çektiğiniz bir fotoğraf, ona bakana da aynı duyguları hissettirecektir. Bir manzarada güneşin batışının bir yaprağa yansıması ya da bir portre çekiminde yaşlı bir insanın yüzünde yer alan çizgilerdeki yaşanmışlık insana çok şey anlatır."

SULTAN ABDÜLHAMİD'İN GELECEĞE BIRAKTIĞI MİRAS

'Fotoğraf çekilir, resim çizilir' diyen Bozkurtlar, "Hitit döneminde çizilen kabartmalar ve Osmanlı minyatürleri geleceğe bir miras bırakmak isteyen insan dürtüsü ile çizilmiştir. Sultan Abdülhamid dönemin en iyi fotoğrafçılarına dünyanın ve İstanbul'un en önemli cadde, meydan ve sokaklarının fotoğraflarını çektirtmiştir. Abdülhamid Han gelecekteki nesillere içindeki bulunduğu dönemin koşullarını miras bırakmak istemiştir" dedi.

SERGİLERİMİZ BÜYÜK İLGİ GÖRÜYOR

Fotoğraf çekiminin ince detaylarını anlattığı fotoğraf atölyesine her semtten yoğun bir başvuru olduğunu ifade eden Bozkurtlar sözlerini şöyle noktaladı: "Özellikle İstanbul'un tarihi dokusunu tanıtırken fotoğraf eğitimimizi de vereceğiz. Dönem sonunda da fotoğraf sergisi düzenliyoruz ve büyük ilgi görüyor."

En son gelişmelerden haberdar olmak için whatsapp kanalımızı takip edin