Fırsatçılara göz açtırılmamalı
Ezgi ÇelikAnkara
BAŞKAN Recep Tayyip Erdoğan, döviz kurundaki dalgalanmaların ardından stokçuluk yapan fırsatçılar için “Bedelini çok ağır ödeyecekler demişti. AK Parti kanun teklifini hazırladı. Stokçulukla mücadele kapsamında uygulanan cezaların artırılmasını da içeren kanun teklifi, TBMM Sanayi ve Ticaret Komisyonu’nda kabul edildi. Teklife göre, stokçuluk yaptığı tespit edilenlere, en az 100 bin liradan başlamak üzere 2 milyon liraya kadar para cezası verilecek.
“Bu artışlar fırsatçılıktır”
Tüketici Hakları Derneği Başkanı Turhan Çakar, son günlerde gündemden düşmeyen zincir marketlerde yapılan fahiş fiyat artışına ve stokçuluğa ilişkin Milat’a değerlendirmelerde bulundu. Bazı zincir marketlerin fiyatları istedikleri gibi manipüle ettiklerini kaydeden Turhan, “Ne olursa olsun bu artışlar ciddi bir fırsatçılıktan, istismardan başka bir şey değildir. Piyasada ciddi bir kaos var. Bu fırsatçılığın önüne geçilmesi doğru bir yaklaşım. Dövizdeki dalgalanmayı maalesef marketler ve toptancı firmaların birçoğu istismar ediyor. Ben bu yapılan zamları aşırı buluyorum. Haksız kazanca sebebiyet veriyor. Bu normal karşılanamaz. Tabi stokçulukla mücadele kapsamında yasal düzenleme için de harekete geçildi. Fakat caydırıcı olacak mı göreceğiz” dedi.
“Önlemler acilen alınmalı”
Ürünlerde yapılan fahiş artışlara yasal düzenlemenin yanında ek tedbirlerin de getirilmesi gerektiğini öneren Çakar, “Burada derdimiz, isteğimiz vatandaşın ekonomik sıkıntı çekmemesi, piyasada ihtiyacı olan ürünleri satın alabilmesidir. Yasal düzenleme ne kadar etkin olursa olsun stokçuluğu önleyecek yeterli olmayabilir. Biz sorunun kaynağına tam olarak inmeliyiz. Piyasaların düzenli olarak denetlenmesi gerektiği gibi üretim ve dağıtımda yaşanan sorunlar da göz arda edilmemeli. Şimdi burada üreticiler, aracılar, toptancılar var. Dolayısıyla piyasanın belli güçleri var. Dolayısıyla piyasaya hakim olan belli güçler fiyat politikalarında etkin oluyor. Bunun önüne yasal düzenleme ile tabiî ki geçilmelidir ama tek başına etkili olmayabilir. Maliyeler artıyorsa maliyetlerin de artış nedeni var. Mesele petrol ürünleri, yapay gübre, tarımsal ilaçlar önemli temel girdilerdir. Bunlar dolarla ithal ediliyor. Dolayısıyla bu temel girdiler pahalı olunca üretimde pahalı oluyor. Piyasayı belirleyen aracılarda spekülatif ve fırsatçı uygulamaları devreye sokunca hal böyle oluyor. Tüm bunları ortadan kaldıracak yeniden ekonomik ve sosyal politikaların bir bütünlük içerisinde ele alınması gerekir. Bu önlemlerin acilen alınması halkın, tüketicinin geleceği açısından büyük önem taşımaktadır” ifadelerini kullandı.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.