Financial Times'ın analizi: Türkiye ekonomisi hala güçlü
Jonathan Wheatley imzasıyla çıkan yazıda Türk ekonomisinin son 20 yılda yüzde 6,7 veya 8 oranında büyüdüğü hatırlatıldı, son yılda büyümenin yüzde 3 seviyelerine düşmesi ise "orta gelirli ülkelere göre iyi" olarak değerlendirildi.
İşte Financial Times'ta yer alan ve Türk ekonomisinin gerçek durumunu özetleyen o analizden bazı bölümler:
Türkiye yalnızca bu sene içinde üç tane ciddi terör saldırısına uğradı. Başbakanı değişti, Almanya ve AB ile sürtüşme yaşadı, bir darbe atlattı.
Son 20 senenin büyük bölümünde Türkiye'nin ekonomisi yılda yüzde 6, 7 veya 8 olmak üzere istikrarlı bir şekilde büyüdü. Bu sene nispeten yavaş olan yüzde 3 büyümeyle bile ülke, dünyada bu türden bir performans gösteren az sayıda orta gelirli ekonomiden birisi durumunda.
Türkiye'nin para politikaları analizcileri ve yatırımcıları sık sık şaşırtsa ve kızdırsa da hükümetin mali disiplinine diyecek bir şey yok. Ülkenin bütçe açığı son altı sene içinde gayrisafi milli hasılanın yaklaşık yüzde 1,5 oranına tekabül etmekte ve bu da Batılı Avrupa ülkelerinin çoğunun gıpta ettiği bir şey.
TÜRKİYE'NİN EN BÜYÜK AVANTAJI GENÇ NÜFUSTürkiye'nin demografik açıdan avantajı, yatırımcıları çekmeyi sürdürüyor. 80 milyonluk nüfusun yaş ortalaması 29 ve görüşüne göre de önüne geçilemez bir tüketme eğilimine sahip. Sadece bu bile, çoğu kişi için siyasi karmaşayı göz ardı etmek için yeterli bir sebep.
Financial Times'ın danıştığı uzmanlar şöyle diyor: "İş piyasası açısından durumun ara sıra bir nebze tahmin edilemez olması ülkenin DNA'sının bir parçası. Bu ülkenin güzel tarafı şu: Duruma çeyrek dönem bazlı değil de uzun vadede baktığınızda sonuç her zaman iyi oluyor."
YABANCI YATIRIMLARDA KALICI DÜŞÜŞ OLMAZÜç-dört aylık bir duraklama oldu ve bu da doğrudan yabancı yatırımda bu sene içinde bir düşüşe yol açacaktır fakat yatırımda kalıcı bir düşüş yaşanmayacak.
Hükümet, darbe girişimi sonrasındaki çalkantıda hızlı harekete ederek bankacılık sistemine likidite sağladı ve Meclise iş piyasası lehine bir dizi reform getirdi.
Hükümet, yatırımcılara güven aşılamaya çalışıyor ve buna gayret ediyorlar. Yurt içinde ve yurt dışında şirketlerle görüşüyorlar, her gün yeni bir yasa geçiriyorlar.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.