Financial Times: Türkiye, yabancı yatırımcıları geri çekiyor
Mayıs seçimlerinin ardından Türkiye ekonomisi yeni bir döneme adım atıyor. Orta Vadeli Program (OVP) ile ekonominin 3 yıllık hedefleri ve politikaları açıklanmış durumda.
İngiltere merkezli Financial Times, ekonomik canlanmanın yabancı yatırımcıları geri çektiğini belirtti. Ancak haberde aynı zamanda yurt dışı fonlarının Türkiye'de yatırım yapmaya istekli olduğuna dikkat çekildi.
Ankara'nın ekonomi politikalarındaki değişiklikler, son yıllarda ülkeden ayrılan fon yöneticilerinin ilgisini çekiyor ve yabancı yatırımcılar Türk hisse senetlerine ve tahvillerine yöneliyor.
Uluslararası yatırımcılar arasında Türk sermaye piyasalarına olan ilgi son aylarda artış gösteriyor ve bu olumlu bir değişimin işareti olarak kabul ediliyor. İngiltere, Avrupa, ABD ve Orta Doğu'dan gelen talep, Türkiye'yi tekrar bir yatırım destinasyonu olarak görmeye başlamış durumda.
Haziran ayının başından itibaren yabancı yatırımcılar Türkiye hisse senedi piyasasına yaklaşık 1,4 milyar dolarlık yatırım yaptı.
Bu yılki yatırımların çoğu Türk perakende yatırımcılarına dayanıyor, ancak uzmanlar, alınan kararlarla artık daha kaliteli kurumsal yabancı yatırımcıların Türkiye ekonomisine daha fazla ilgi göstermeye başladığını belirtiyor.
Merkez Bankası'nın yeni lideri Hafize Gaye Erkan'ın fiyat istikrarına vurgu yapması, yatırımcıların güvenini artırıyor. Ayrıca, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın enflasyonla mücadelede 'sıkı para politikası' uygulama sözü, Türkiye'nin yeni ekonomik planına olan umutları güçlendiriyor.
Financial Times, yeni dönemde daha geniş bir yatırımcı grubunun Türk finansal varlıklarını düşündüğünü ve önde gelen isimlerin ve ihracatçıların ötesine geçerek daha geniş bir Türk müşteri tabanına yatırım yapmayı hedeflediğini bildiriyor.
Para politikası, bir ülkenin merkez bankası veya para otoritesi tarafından uygulanan ekonomik politika aracıdır. Para politikası, genellikle para arzını, faiz oranlarını ve para biriminin değerini düzenlemeyi içerir. Temel amacı ekonomik istikrarı sağlamak, enflasyonu kontrol altında tutmak ve işsizliği azaltmaktır.
Para politikasının ana bileşenleri şunlardır:
Faiz Oranları: Merkez bankaları, kısa vadeli faiz oranlarını belirler. Faiz oranları, ekonominin canlılığını ve para arzını etkiler. Düşük faiz oranları genellikle kredi maliyetini düşürür ve tüketimi ve yatırımı teşvik eder. Yüksek faiz oranları ise tasarrufu teşvik edebilir, ancak kredi maliyetlerini artırarak tüketimi ve yatırımı azaltabilir.
Para Arzı Kontrolü: Merkez bankaları, para arzını düzenler ve kontrol eder. Para arzı, ekonomideki likiditeyi ve harcamaları etkiler. Para otoritesi, para arzını artırmak veya azaltmak için farklı araçları kullanabilir.
Döviz Kuru Politikaları: Bazı ülkelerin para politikası, ulusal para biriminin döviz kuru üzerinde de etkisi olabilir. Özellikle sabit döviz kuru sistemlerinde merkez bankaları, ulusal para birimlerinin değerini belirli bir oranla sabit tutmaya çalışır.
Hedeflenen Enflasyon Oranı: Birçok merkez bankası, hedeflenen bir enflasyon oranı belirler. Bu hedeflenen oran, fiyatların istikrarlı bir şekilde artmasını ve ani enflasyon dalgalanmalarını önlemeyi amaçlar. Para politikası, bu hedeflenen enflasyon oranını koruma amacını taşır.
Para politikası araçları, ekonomik koşullar ve hedefler doğrultusunda değişebilir. Merkez bankaları, ekonomik dalgalanmaları dengelemek ve istikrarı korumak için para politikası araçlarını kullanırken, dikkatlice tasarlanmış ve uygulanmış bir para politikası, ekonomik büyümeyi, istihdamı ve fiyat istikrarını desteklemeyi hedefler.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.