Dolar (USD)
34.17
Euro (EUR)
38.14
Gram Altın
2920.00
BIST 100
9777.46
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Filistinli mültecilere yurda dönüş yasağı

ABD’nin Filistin meselesinin çözümü yerine bölgede yeni bir kaos çıkaracak ‘Yüzyılın Anlaşması’ndaki plan belli oldu: 6 milyon Filistinli mültecinin ülkeyi dönmesini engellemek.
Filistinli mültecilere yurda dönüş yasağı
15 May 2019 10:28:00
ABD’nin Filistin meselesinin çözümü yerine bölgede yeni bir kaos çıkaracak ‘Yüzyılın Anlaşması’ndaki plan belli oldu: 6 milyon Filistinli mültecinin ülkeyi dönmesini engellemek.

NEŞAT GÜNDOĞDU/ANKARA

Mübarek Ramazan ayında da Filistinlilere zulmeden, bomba yağdıran terör devleti İsrail, bu bayramı da Müslümanlara zehir edecek. Kudüs’ü İsrail’in başkenti ilan eden, Golan Tepelerini İsrail’e hediye eden ABD, şimdi de Filistin meselesini sözde ‘Yüzyılın Anlaşması’ ile oldubittiye getirerek yeni bir kaosun fitilini ateşlemek istiyor.

Damat devrede

Siyonist İsrail’in ABD’deki temsilcisi gibi çalışan ABD Başkanı Donald Trump ve damadı Jared Kushner, Filistin meselesini çözmek yerine ateşe benzin dökmeye çalışıyor. Yüzyılın Anlaşması adı altında Filistinli Müslümanları haritadan silmek isteyen Trump- Kushner -İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu’dan oluşan üçlü çete, uluslararası yasaları değiştirerek Filistinli mültecilerin ülkeye dönüşünü engellemeye çalışıyor.

İsrail’in korkulu rüyası

Yüzyılın Anlaşması’nın aslında barışı bitirecek bir girişim olduğunu vurgulayan Ortadoğu Stratejik Araştırmalar Merkezi (ORSAM) Kudüs ve Nil Havzası Çalışmaları Koordinatörü Dr. Gökhan Bozbaş, asıl hedefin Filistinli mülteciler olduğunu kaydetti. 6 milyon Filistinli mültecinin ülkeye geri dönmesi durumunun İsrail’in korkulu rüyasını olduğuna değinen Bozbaş, “BM’nin 1948-49’dan sonra almış olduğu ‘Mültecilerin Geri Dönme Hakkı’ kapsamında 6 milyon kişinin bugünkü Filistin topraklarına geri dönüş hakkı var. Bu hak uluslararası hukuk içerisinde tanımlanmış vaziyette. ABD, BM nezdinde mülteci tanımının değiştirmek istiyor” dedi.

Damat devreye girdi

Filistin’den göç edenlerin sayısı 400 bine yakın olduğuna kaydeden Bozbaş, çocuk ve torunlarla birlikte bu rakamın 6 milyona çıktığının altını çizdi. Uluslararası anlaşmalara göre mültecilerin çocukları ve torunlarının da mülteci statüsünde kabul edildiğini belirten Bozbaş, “Kushner’in tavsiyesi ise 1948 ile 1967’de kim göç etmişse onun mülteci olduğunun kabul edilmesi yönünde. Mülteci tanımını değiştirdiği zaman Filistin’e göç edecek mülteci sayısı 400 bin kişi kadar kalacak ki bunların tamamı 60 yaşın üstündeki yaşlılardan oluşuyor” bilgisini verdi.

İsrail bölgeyi karıştırıyor

Yüzyılın Anlaşması’nın getirdiklerinin “kabul edilemez” olduğuna değinen Bozbaş buna karşı hiçbir şey yapamayan Ortadoğu’daki devletlerin kendi iç sorunlarıyla boğuştuğuna vurgu yaptı: “Irak, 20 yıldır istikrara kavuşamadı. Suriye, Yemen, Libya iç savaşta. Suudi Arabistan ve Körfez ülkelerinin birçoğu İran tehdidi algısı nedeniyle kendisini ABD’nin piyonu haline getirmiş durumda. Katar, dört bir yandan kuşatılmış. Sudan, Cezayir göçlerle boğuşmakta. Herkes kendi içinde bir varoluş savaşı verirken İsrail, Filistin meselesinin üzerini kapatmaya çalışıyor.”

ABD’yi arkasına aldı

ANKASAM Stratejik Araştırmalar Merkezi Filistin Uzmanı Dr. Canan Gürseler, Yüzyılın Anlaşması’ndaki tartışmalı maddelere değindi. İsrail’in son dönemde Filistin konusunu diplomatik çerçeveden uzaklaştırarak Yahudilik merkezli bir dini yöne çekmeye çalıştığını dile getiren Gürseler,İsrail istediklerine ulaşıyor. Filistinlilerin elinde meşru dayanaklar olmasına rağmen İsrail istediklerini elde etmek için uluslararası arenadaki gücünü kullanıyor. Yahudi lobileri ve ABD bu planın arkasında” diye konuştu.