Filistin'den idam kararlarına sert tepki
Filistin direniş gruplarının, mahkemenin 73 Filistinli hakkında verdiği idam kararını, Mısır'ın Filistin meselesinde oynadığı role gölge düşürmek şeklinde yorumladığı bildirildi.
YENİDEN GÖZDEN GEÇİRMEYE ÇAĞARDILAR
Direniş grupları, yaptıkları yazılı açıklamalarda, Mısır yargısını, verilen idam kararlarını yeniden gözden geçirmeye çağırdı.
Filistin Halk Kurtuluş Cephesi (FHKC) Merkez Komitesi üyesi Zülfikar Svairjo, aralarında daha önce hayatını kaybetmiş ve halihazırda İsrail hapishanesinde tutuklu bulunan Filistinlilerin de olduğu sanıklara yönelik verilen idam kararını üzüntü verici ve tek kelimeyle "siyasi" bir karar olarak yorumladı.
Svairjo, kararın Mısır'ın Filistin meselesiyle ilgili oynadığı role yakışmadığını ifade etti.
Kararı siyasi olarak tanımlayan bir diğer hareket İslami Cihad da, Filistinlilerin hiçbir Arap ülkesinin iç işlerine müdahil olmadığının altını çizerek Mısır yargısını kararı yeniden gözden geçirmeye çağırdı.
Halk Direniş Grupları ise ölmüş ve tutuklu Filistinlilerin suçlanmasının Mısır yargısının nezahetine halel getirdiğini belirtilirken, Mısır makamlarının Filistin meselesinde üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmesini istedi.
''ZALİM KARARLAR ÇIKARMAK YERİNE...''
Öte yandan, İsrail hapishanesinde tutuklu bulunan ve Mısır mahkemesi tarafından gıyabında idam kararı verilen Filistinli tutuklu Hasan Selame'nin annesi de olaydan büyük üzüntü duyduğunu belirtti.
Hamas medya ofisinden yapılan açıklamada, 1996 yılından bu yana İsrail hapishanesinde tutuklu olan oğlunun, Mısır yargısı tarafından idam kararına çarptırılanlar arasında yer almasının anne Selame'yi derinden üzdüğü, oğlunu, hapishaneye girdiği tarihten beri sadece 6 kez görebildiğini aktaran anne Selame, Mısır'ın "zalim" kararlar çıkarmak yerine Filistin halkının yanında yer almasını talep etti.
Mısır, Hamas'ın Gazze'de 2007'de iktidara gelmesinden bu yana devam eden parçalanmışlık sürecinde Fetih'le arasındaki uzlaşı görüşmelerinde temel bir rol oynuyor.
Mısır mahkemesi, kamuoyunda "casusluk" ve "hapishaneler baskını" adıyla bilinen davaların bugünkü duruşmasında, haklarındaki idam kararıyla ilgili görüş alınması için 73 Filistinlinin dosyasını müftülüğe göndermişti.
Gazze'deki İçişleri Bakanlığından alınan bilgiye göre, sanık listesinde bulunan İzzeddin Kassam Tugayları'nın önde gelen liderlerinden Raid el-Attar, 21 Ağustos 2014'te İsrail'in düzenlediği saldırıda hayatını kaybetti. İslami Cihad Hareketi mensubu Hüssam es-Sanii yine İsrail'in Gazze'ye düzenlediği saldırılar sırasında 27 Aralık 2008'de öldü. Kassam Tugayları komutanı Teysir Ebu Senime 8 Nisan 2011'de, Muhammed Semir Ebu Lübde 2005'te, Muhammed Halil Ebu Şaviş ise 2007'de, davaya konu olan olaylardan yıllar önce hayatını kaybetti. Sanıklardan Hasan Selame ise 1996'dan bu yana müebbet hapis cezasıyla İsrail cezaevinde bulunuyor.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.