Filistin: Yahudi yerleşimcilerin mallarının Avrupa pazarına girmesi yasaklansın
Filistin Başbakanlık Ofisinden yapılan yazılı açıklamaya göre Iştiyye, Ramallah'ta Litvanya Başbakanı Ingrida Simonyte ile bir araya geldi.
Görüşmede, başta ticaret olmak üzere, üniversiteler arası akademik işbirliği, yapay zeka, bilgi ve teknoloji, iletişim, kadının güçlendirilmesi, geri dönüşüm ve iklim değişikliğiyle mücadele alanlarındaki işbirliğini güçlendirme yolları ele alındı.
Iştiyye, Simonyte ile yaptığı görüşmede, "Yerleşimcilerin mallarını etiketlemekten, bu ürünlerin Avrupa Birliği pazarına girişini yasaklamaya geçmenin gerekliliğini" vurguladı.
Litvanya'ya iki devletli çözüm temelinde Filistin Devleti'ni tanıma çağrısı yapan Iştiyye, İsrail'in iki devletli çözümü sistematik bir şekilde ortadan kaldırmaya çalıştığını belirtti.
Başbakan Iştiyye ayrıca AB'ye "Arap Barış Girişimi temelinde bir inisiyatif oluşturma, işgale son verme ve 1967 sınırlarında başkenti Kudüs olan bir Filistin Devleti kurma" çağrısında bulundu.
İsrail hükümetinin 1967 sınırlarını ortadan kaldırmayı hedeflediğini belirten Filistin Başbakanı, İsrail'in, işgal altındaki Batı Şeria'yı ilhak etmeye ve buradaki yerleşim birimlerinin varlığını kuvvetlendirmeye çalıştığına dikkati çekti.
Iştiyye, "Çok sayıda uluslararası kuruluş son dönemdeki raporlarında, İsrail'in Filistin topraklarındaki eylemlerinin yasalara göre apartheid uygulamaları olduğunu belirtiyor." dedi.
İsrail'e karşı önlem alınması çağrısı yapan Iştiyye, sözlerine şöyle devam etti:
"Avrupa, uluslararası hukuka ve insan haklarına olan inancı doğrultusunda Filistin topraklarındaki İsrail işgaline karşı harekete geçmelidir.
İsrail, topraklarımızı işgal etmekten, tüm doğal kaynaklarımızı sömürmekten ve bizi bu kaynaklardan mahrum bırakmaktan kazanç elde ediyor."
Litvanya Başbakanı Simonyte de ülkesinin uluslararası hukuk ve Birleşmiş Milletler kararları doğrultusunda iki devletli çözüme ve barış sürecine ilişkin desteğini yineledi.
AB Komisyonu, 2015'te Yahudi yerleşimcilerin ürünlerine etiket uygulanmasını kabul etmişti. AB, İsrail'in işgal altındaki Batı Şeria, Kudüs ve Golan Tepeleri'nde inşa ettiği yerleşim birimlerini "yasa dışı ve barışın önünde engel" olarak kabul ediyor.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.