Dolar (USD)
34.43
Euro (EUR)
36.32
Gram Altın
2837.13
BIST 100
9389.62
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

'Fikirle gelen hibeyle dönüyor'

2015 yılında en az 1,2 milyar TL hibe ödemesi yapmayı planlayan TKDK, yeni destek alanları ve daha yüksek hibe oranları ile yatırıma devam etmek için çalışmalarını sürdürüyor. Kurum, 2015 yılında toplam 10.000 kişiye daha istihdam sağlamayı hedefliyor.
'Fikirle gelen hibeyle dönüyor'
26 Temmuz 2015 14:05:00
2015 yılında en az 1,2 milyar TL hibe ödemesi yapmayı planlayan TKDK, yeni destek alanları ve daha yüksek hibe oranları ile yatırıma devam etmek için çalışmalarını sürdürüyor. Kurum, 2015 yılında toplam 10.000 kişiye daha istihdam sağlamayı hedefliyor.

EZGİ ÇELİKANKARA

Kamunun genç ve dinamik kurumlarından Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK), 2007 yılından bu yana ülke ekonomisine gözle görülür katkılar sağlayarak kırsal kalkınmanın yeni odağı oldu. Avrupa Birliği üyelik sürecinde, kırsal kalkınma alanında aday ülkelere politika geliştirme ve mevzuat uyumlaştırma amacıyla sağlanan mali yardımın (IPA) ülkemizdeki elçisi olan TKDK'nın, ülke ekonomisine 4,7 milyar liralık yatırım kazandırdığı belirtildi. IPARD fonlarından yararlanan 10 binden fazla kişiye, 2015 itibariyle söz konusu hibe tutarının yaklaşık 1,6 milyar lirasının ödendiği TKDK tarafından belirtilirken ayrıca yatırımlar kapsamında da 35 bin kişiye istihdam sağlandığı da kaydedildi.

TKDK TARAFINDAN YATIRIMLARA DESTEK

IPARD-I Programı kapsamında, farklı sektörlerden yatırımcılara yüzde 50 ile yüzde 65 oranında hibe veren TKDK, 42 ilde süt üretimi ve et besiciliğine (kırmızı ve kanatlı eti); işleme ve pazarlama sektöründe et, süt, meyve-sebze ve su ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanmasına; küçük çiftçilere yönelik olarak ise kırsal ekonomik faaliyetler kapsamında arıcılık, seracılık, tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliği, yerel ürünler ve el sanatları ile kırsal turizm ve kültür balıkçılığına yönelik yatırımlara da destek sağlıyor. Kurum destekleri ile ilgili görüştüğümüz TKDK Başkanı Ali Recep Nazlı, desteklerin artarak devam edeceğini şu sözlerle ifade etti: "IPARD-I Programı kapsamında maksimum hibe oranı %65 iken IPARD-II'de bu oranın yüzde 100'e kadar çıkabildiği sektörlerimiz mevcut. Yatırımcılar kurumumuza fikirleriyle geliyor, hibeleri ile gidiyorlar. Ayrıca IPARD Programı kapsamındaki yatırımlar için katma değer ve gelir vergilerinden muafiyet de söz konusu. IPARD-II Programında yeni destek alanlarıyla daha çok yatırımcıya ulaşmayı hedefliyoruz" diye konuştu.

YENİLEBİLİR ENERJİ SEKTÖRÜNDE ATILIM HEDEFLENİYOR

TKDK, 2020 yılında sonlanacak IPARD-II Programı ile yenilenebilir enerji sektöründe de ülkemize ciddi bir girdi sağlamayı hedefliyor. Ayrıca TKDK, IPARD-II kapsamında, biyo-yakıt, biyo-gaz, biyo-kütle, konsantre güneş enerjisi, jeotermal, güneş enerjisi, termal güneş enerjisi, rüzgar pompaları, rüzgar türbinleri ve bunların kombinasyonlarını da destekliyor. IPARD-II Programı kapsamında, gıda, tarım ve hayvancılık sektörlerinde faaliyette bulunan üreticiler veya bu sektörlerde yatırım yapmak isteyen girişimciler ile kırsal alanda belirli yerel ürünlerin üretimi, kırsal turizm, kültür balıkçılığı gibi çeşitli alanlarda yatırım yapmak isteyen vatandaşlara da TKDK, yatırımları için değişen oranlarda hibe desteği veriyor. TKDK tarafından yeni dönem programı ile kırsal alanlarda yerel eylem girişimleri ve çevre dostu tedbirler de desteklenecek. IPARD-II Programında besicilik destekleri kapsamında manda sütü üretimi, yumurta tavukçuluğu ve kaz yetiştiriciliğini de destekleyen TKDK, besicilik, işleme ve pazarlama sektörlerinde atık yönetimi yapan yatırımlara yüzde 10 daha fazla hibe sağladığını belirtti. Yenilebilir enerjinin yanı sıra makine parkları ve mantar yetiştiriciliğinin de destek kapsamında olduğunu kaydeden TKDK, IPARD-II destekleri için yakın bir gelecekte çağrı ilanına çıkmayı planlıyor. 2015 yılında en az 1,2 milyar TL hibe ödemesi yapmayı planlayan TKDK, kırsal alanlara yeni destek alanları ve daha yüksek hibe oranları ile yatırıma devam etmek için çalışmalarını sürdürüyor. Kurum, 2015 yılında toplam 10.000 kişiye daha istihdam sağlamayı hedefliyor.

KIRSAL KALKINMA DERGİSİ YAYINDA

Kırsal kalkınma konusunda önemli bir adrese dönüşen TKDK, sağladığı desteklerin, ulusal ve uluslararası düzeyde yürüttüğü işbirliği çalışmalarının yanı sıra ülkemizde kırsal kalkınmaya öncülük edecek çabalara yer verdiği süreli bir yayına da imza attı. İlk sayısı ile bu ay yayın hayatına başlayan Kırsal Kalkınmadergisi, Kurumun vitrini, kırsal kalkınma alanında popüler-aktüel bir dergi olmaya aday gösteriliyor. Kurum Başkanı Nazlı, Kırsal Kalkınma dergisinin kırsal alanlarda hayata geçen yatırımları paylaşacakları, bakanlıklar ve tüm ilgili paydaşlarla birlikte kırsal kesimin sürdürülebilir gelişmesini sağlayacak bilgi ve deneyimleri aktaracakları zengin bir platform olmasını hedeflediklerini dile getirdi.

En son gelişmelerden haberdar olmak için whatsapp kanalımızı takip edin