Dolar (USD)
34.29
Euro (EUR)
37.22
Gram Altın
2990.74
BIST 100
8970.91
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Fidan'dan tahıl koridoru için Rusya şartı

​Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, tahıl koridorunda Rusya olmadan atılacak bir adımın zorlama ve güvenliği tehlikeye atacak bir adım olacağını ifade etti.
Fidan'dan tahıl koridoru için Rusya şartı
21 Temmuz 2023 22:50:19
​Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, tahıl koridorunda Rusya olmadan atılacak bir adımın zorlama ve güvenliği tehlikeye atacak bir adım olacağını ifade etti.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Venezuela Dışişleri Bakanı Yvan Gil ile düzenlenen ortak basın toplantısında tahıl koridoru anlaşmasıyla ilgili dikkat çeken ifadeler kullandı.

Birleşmiş Milletler (BM) ve Türkiye'nin Tahıl Anlaşması sürecini faaliyete geçirebilme hususunda ciddi arayışlarının, Ukrayna tarafının da alternatif getirme çabalarının olduğunu vurgulayan Fidan, "Biz Türkiye olarak açıkçası Rusya Federasyonu'nun tekrar masaya getirilmesi gerektiğine inanıyoruz. Bunun dışındaki çözümlerin zorlama ve güvenliği de tehlikeye atacak çözümler olma ihtimali fevkalade yüksek." diye konuştu.

'Dünya için önemli'

Tahıl Anlaşması Girişimi'nin devam etmesi için Türkiye'nin yeni girişimlerde bulunup bulunmadığının sorulması üzerine Fidan, "Ukrayna tahılının dünya pazarlarına erişiminin sağlanması dünya gıda güvenliği açısından fevkalade önemli." dedi.

Fidan, Ukrayna tahılının özellikle Afrika ülkeleri ve az gelişmiş ülkelerin gıda güvenliği açısından önemli olduğunu belirterek, Türkiye'nin girişimleriyle tahıl anlaşmasının sağlanması sürecini anımsattı.

tahil-koridoru-gemi_5d211739da7669b13236e088556f2fac.jpg

'Rusya'nın beyanatı var'

Tahıl anlaşmasının 17 Temmuz'a kadar "fevkalade şekilde bir kesinti olmadan işlediğini" söyleyen Fidan, "Seçimlerden birkaç hafta önce tekrar kesilmesi söz konusuydu. Sayın Cumhurbaşkanı'mız (Recep Tayyip Erdoğan) tekrar araya girerek, (Rusya Devlet Başkanı Vladimir) Putin ile konuşarak sürecin uzamasını sağlamıştı. Bu kez 17 Temmuz'dan itibaren sürecin uzatılmayacağına ilişkin Rusya tarafından bir beyanat var. Buna mukabil BM'nin ve bizim tekrar süreci nasıl faaliyete geçirebiliriz diye ciddi arayışlarımız var." diye konuştu.

Bakan Fidan, tahıl anlaşmasıyla 32 milyon ton tahılın dünya marketlerine ulaştığını belirterek, bu tahılın ulaşmaması durumunda dünya gıda güvenliğinin büyük tehlikeye girebileceğini, gıda fiyatlarındaki dalgalanmaların ekonomileri ciddi şekilde etkileyeceğini, beslenme sorunu olan ülkelerdeki açlık sorununun daha da şiddetli hale geleceğini söyledi.

Fidan, bu nedenle tahıl anlaşmasını tekrar faaliyete geçirmek için çalıştıklarını dile getirdi.

En son gelişmelerden haberdar olmak için whatsapp kanalımızı takip edin
Masrafsız Bankacılık
Görüntülü Görüşme